用戶登入

找回密碼 | 註冊

20oC.78%

義工

心聲留言 今日: 12|主題: 15382

對港安某兒科醫生好失望,伍醫生真係差到呢。

民房

國民生產總值:9

唔好意思,在此呻下。(文章好長,唔好意思)

我仔因腳仔燙傷入院,而由於佢之前已開始緊有感冒,所以去到荃灣港安,個急症醫生就轉介左個兒科。(暫叫A 醫生)
由於腳仔屬一級燒傷,要留院及洗傷口。
由第一晚開始,A 醫生話唔使用抗生素,話因bb 有一隻食緊既醫感冒既抗生素。而bb 腳仔要早晚洗傷口一次。用一隻藥膏去醫。

然後,每日一黎到,就話腳仔好得好快,就黎好。但過左四日,我同太太發現佢腳仔較則邊既紗布有血,但到醫生黎果時,佢話:「冇呀,干曬呀」連旁邊既護士都 O 一 O 咀。而由於醫感冒果隻抗生素,已夠一個療程,醫生叫唔好再俾佢食。咁我地問佢,個傷口仲未好,真係要停?佢就話要停。而之後果日我同太太見阿B 個咀入面有疹,而且因個咀痛(bb 以前都試過),然後唔食野,痛到奶都只飲唔夠100Ml ,固體食物就更食唔到。同左A醫生講,佢話:「依家佢冇食抗生素,係會咁,同埋,Bb 唔食野好正常。」

之後佢睇左一下bb 個口,就話睇唔到有,心諗:「連護士都睇到,你睇唔到??咁係我地眼有問題,定係你一個人對眼有問題??」

到之後果日早上,佢又係話冇事,冇野既,而且個傷口好緊。而且醫生有講,佢話醫左腳先。
然後上網睇,原來呢個醫生,好多家長都話冇愛心,睇唔好bb ,唔知點解會拎到兒科醫生既牌。

最後,前晚忍唔住,同護士講要轉醫生。

昨早,B醫生,睇曬bb 既報告,然後睇埋傷口,然後叫要食返抗生素,仲要見到個咀有泡泡,開埋抗病素藥,話:「佢腳仔隻藥膏要換,唔夠力去醫,加埋,佢食唔到野,會好難好,佢個咀既係飛滋令個口痛到食唔到野,傷口會好難埋」

剛剛b 醫生八號波一完就黎睇,然後話:「個傷口仲有血,即係發炎左好耐,合唔埋」話如果明天再係咁,可能要打針。

原來之前既A醫生真係乜都冇做,除左洗傷口,但都係護士做既者,而另外呢個b 醫生,雖然唔係呢度既醫生,但起碼所有野都有醫。

(PS. 阿仔入過三次院,得呢次係轉介去兒科醫生,但有咁既經歷)

王國熱話
有無12月28出世既朋友仔?
n班
有無90後媽媽
7/12 bb

侯爵府

國民生產總值:21170

開心吸收勳章 BKXmas勳章

fordfong 發表於 17-10-16 09:25

我仔因腳仔燙傷入院,而由於佢之前已開始緊有感冒,所以去到 ...
其實政府醫院對於的小朋友照顧得非常好,有的家長有買保險...........

男爵府

國民生產總值:7339

BKXmas勳章

我囡上次燙傷上身都好嚴重, 去左法國e院夏炳耀醫生佢手勢好好, 10天已經好番又唔痛....夏醫生堅

複式洋房

國民生產總值:109

BKXmas勳章

我仔因腳仔燙傷入院,而由於佢之前已開始緊有感冒,所以去到 ...

我想知A醫生姓伍?

複式洋房

國民生產總值:228

BKXmas勳章

發表於 5 天前 |顯示全部帖子

超級同意,果位A醫生完全唔掂,根本唔配做兒科醫生

翡翠宮

國民生產總值:80348

BKXmas勳章

發表於 5 天前 |顯示全部帖子

回覆樓主:

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