自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

記住唔好咁快俾哂錢,最小留3至4成俾自己,完功先清數

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

紫色線 發表於 17-10-16 16:50
裝修好勞民傷財 我間屋都想裝修 但搞一搞隨時要70-80萬 又好嘥精神所以再睇定啲
...

唉,我都想裝修但未儲夠錢呀,又驚越遲裝修就越貴。

水晶宮

tantanmama 發表於 17-10-17 07:08
唉,我都想裝修但未儲夠錢呀,又驚越遲裝修就越貴。

系架,以前裝修30-40 萭己好正,現在 70-80 才好少少,要正d ge , 1 球 。哎,真的買樓又難,裝修又貴。但現在不裝過3⃣️幾年又更貴。聽說現在的大工 1350 一天了,(emoji)月份加的人工

水晶宮

回覆樓主

其實叫人上門除甲醛有冇效呢?我型住一次點會除得到,正路真的是開窗吹風 law , 但出去租屋又貴

大宅

mimi005 發表於 17-10-17 11:04
系架,以前裝修30-40 萭己好正,現在 70-80 才好少少,要正d ge , 1 球 。哎,真的買樓又難,裝修又貴。但 ...

係呀,我都裝修緊,其實都係簡單裝修都要60萬,過多兩年仲貴,裝修師傅同我講冇人入行,我叫佢安排一個師傅上來裝架,一日人工$1300

水晶宮

黑豬豬 發表於 17-10-17 11:11
係呀,我都裝修緊,其實都係簡單裝修都要60萬,過多兩年仲貴,裝修師傅同我講冇人入行,我叫佢安排一個師 ...

系呀,以前一工 1200, 現在一工 1350 , 不過行內人話裝架可以叫雜工做 , 800 1⃣️天。因為之前有個裝修設計公司報,裝一條窗簾軌 1200 元,我屋企三條咪 3600。跟著佢話第二條開始收 800 一條,我覺得太奇怪又貴就叫朋友問下她哥哥,點知佢話個設計公司完全不合理。巧取明目,就算是收應該 800 搞掂了

大宅

mimi005 發表於 17-10-16 13:54
系呀,1個變二個廁所,普通廚房變開放式廚房,全屋間格改哂,所以個價錢好 金
...

我都係開放式,不過提提妳,開方式不可用明火好多人都知,原來煤氣乾衣機都唔可以,我依家要改了用電乾衣機,預好左位,估唔到原來唔裝得

水晶宮

黑豬豬 發表於 17-10-17 12:39
我都係開放式,不過提提妳,開方式不可用明火好多人都知,原來煤氣乾衣機都唔可以,我依家要改了用電乾衣 ...

多謝你提醒呀,系呀打算用電磁爐煮食,洗衣機打算買二合一,洗衣乾衣機。因為美孚是用石油氣的。但冇打算買電的。因為又多一件野,一起交流吓呀,你幾時開工架?

大宅

mimi005 發表於 17-10-17 13:07
多謝你提醒呀,系呀打算用電磁爐煮食,洗衣機打算買二合一,洗衣乾衣機。因為美孚是用石油氣的。但冇打算 ...

8月中開工了,預計11月初可以搬返新屋

珍珠宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

恭喜

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

mimi005 發表於 17-10-17 11:05
其實叫人上門除甲醛有冇效呢?我型住一次點會除得到,正路真的是開窗吹風 law , 但出去租屋又貴
...

我哋嗰陣時,開行兩部空氣清新機,吸得幾多得幾多,我哋全家都好怕啲裝修味

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

mimi005 發表於 17-10-17 12:08
系呀,以前一工 1200, 現在一工 1350 , 不過行內人話裝架可以叫雜工做 , 800 1⃣️天。因為之前有個裝 ...

我哋之前裝窗簾,去出邊啲窗簾公司,撰布、度尺、佢包上門安裝,佢哋用電鑽,鑽幾條窗簾軌,裝咗五幅窗簾,檢收埋,都唔使半個鐘頭,快到不得了。見到佢哋啲手勢都好做慣,沒有任何出錯

男爵府

回覆樓主

樓主有兩個囡囡,
真係記得要清甲醛先好入住。

記得話布料都會有甲醛,
所以清甲醛時,唔好忽略窗簾。

水晶宮

黑豬豬 發表於 17-10-17 14:09
8月中開工了,預計11月初可以搬返新屋

恭喜哂呀,2⃣️個半月都幾快 wor

水晶宮

KLDC 發表於 17-10-17 14:41
樓主有兩個囡囡,
真係記得要清甲醛先好入住。

系呀,2個女。真的不知道原來窗簾也有甲醛 Tim

水晶宮

mingaga 發表於 17-10-17 14:39
我哋之前裝窗簾,去出邊啲窗簾公司,撰布、度尺、佢包上門安裝,佢哋用電鑽,鑽幾條窗簾軌,裝咗五幅窗簾 ...

請問在香港做的嗎?thanks

侯爵府

mimi005 發表於 17-10-17 14:57
請問在香港做的嗎?thanks

係呀。
因為諗住係自己屋,所以整好啲,起碼唔使勞氣,又有得保養

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

mimi005 發表於 17-10-16 11:29
今天正式動工,好緊張呀,希望3⃣️個月搞掂。農曆年住新屋

恭喜

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

mimi005 發表於 17-10-17 11:05
...

我果陣都有請人上門除甲醛,因為趕住入去住,為求安心。你見你個期都好忟,而且裝修點都會遲先完工
總有離別的時候

首頁
12345...9

尾頁

跳至