心聲留言

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

見有人話媽媽好累,我又整舍貼同人搶生意
工作上
中層管理人,上面壓,又成日A字膀,又完美主義,佢口大將問題說成我錯。如我未上任, 佢同客傾野答應左一D 唔合理既野,到出事話我唔跟。這類問題經常出現。再加近日有project, 好多野他不停改,就話我唔準備,遲左就我大鑊。下面D人都肯做但能力有限,亦間中出錯,正常。返工十一個鐘忙足十個半,只有食飯時好DD。我本星期已每晚因工作而失眠。

老婆
其他版分享過,有病經常留在房睇戲睇小鮮肉。對我好少照顧, 關心,分享不到我的感受。因為有病及性格,什麼都會否定人, 最鍾意話人(我)好少事都搞咁多野,小題大做。佢教女方法有問題, 我指出,是我錯因為"好少事",是我問題我少題大做。同佢講家事,第一、二次唔聽,重複幾次我嬲,大聲甚至鬧,佢仲開心可轉移視線講我態度, 好少事都發皮氣。
佢否定人的性格亦延伸至小朋友學校,佢覺得唔需要就會唔做。例如節日學校要求著應節衫,佢覺得無謂就唔買,比件差不多色的就算。睇學校相, 全部人都有著應節衫, 佢可能是唯一一個無著。

家庭
工作上已好辛苦,回家食完飯,個女想落街玩。老婆就頂住個肚就話暈又話眼訓就入房,仲要關門前留一句,爸爸同你落街啦。見個女又想, 我又覺得每日玩一個鐘都唔係過份要求,我都是睇住佢多,所以都帶佢落街。PS: 太太有工作但無壓力,超閒。有工人佢唔洗打掃或煮食。

經濟
屋企都夠用,但剛剛好,本來再好D。早兩年買樓,問外家借了首期。當時問供唔供得起架,佢拍心口話得無問題。到早幾個月,佢話有困難。原來佢當時計算是會用埋儲蓄,不只用每月收入=每月支出。為填數我要額外再比更多家用。自己要出去搵freelance。

女兒
她愈來愈大,教養出現更多問題,但兩公婆無供識,大家都是眼高手低。我亦正為佢上P1 而擔心,老婆是唔會理的。女是傳統教會女龍校,家長要配合學校。校方要求學生每日要做簡單、能力所及的閱讀報告。本星期我們連續漏了三日,我同太太講唔好漏,會影響老師/校長印象,可能令個女升唔到小學。佢whatsapp既回覆是,"我會怕她們嗎? 用佢地可以嚇唬我嗎? 我會因為他們而改變嗎?"S 我都有陪做閱讀報告,若1/3-1/4 是我睇陪。功課更有70%是我睇的。

除左呻,都想提其他媽媽都要關心先生,他們都有壓力,他們需要人錫他理解他。

男爵府

星星的後裔 發表於 17-10-15 12:30
工作上
中層管理人,上面壓,又成日A字膀,又完美主義,佢口 ...

不是想得罪或挑撥,睇完只覺無言。煲劇,計錯數呢d 可接受,但好少媽媽咁唔care 小朋友的學業

複式洋房

jwy2 發表於 17-10-15 14:34
不是想得罪或挑撥,睇完只覺無言。煲劇,計錯數呢d 可接受,但好少媽媽咁唔care 小朋友的學業:q ...

其實另一版都已有人出聲叫我離婚,唔怕

佢又唔係唔理,已做好30個閱讀報告,有一半是她和女做,有3成是我,其他是工人同親戚。不過,佢唔緊張學校"每日做"的要求,覺得唔記得咪唔記得,有幾大件事。但無人知會否令老師/學校有壞印象,最後變升唔到小一。有家長想一日做幾份報告,我老婆覺得幾日做一份都不是問題。你是老師揀上小,兩個學生,兩個家庭你揀邊個?

男爵府

星星的後裔 發表於 17-10-15 14:49
其實另一版都已有人出聲叫我離婚,唔怕

佢又唔係唔理,已做好30個閱讀報告,有一半是她和女做,有 ...

