單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

收到在職家庭及學生資助事務署寄黎既信,要我交未婚證明文件,要3星期內寄回,我應該要點申請?同向邊到申請,另外仲要交前配偶的公屋住户户藉資料副本(問題係我都未結過婚,又點會有呢d資料副本?)

男爵府

月餅勳章

申請無結婚紀錄證明書,可以往婚姻註冊處 / 郵寄 / 網上申請,需時九個工作天,$680。翻查婚姻登記紀錄$140。

詳情看這裡:
http://www.immd.gov.hk/hkt/faq/m ... tml#cert_of_absence

我不合資格申請低津,但如果以我申請交津 / 學資處津貼的經驗,我冇申請無結婚紀錄證明書,我只是交書面聲明比佢地,內容是聲明本人與小朋友生父未有在香港及其他地區結婚,另外於申請時段內,未有接受小朋友生父任何形式的資助。學資處同勞工處都接納書面聲明,冇要求我提交無結婚紀錄證明書,而且獲批津貼。

點解LIFA會咁問既﹖未見官先打三百大板,建議你同個案主任問清楚是否「一定要咁樣做」。

複式洋房

christinetin 發表於 17-10-14 20:00
申請無結婚紀錄證明書,可以往婚姻註冊處 / 郵寄 / 網上申請,需時九個工作天,$680。翻查婚姻登記紀錄$140 ...

我今日收到信,要我補交資料,就係要交呢d,我都唔知點解要交咁多證明文件(emoji)(emoji)

大宅

YanButa 發表於 17-10-14 19:01
收到在職家庭及學生資助事務署寄黎既信,要我交未婚證明文件,要3星期內寄回,我應該要點申請?同向邊到申請 ...

去民政署宣誓,我之前也是這樣。

首頁

尾頁

跳至