自由報料

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

4至500呎都要甘價錢,而家的通貨膨漲得非常利害.

男爵府

20150618bb 發表於 17-10-14 12:08
4至500呎都要甘價錢,而家的通貨膨漲得非常利害.

咁嘅價錢,香港嘅一般市民真係負擔得到咩?我好懷疑囉?!
我只係覺得呢班高官,究竟有冇真正了解過民生,知唔知而家一個大學畢業生起薪㸃只係得萬幾元

hellohelloruby    發表於 17-10-17 10:40
ada0707    發表於 17-10-15 11:24
wcpcelia    發表於 17-10-14 14:53

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

tp-windy 發表於 17-10-14 13:54
咁嘅價錢,香港嘅一般市民真係負擔得到咩?我好懷疑囉?!
我只係覺得呢班高官,究竟有冇真正了解過民生, ...
其實都好離地,而家的人士成日講話靠父幹,之不過佢老父已經有物業,唔想比個30%,你都係U Graduate?

大宅

2018復活節勳章 15週年勳章

我得個睇字咋,又無父幹,又人工唔高

珊瑚宮

mar0215 發表於 17-10-14 14:08
我得個睇字咋,又無父幹,又人工唔高
你是什麼年齡?

大宅

20150618bb 發表於 17-10-14 14:18
你是什麼年齡?
廿頭囉。

珊瑚宮

mar0215 發表於 17-10-14 14:21
廿頭囉。
有無 U G ?

大宅

20150618bb 發表於 17-10-14 14:30
有無 U G ?

有就有,但唔係咩專業囉。

子爵府

回覆樓主:

運輸及房屋局局長陳帆昨日披露,首置上車盤的家庭單位面積將介乎四百至五百平方呎,單身人士單位則約二百多平方呎,定價會以申請人月入四成供樓釐定。本報計算出適合家庭申請人購買的首置上車盤,售價約為五百萬至七百五十萬元,適合單身人士購買的單位售價則約二百五十萬元。

陳帆昨在電台節目稱,首置上車盤定價考慮合資格人士負擔能力,如果以月入四成作按揭支出,收入上限約為六萬八千元,即可用三萬元供樓,年息兩厘半,聲言「每個月供款可買多少價錢的樓宇,大家可以計算得到。」又說若首置上車盤首期只需樓價一成,買家可負擔的單位種類較多,對二至三人家庭來說,四百至五百平方呎是合理面積,單人居所來說,二百多平方呎適當。

子爵府

回覆樓主

單身 250萬 都ok輕鬆

珊瑚宮

Taitaimui 發表於 17-10-14 14:57
單身 250萬 都ok輕鬆
相信再落去,真係有的一米X一米X3米單位賣

珊瑚宮

Taitaimui 發表於 17-10-14 14:56

運輸及房屋局局長陳帆昨日披露,首置上車盤的家庭單位面積 ...
家庭收入以6萬8仟,占香港幾多個%,6萬8仟以專業人士喇,而家收入有牌[即已經有號碼在建築師學會]都係4萬左右,佢地以什麼人士??????

珊瑚宮

mar0215 發表於 17-10-14 14:38
有就有,但唔係咩專業囉。
如果有,係有機會你,加油

大宅

20150618bb 發表於 17-10-14 15:28
如果有,係有機會你,加油
要加緊儲錢,多謝﹗

子爵府

20150618bb 發表於 17-10-14 15:27
家庭收入以6萬8仟,占香港幾多個%,6萬8仟以專業人士喇,而家收入有牌[即已經有號碼在建築師學會]都係4萬左右, ...

上限6萬8啫,
例如5萬5都合資格,可以係3萬加2萬5。
2萬5-3萬,普通大公司officer都有,如果大學畢業生都唔難達到既。

250萬輕鬆供到,但250萬200尺就有啲豬頭骨 500萬400尺,單身申請人又供唔起。要比3成首期先供得起...不過點都抽左先算

珊瑚宮

Taitaimui 發表於 17-10-14 15:35

上限6萬8啫,
即你所講,香港全部都係傾斜一邊.

子爵府

20150618bb 發表於 17-10-14 16:17
即你所講,香港全部都係傾斜一邊.

八大每年有2萬4千幾畢業生。未計外國/topup果啲,計埋大概每年有3萬幾個大學生。

https://www.thestandnews.com/finance/%E7%9C%8B%E6%95%B8%E6%93%9A%E7%9C%8B%E7%9C%9F%E7%9B%B8-%E7%82%BA%E5%B9%B4%E8%BC%95%E4%BA%BA%E8%AA%AA%E5%8F%A5%E5%85%AC%E9%81%93%E8%A9%B1/

如果從全香港來看,本港僱員每月工資的第 10 個、第 25 個、第 50 個、第 75 個及第 90 個百分位數,分別為 9,000 元、 11,600 元、 16,200 元、 25,400 元及 40,900 元;這代表有一半的香港打工仔,每月收入低於 16,200 元,四份三低於 25,400 元,九成低於 40,900 元。

即係其實有25%以上既打工仔係多過25400。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實係報章自己計,唔係政府公布喎

子爵府

MsBusy 發表於 17-10-14 16:48
其實係報章自己計,唔係政府公布喎

http://www.info.gov.hk/gia/general/201703/17/P2017031600724.htm

政府公布的
25%以上打工仔高過$25400。
10%打工仔高過$40900。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Taitaimui 發表於 17-10-14 16:50

http://www.info.gov.hk/gia/general/201703/17/P201703 ...
講緊首置盤500至750萬,個數係報章計,如果咁嘅價,市面都唔少選擇啦

首頁

尾頁

跳至