懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

今日係第一次產檢去照閃閃,醫生話照唔到有胎芽胎心,得孕囊3.6cm同卵黃囊0.78cm,好大機會係missed abortion,已經寫左報告俾我叫我跟身,同帶定m巾,一個月內有可能會自然排出流血。醫生都有話可以隔多一兩星期照多次,但機會不大,因為我經期雖然每次黎7日但準時。。

有無jm試過隔多一兩星期再照見到閃閃?如果我隔一星期照會唔會太短?

如果第二個醫生都確定係胎停育,係米自己拎住轉介信行入公立急證就得架?定要再等多一排公立照多次先會同我做人流?

我最近屋企係威爾斯,可唔可以叫醫生檢查下孕囊組織睇下係咩問題導致自然流產?
或,我見台灣有得做夫婦染色體檢查,睇下會唔會係呢方面問題令佢停左發育。唔知香港有無得做呢類檢查?我搵黎搵去都唔見有。。

真係好擔心,年紀都唔細喇第一胎就無左,好傷心,又令到家人失望。。之前一直無流啡流血,講真除左胸脹同眼訓啲之外都無害過喜。。唉

大宅

回覆樓主:

我醫生之前講流產3次先需要做染色體檢查。停育好常見,早期流產5個中1個,你google下就知,無原因的,公立唔會幫你驗搵原因。佢話就算做都未必知原因。
如果去公立,拎封信直接去有婦產科既急症就得,會安排上病房。

大宅

我上年都經歷左同你一樣既事,又係8星期左右諗住去聽閃閃,點知醫生話個胎無心跳同已經停止左生長,
跟住寫信比我去威爾斯睇急症。威爾斯叫我一星期後去照多次超聲波,如果都係無心跳就排期做引產。
等待既一個星期係最痛苦。最終BB都係無心跳,但係排期引產前就自已排左出黎。
我明白你感受,係會好唔開心同唔知點面對屋企人。但唔好諗太多負面野,可以既同朋友或者家人傾下。
坐好個小月,BB實會返黎架。加油呀
我年紀都一樣唔細,但而家都再次有左,就黎4個月喇。

別墅

ambermatt 發表於 17-10-14 16:20
我醫生之前講流產3次先需要做染色體檢查。停育好常見,早期流產5個中1個,你google下就知,無原因的,公立 ...

明白了 謝謝你呀

別墅

kkat 發表於 17-10-16 15:16
我上年都經歷左同你一樣既事,又係8星期左右諗住去聽閃閃,點知醫生話個胎無心跳同已經停止左生長,
跟住寫信 ...

我打算聽晚去急症室 但我仍然無紅無啡 有可能只叫我一星期後返去覆診唔會叫我上房 好希望多一個星期有奇蹟啦⋯⋯
謝謝你 祝你bb健康長大

大宅

我也是無紅無啡,7w3d去私家醫生已經叫我我心理準備,個胎發展太慢,無胎胚無心跳,只有胎囊,繼續等。等既過程最辛苦,去到8w3d都係無發展。醫生說可以繼續等,不過係等佢自然排出,我不想再等,太辛苦。所以要求塞藥排走,無副作用,好過做手術。之後隔一日再睇多一個醫生,佢都確定係空心胎,size停左係week6無再發展,加上開始萎縮,都係話可以等佢自然排走,或者用藥,我睇多一個醫生後,決定用藥,快d排走,重新出發。但我都用左一個星期先排到,星期日剛排左個胎囊出來,一個姆指咁大左右,而家坐小月,睇中醫調理身體,心情也平伏了。
唔建議去急症,因為他們多數起碼觀察3次以上,反覆確定係空心胎先會比藥,有排等,到時去到week12左右比藥或做手術,等既過程太漫長辛苦了,不如你再睇多一個醫生再決定吧!

洋房

Ilovefuufu 發表於 17-10-17 17:19
我也是無紅無啡,7w3d去私家醫生已經叫我我心理準備,個胎發展太慢,無胎胚無心跳,只有胎囊,繼續等。等既 ...

請問塞藥係私家做定政府?要留院嗎?

大宅

私家診所,係子宮收縮藥,一般婦科醫生都有,可以幫忙快d排。如果去公立,一般都係睇左3次之後先比藥返屋企排,不用留院。起碼要等2-3week先會比藥你,但公立要你排完個胎囊攞返去做化驗,我唔想等咁耐,驚到時week12個胎囊又大左,難排,最後要刮宮仲衰。所以我8w4d睇完2個私家後就塞藥,好似M痛咁,而家坐小月調理休息,自己開始諗開d,其實個胚胎先天根基唔好,早點知也是好事。同埋醫生話只係今次唔好彩,不影響下次。塞完藥後下次再黎m已經可以再試,最緊要自己不要鑽牛角尖,大家一起加油!

首頁

尾頁

跳至