婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

fibimama 發表於 17-10-18 11:53
哈哈, 我老公又係一廂情願以為我陀住個男丁又係第一個孫會有豐厚待遇, 又以為奶奶會唔返工幫我地湊BB, 點知 ...

男人就是天真,我c6就係咁,我有左後握左我返去6299屋企住,又話我媽一定吾會俾你做家務,會照顧你煲野俾你。咁就上左當

點知.....第一晚已經暗串我吾洗碗
叫我底衫褲吾準同佢衫一齊洗(佢衫咁污穢我都吾會囉)
煲野要我俾左錢先
湯水都冇滴,自己煮又話整污糟佢廚房,搬前最後個星期重要吾煮飯,迫我食外賣咋

最後頂吾順搬走,我老公從此吾敢講佢媽有幾好

大宅

我明白樓主既心情....我99都係咁......

但佢衰在.....係個仔面前就表示到好高興奮.......

但係我面前都係方向口方向面咁.....

話煲薑醋但唔係比我食ka law....我唔知佢想點.......

唔好話補品...係連一句問候既說話都無......

有時我地尼d所謂既新抱唔係想咁衰.......但當你自己有病有痛都想人問候你一句半句....真係唔洗多KA....好似朋友咁...你都會問候下關心下.....

但佢唔煩我....我真係好高興...好怕見到人假惺惺.......我本人自知EQ低.....我依家希望佢我生完佢都唔好搞我....繼續對我莫不關心就好了......

大宅

LOVELYANNIE 發表於 17-11-1 10:17
我明白樓主既心情....我99都係咁......

但佢衰在.....係個仔面前就表示到好高興奮.......

大肚婆有乜好申啫?最緊要有老公鍚,行得走得洗乜人幫咁後生,我就好怕受人恩為要還嫁,比啲無為人講一世!不如親家两免保持距離係啱既。

大宅

回覆 stella^^ 的帖子

我無要佢幫呀......我同佢個仔一齊咁耐都無受過佢"恩惠"...我只不過覺得佢好煩....要係個仔面前扮野.....又忍唔到佢既本性.......佢依家就係無我符........所以先咁憎我ja ma........
老公當然鍚啦.....唔係都唔會同佢生啦.....但有時有d事發生....唔會唔影響心情囉........

衰你就衰到底...唔好扮好人.......

大宅

pinochai 發表於 17-10-13 12:20
由我有左到依家8個月,99完全對我不聞不問,姑仔兩年前有左果時,又買燕窩花膠又煲薑醋,到我今胎佢叫我叫 ...

我99都係咁...

大宅

回覆樓主

哈哈原來好多99都係咁
今日佢打比C6,我又再天真地以為佢知我就生打黎問候下,原來係提c6比家用
大家講得好啱,我唔再需要佢關心我,我生左都唔洗佢care,以後見面交足戲就算了

大宅

亞媽關心個女好正常, 99又唔一定要關心個新抱喎, 你又唔係鍚左人地亞媽幾十年, 好人之常情

侯爵府

回覆樓主

有好多人話唔應該旨意99關心你。其實冇問題,但好多99自己唔會關心人,唔會跟傳統去幫新抱坐月,但又要新抱跟傳統孝順佢,尊重佢乜都就晒佢。有啲人話唔使理,但現實少少嗰個係你老公個阿媽,佢對你點唔好你真係可以一句唔鍾意就唔理佢嗎?一來好多人覺得長輩點唔啱都係長輩,二來亦都唔想老公難做(主因)。其實人對你好你咪對人好,有邊個新抱唔想入門後大家開開心心?點都會有多少期待。好多情況就算99對你唔好,都係要就佢架啦。上來都係呻下姐,唔係有咩可以做?就算你話你搵好多錢唔使靠佢,都唔代表你唔需要尊重佢。始終嗰個係你老公嘅阿媽,除左呻可以點?講出嚟起碼個人舒服少少,畢竟呢啲說話老公又唔鍾意聽。

大宅

熱血勳章

我都係覺得有老公同媽咪婆婆錫就夠,
敬奶奶而遠之
少接觸,少爭執,少麻煩,咁樣就最好

珍珠宮

pinochai 發表於 17-10-13 12:20
由我有左到依家8個月,99完全對我不聞不問,姑仔兩年前有左果時,又買燕窩花膠又煲薑醋,到我今胎佢叫我叫 ...

車~ 你媽山長水遠攞湯比你!

你奶奶燕窩比個女!

咪一樣! 又係對自己個女好

複式洋房

回覆 luckybaby2011 的帖子

有同感, 我有咗次之後我99都煲過幾次比我飲, 但D料係佢全部亂咁落, 我次次飲到作嘔,唔飲佢又唔高興wor, 我索性叫C6同99講唔洗理我, 我想飲咩會自已煲lo..
又成日話我咩都唔食, 餓死呀B,但去照ultrasound連醫生都話我b係偏大, 叫我控制下lo ==

水晶宮

回覆樓主

比都唔要99關心。費事之後多嘢講

大宅

回覆樓主

我奶奶死得早得番個老爺
咪又係篤眼篤鼻
個女出院第一日番到屋企眼尾望下
唔妥我姐、都唔關小朋友事丫
Ok ...滿月樓下自己人食一圍
我老公叫左拒幾次今晚食飯
口話知、最尾無黎到
周圍同的親戚講話我地無同拒講
結完婚第一次過年食飯團年「2家人」
話就話食7點、禁年尾忙個個都唔準時收工
坐左3個字話禁x耐都無飯食走左去
一的都唔尊重我屋企人
我一星期煮4餐飯叫拒食飯食十次
十次都應你話唔食、你都唔會再問第11次
又周圍同親戚講我身抱成日掛住出街唔煮飯
到我搵到份工做禁岩又大左肚
番到屋企仲要做清潔洗廁所、有時真係睇唔過眼
唔要求唔該我、只要求合作保持清潔
照樣烏糟辣蹋、甲甴多到走黎我間房
仲有數之不盡、最後而家揀左搬左番娘家同個女
同老公分開住、關係其實都變左
不過我ok,我攬住個女無問題
所以唔好話女人煩!男人都禁x煩嫁

男爵府

回覆樓主

咪話我衰,佢今日點對你,你第日咪點對返佢囉⋯⋯個b係你既,佢都無咩點關心你個b甘第日就唔使指意佢孫會關心你呢個嫲嫲啦

侯爵府

MommyPanel勳章

真係只好自己睇開啲呀!最緊要bb

複式洋房

回覆樓主

唔煩你仲開心啦

複式洋房

睇人而定啦,不過父母實錫自己仔女多過女婿新抱,始終出於自己,你遲下可能都係咁,不過不聞不問又真係好衰既

大宅

2018復活節勳章 Xmas吸收勳章 BK Milk勳章

我大肚時, 我99都無關心過我, 無所謂啦, 有老公同媽咪爸爸錫就夠啦

複式洋房

回覆樓主

反而我99都有間中煲湯俾我飯,我自己呀媽就自有左3個月之後我搬左出去,一次都冇,直程冇理過我,仲要咁岩同佢嘈交,佢就講我爸有事要做手術,明明係痔瘡都話係有癌症,果時我有左4,5個月,我俾佢玩到我大住個肚喊左一晚。
P.s.我爸媽已離婚

男爵府

回覆樓主

如果你阿嫂或弟婦有咗,可能你媽媽都唔會理佢

首頁

尾頁

跳至