你有無好認真好認真傾過家庭問題? 不論女兒的問題或你倆的問題? 你老婆份人係咪不嬲是是但但?又或者佢對女女升小學另有安排? 只係唔想同你講住? 小學係津校?

複式洋房

jwy2 發表於 17-10-15 14:57
你有無好認真好認真傾過家庭問題? 不論女兒的問題或你倆的問題? 你老婆份人係咪不嬲是是但但?又或者佢對女 ...

有我地有傾,亦因婚姻關係搵社工,上婚姻關係堂。結果試左一年半,後來唔上就關係好d,所以就無上。
我自己睇,佢對我意見聽唔入耳,帶有色眼鏡睇我,如果要求4.5人仔自己食飯,是無理要求,唔得咪唔得好少事。好多次我講是痴線,外人講就好有道理。

甚至有意無意令我感受到唔尊重,如昨日同個女定規則如何儲錢,如何用錢。佢就用單邊咁角戚起咁笑一吓就行開。不管依個規則最後落實成點我唔知,但最少我教識佢數一蚊兩蚊,毫同元的關係。

最近心入面有條刺,我覺得佢欠我一句對唔住。事源我前排有新工offer,但工作會未來一年好忙,會假期都要返工,亦會可能放晚上11。我同佢傾,轉唔轉好,因為會影響成個家。佢又是咀角戚起笑住講"你想得太多"。最後我都是推左offer,因為真係唔放心個家。但證明我是對的,佢經常就困自己在房,又依到痛果到唔適服,落樓下食早晨都唔得,其實都係唔想離開wifi. 但佢又可以搭車去外家打幾個鐘麻雀,又龍精虎猛。一返到樓下又腰痛。帶女落街,上堂,做功課就講句就叫我做。若轉工我個女一係就困喺屋企,一係就又係繼續跟工人姐姐。

升學佢無安排,幼稚園報名報邊間,遠近,英普定本地全部唔講,佢自己話我揀好報左話比我知幾時面試就得, 佢更加唔知邊日出成績。亦講小一都一樣講佢知幾時interview,佢會帶個女當日出現。

男爵府

星星的後裔 發表於 17-10-15 15:33

有我地有傾,亦因婚姻關係搵社工,上婚姻關係堂。結果 ...

你個case 唔想分開的話,唯有忍,忍,忍

不過,女人係鍾意人氹,我諗你倆都好強,成日硬併無結果,我諗佢可能氹你都唔定。買d 小禮物,唔洗貴,內附卡仔,寫下自己心聲。

複式洋房

回覆樓主:

好傷心,今日打8號風,工作關係早上7點多出門,晚上7點多打完8號。12小時媽媽同佢個女無打過比我。
唔好咁計較,5點幾whatsapp 睇佢地如何。仍然無問候一句,危險嗎? 有食飯嗎? 我辛苦的工作真是值得嗎?即使手痛上午睇完跌打,中午個女扭計我仍照抱她。真是值得嗎?

複式洋房

jwy2 發表於 17-10-15 17:30
你個case 唔想分開的話,唯有忍,忍,忍

不過,女人係鍾意人氹,我諗你倆都好強,成日硬併無結果 ...

係兩個都強。
今晚是個例子:最後個女8點whatsapp 問我返未,叫做有問候我。但始終失望心情已成,返到屋企我都無出聲,沖涼睇新聞繼續做野。正當我在書枱做野,她又陪完個女訓返房。她就講了全晚唯一一句說話,當然一點都不溫柔,直頭有d 得罪佢既感覺地講"你都係唔打算傾架啦?!" 跟住就蓋被及轉身。
佢句說話根本都封死所有好的結果,似撩交哎似撩交打多d. 我都本身已黑面,佢句說話有火上油既感覺。所以我都唔答佢算,費事答完仲衰。
對於佢,可能心中佢以為自己已伸手友誼之手示好,已經讓左我,因為佢說話先。我自己無理取鬧,唔知咩事小題大做,發少爺皮氣。但佢有否有真正關心我一句,問我一句咩事?佢今日無未來都唔會有,因為佢覺得佢已關心左我。

男爵府

得罪講句, 你太太都幾黑人憎, 佩服你的能耐.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

星星的後裔 發表於 17-10-15 12:30
工作上
中層管理人,上面壓,又成日A字膀,又完美主義,佢口 ...
我有否理解錯,是否你太太又有左?

