自由講場

跳至

首頁
34567...12

尾頁

珍珠宮

yuk1yuk 發表於 17-10-16 22:08
現在坐車可以實行刷臉入閘,辨識臉的智能系統現在大爆發中,準確性比人手更高。
而且在捕捉犯人方面可以即 ...

我之前有上過大陸參加科研交流,認真講真係嚇一跳,比電影見到嘅更震驚。大陸嘅科技發展真係嚇一跳,可能外國都好驚人,但我未有機會去。

珍珠宮

Alex123 發表於 17-10-17 00:02
道高一尺 魔高一丈,我覺得科技進步,但另一方面同樣也會引發另一種科技罪行。兩者也在互相競逐。
近年很 ...

自殺式炸彈哩個問題,可能將來可以避免。

珍珠宮

孟母3000 發表於 17-10-17 00:36
大陸學校比香港更填鴨...

如果你有參觀過大陸新一代教學,可能未必會咁講。當然中國咁大,唔可能全部都一樣,一定有好有唔好。但至少現令大陸嘅科技發展同創意已大大超越咗香港。大陸不只一個馬雲,今年我參加咗好幾個教流,見到嘅唔可以話唔驚嘆。最震驚係好多大家覺得外國好先進嘅嘢,原來係完全由中國研發及中國製做,只係一直無對外講過。我相信要培養咁多研發人員,絕對唔係填鴨式教育可以做到。

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

JoanC 發表於 17-10-16 10:19
咁香港果啲搵邊個教好呢?
香港嗰D仲有得教好?

珍珠宮

emmafish 發表於 17-10-16 09:20
什麽是機器無法取代的職業? 好難界定。電腦可以翻譯,但又不是翻得很完善。機器可以煮菜,但係又唔会煮得 ...
機器取代吳到......維修機器?
藝術創意行業?
醫學界?
社工?

珍珠宮

cissie 發表於 17-10-17 01:05
香港嗰D仲有得教好?
可能要恢復體罰先有得教好

珍珠宮

好媽媽勳章

JoanC 發表於 17-10-17 00:41
我之前有上過大陸參加科研交流,認真講真係嚇一跳,比電影見到嘅更震驚。大陸嘅科技發展真係嚇一跳,可能 ...

我估第時可以隔空轉輸,類似用3d打印個啲 求其亂估下
自由.自由,多少罪惡假汝之名以行

珍珠宮

sumlam 發表於 17-10-17 01:23
我估第時可以隔空轉輸,類似用3d打印個啲 求其亂估下

我可以話你知,哩個絕對唔係亂諗。

珍珠宮

cissie 發表於 17-10-17 01:05
香港嗰D仲有得教好?

肯學就會有

珍珠宮

IloveJJ 發表於 17-10-17 01:04
可以講多啲嗎?好有興趣

曾經睇過一套戲,哩面有一個程式叫大同世界,可以睇到幫城市内每一個角落嘅路線,連細細條嘅暗巷,邊楝大廈停車場車閘幾時開,可以穿過逃走。我當時睇套戲已諗,如果真係有個咁嘅 APP 就正啦!

跟住 google map 出現,我已經得同電影好接近。但係上次國内交流,我見到嘅仲勁。唔單只每條大小路一清二楚,連燈位,每個角落嘅 CCTV 情況,每條路嘅人流車流等等都一清二楚,仲有更細節嘅資料(但唔方便講太多),全個系統勁過科幻片。

之於面部析別,更加驚人。大陸過關,成日又話要企正啲,個頭低啲。依家係可以做到,你路過鏡頭(不用停步),就算得半邊要面或45度影到,已可認出,命中率係接近100%。

講住咁多先。

禁止訪問

珍珠宮

fatchu@home 發表於 17-10-16 08:53
離下題先。。。其實佢咁有錢,應該拎大筆錢出黎教育下大陸班人先,好多大陸人連最基本嘅尊重,道德,責任感 ...

其實香港都好多呢d人,李+成又要拎錢出來教育下香港人?

