跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

I live in HK and heard in the news that US citizens do not have paid maternity leave? Is that true. At least you get partial pay, right? For how many weeks?

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

Not true

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

點會冇產假?新聞完全誤導,美國呢度有The Family and Medical Leave Act (FMLA),連男人都可以申請,的確每一個州嘅法例都有少少分別,長短都有D唔同,有D僱主會俾更多假期,大前提係僱員最少喺公司工作超過一年,而假期收入由零至全薪不等,如公司冇工資,員工放假期間可以申請政府救濟,大概係之前人工一半。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

翡翠宮

回覆樓主:

我朋友住加洲,佢話佢公司每年最多只有40小時FLMA,其馀扣大假。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Jasmine-4711 發表於 17-10-15 16:41
我朋友住加洲,佢話佢公司每年最多只有40小時FLMA,其馀扣大假。

如果佢公司少過50人,佢對上一年冇做夠1250小時,未做夠一年,佢係唔受family leave and medical act保障,睇下佢公司規定,時薪或小公司員工福利的確係冇咁好。

翡翠宮

rose-mag 發表於 17-10-15 23:50
如果佢公司少過50人,佢對上一年冇做夠1250小時,未做夠一年,佢係唔受family leave and medical act保障 ...

佢在加洲某county 政府做左很多年

王國長老

Jasmine-4711 發表於 17-10-16 10:00
佢在加洲某county 政府做左很多年

政府機構冇咩可能,除非唔係permanent staff, 如part time或temp staff,或每周工時少於一定數目,一定有d嘢唔合資格,或者佢誤會咗,最清楚就係問HR,有d機構係要你用到自己大假。

大宅

回覆樓主:

我7月新入職而剛發現懷孕,相信到生B都未入職一年,請問產假法例会保障我嗎?初來三藩市,多多指教。

大宅

回覆樓主:

如果你用香港嘅產假概念去諗,呢度係冇產假嘅,因為香港係最少10個星期都係顧主俾最少80%月薪。而大部份大公司都畀足曬月薪。
如果加州其實好多工作都係時薪計,要返到 一定數量 先有福利 ,加州法例就政府會響你之前交嘅稅入面,畀番相等於 60% 嘅人工你,最多係六星期 , 僱主係冇責任再畀更多,當然大公司會better off。美國係冇free lunch 嘅,所以我好懷疑香港公司同制度嘅貼心。
www.edd.ca.gov/Disability/About_PFL.htm

大宅

kayeeian 發表於 17-11-16 23:29
如果你用香港嘅產假概念去諗,呢度係冇產假嘅,因為香港係最少10個星期都係顧主俾最少80%月薪。而大部份大 ...

謝謝,我剛試 check 公司 policy.

Parental Leave

After working one year for xxxxxxxxxx, employees can take up to 16 weeks of paid maternity, paternity and adoption leave. Our parental leave gives employees the flexibility to take time when it works for their family, within 12 months after a new child arrives.

咁睇用埋annual 同病假我就可能做得夠一年,然後拿到16週full paid maternity leave. 但一切都要睇幾時due......

不過最多放晒d annual 之後返工返一兩個禮拜再放返果半年產假,佢講明個b出世一年內可以請產假,即係一定拿到4个月full paid la, 个心定晒

大宅

Mrswayne 發表於 17-11-19 10:16

謝謝,我剛試 check 公司 policy.

咁好好準備小生命來臨!

大宅

kayeeian 發表於 17-11-20 15:25
咁好好準備小生命來臨!

thanks.

首頁

尾頁

跳至