複式洋房

20150618bb 發表於 17-10-16 14:24
我有否理解錯,是否你太太又有左?

無錯,我更唔敢同佢有衝突。

其實,我只想要個關心我,明白我既老婆。當知我辛苦,講句你辛苦喇;貪心d,知我鍾意咩, 做/買黎氹我。而唔係要佢同意下的唔開心才是不開心,唔好成日覺得我因為好小事就唔開心,好無聊。人就係人,有自己決定為什麼事傷心的權利。

琥珀宮

星星的後裔 發表於 17-10-16 14:47
無錯,我更唔敢同佢有衝突。

其實,我只想要個關心我,明白我既老婆。當知我辛苦,講句你辛苦喇;貪心d, ...

見你咁多矛盾,想問點解當初會結婚?係幾時開始就係咁?

複式洋房

mandy952 發表於 17-10-16 16:40
見你咁多矛盾,想問點解當初會結婚?係幾時開始就係咁?

我比人呃囉,嫁我前就賢良淑德,嫁左就露出老虎尾巴講笑。

我回想當年可能1)婚前我有得講分手,現在無, 所以佢真係無以前咁重視我;2)有文章講父母因為小朋友出世被"分手". 我太太好實際,1個人做到既野,就唔好兩個人做。1個帶到女,就唔好兩個帶。就咁個家散左。我多次提出多d3人行,但佢唔想。 好似星期六早餐,多數佢寧願訓多d,我就同個女落街食早餐,回來買比佢食。我都好肯定對上3個月無一家人一齊食早餐。又好似今晚,佢話放工去旺角買床墊,我offer 佢不如一齊去。但佢拒絕我,話叫我放工返屋企休息多d. 你可以話佢體諒我又得,你可以話佢唔比機會大家"拍拖"又得。

子爵府

回覆樓主

你太太嘅表現有點奇怪,係咪有d 前因後果冇講?感覺佢似對你有心結,所以有點報服敵對的表現。

琥珀宮

星星的後裔 發表於 17-10-16 19:01
我比人呃囉,嫁我前就賢良淑德,嫁左就露出老虎尾巴講笑。

我回想當年可能1)婚前我有得講分手, ...

你太太好獨立,又唔痴身,男女角色似調轉左咁

複式洋房

skac 發表於 17-10-16 19:17
你太太嘅表現有點奇怪,係咪有d 前因後果冇講?感覺佢似對你有心結,所以有點報服敵對的表現。
...

前因後果,我唔知。但我無出過軌,無一腳踏兩船,無叫雞,無去過邪骨,無小三,無叫過離婚,大家財政獨立無呃佢錢。仲有咩可能?

複式洋房

mandy952 發表於 17-10-16 20:30
你太太好獨立,又唔痴身,男女角色似調轉左咁

你可以咁講

男爵府

星星的後裔 發表於 17-10-16 20:41
前因後果,我唔知。但我無出過軌,無一腳踏兩船,無叫雞,無去過邪骨,無小三,無叫過離婚,大家財政獨立 ...

睇完笑咗。。。。可能性格問題,可能嬲緊你,可能真係覺得一件事一個人做就得,二個人做就不乎合經濟效益,其實仲有好多可能,我未諗到。

琥珀宮

星星的後裔 發表於 17-10-16 20:41
前因後果,我唔知。但我無出過軌,無一腳踏兩船,無叫雞,無去過邪骨,無小三,無叫過離婚,大家財政獨立 ...

咁可能真係佢太獨立,係佢眼中無咩野嘅事你反而care。婚姻就係咁,要雙方去經營。佢肯培你去見社工,即係佢都care你嘅感受,佢唔叫你一齊去買野,可能想你係屋企休息多d。

複式洋房

mandy952 發表於 17-10-16 21:15
咁可能真係佢太獨立,係佢眼中無咩野嘅事你反而care。婚姻就係咁,要雙方去經營。佢肯培你去見社工,即係 ...

我只陪她或一齊見, 我自己不需要見。

人不被需要的感覺是很差的。

首頁

尾頁

跳至