翡翠宮

畀面勳章

最近聽左呢個節目,我覺得內容幾好,值得家長同年輕人聽下。我知道有些jm對其中一位主持人有意見,但主菜是陳易希,聽後可能令大家對子女的教育有另一種諗法:

http://www.rthk.hk/radio/radio1/ ... iens/episode/464655

出生草根階層、父母離異、會考成績中、英文U級,他完全不具備別人眼中「贏在起跑線」的條件。然而,他卻獲麻省理工學院林肯實驗室把編號20780的小行星以其名字命名,被香港科技大學破格取錄、成為京奧火炬手、傑出資訊及通訊科技青年、其母校最年輕的校董會成員以至現在手機應用程式公司的行政總裁。這一切,全憑他敢於發夢、追夢,努力將夢想化為現實。今集邀請「星之子」陳易希分享他的摘星之旅。

日日是好日

珍珠宮

Alex123 發表於 17-10-16 10:50
其實用機械、電腦或不同的流程取代人手已經不是什麼新鮮事物,早在二、三十年前已經逐步出現,但也要看客 ...

睇完你嘅陳述,睇怕AI取代人力已是指日可待,欠嘅,只係時間適應。

點唔慣嘅,時間耐左都可以適應到。我記初頭覺得用售票機/上網買野好麻煩, 而家適應左,睇返人手賣野真係好慢又易錯。

適應,只是時間問題。

珍珠宮

JoanC 發表於 17-10-17 00:30
共享單車玩完?你係邊度得嚟嘅消息?依家已經唔只個別一線城市有,重越來越多城市有喎!

無人超市果個應 ...

呢樣我試過,用大陸微訊於餐廳book檯,落單,比錢, 什至好多好多好細嘅鋪頭,(細到好似食碗魚蛋粉嘅鋪頭), 都有微訊支付。有d什至唔收現金 tim呀!

子爵府

JoanC 發表於 17-10-17 00:30
共享單車玩完?你係邊度得嚟嘅消息?依家已經唔只個別一線城市有,重越來越多城市有喎!

無人超市果個應 ...

泰國芭提雅有間餐廳係機械人送餐,當然送到黎,你自己要拎起成個餐盤,佢唔識放落你張枱。

子爵府

我都覺得係, 好多大陸家長唔太喜歡教育制度, 送小朋友來香港, 不過發現香港都係, 但好小小. 最後轉頭送去外國. 有樣嘢係大陸學生好勤力, 老友係外國教, 感受特別深, 由初到要上英文特別班, 到一年後D ASSIGNMENT 成為老師既MODEL ANSWER發比其他學生參考. 我睇過, 文筆唔係真係好靚, 但睇到認真同好比心機(因外國比份功課你係FOR成學期, 會一路教一路同份功課有關, 真係得D大陸學生先認真一路問問題).

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

JoanC 發表於 17-10-17 00:38
就算 Amazon 都會賣假嘢,唔可以話係嘅錯。其實有證真睇阿里巴巴同淘寶嘅發展,你會發現佢哋已經加多咗好 ...

但講到馬云去做教育全國就好難了

水晶宮

填唔填鴨唔係重點,重點係可唔可以教出幫咗國家發展嘅人材

小學生用大數據研究蘇軾 還寫了一批論文
http://news.wenweipo.com/2017/10/12/IN1710120029.htm

英國引進原汁原味中國教材 幾乎一字不差譯成英文
http://m.sina.com.hk/news/article/20170817/1/27/2/%E8%8B%B1%E5%BC%95%E9%80%B2%E5%8E%9F%E6%B1%81%E5%8E%9F%E5%91%B3%E4%B8%AD%E5%9C%8B%E6%95%99%E6%9D%90-%E5%B9%BE%E4%B9%8E%E4%B8%80%E5%AD%97%E4%B8%8D%E5%B7%AE%E8%AD%AF%E6%88%90%E8%8B%B1%E6%96%87-7803288.html

首頁
34567...12

尾頁

跳至