6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

仔仔吞野唔太叻,成日食到想嘔咁
想個10個月bb食緊啲咩質地嘅野,媽媽們介唔介意share張相俾我參考下?

子爵府

回覆樓主:

我仔食爛飯,不過你仔仔吞野唔太叻就唔好俾佢試啦,食返粥/糊仔先

別墅

回覆樓主:

9 個月食咁,我係睇下自己BB接受程度而一路加杰

大宅

summersnowman 發表於 17-10-17 08:34

紫色個係咩粥?

And if you give me what I want, Then I'll give you what you like

別墅

Happy1209 發表於 17-10-23 13:59
紫色個係咩粥?

紫心蕃薯打蓉,少少菜和豬肉打蓉

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

winglll 發表於 17-10-16 12:23
仔仔吞野唔太叻,成日食到想嘔咁
想個10個月bb食緊啲咩質地嘅野,媽媽們介唔介意share張相俾我參 ...

9個月呢種質地

男爵府

粥,糊,奶*2/日,下午茶食果蓉,大人食飯時比條灼的菜心莖佢

珍珠宮

summersnowman 發表於 17-10-17 08:34

一碗大約係約個 ml 啊?

別墅

teresayan07 發表於 17-10-27 12:42
一碗大約係約個 ml 啊?

我無量杯,所以唔知準確一碗 90% 滿的BB碗,等如多少 ml 粥. 但係我用四分一杯米(大人米杯),加 15ml 米,煲出來的粥仔。
其實要睇返杰度才襟飽。eg,有BB食一碗,好叻,原來煲到潮洲粥咁稀,肉又只吊味。同另一个B食一碗杰肉粥,係唔同的。分量和質量也要留意。唔知你明不明我寫什麼意思呢?

珍珠宮

summersnowman 發表於 17-10-27 13:26
我無量杯,所以唔知準確一碗 90% 滿的BB碗,等如多少 ml 粥. 但係我用四分一杯米(大人米杯),加 15ml 米, ...

喔.. 我明你意思...
因為我奶奶成日話我b 食得少.. 所以想知人地 bb 一般食幾多..
我而家係 1/2杯米(都係大人杯)加600ml水.. 煲出來分3餐食..
(每餐既粥係一碗 combi 碗滿)

別墅

teresayan07 發表於 17-10-27 15:53
喔.. 我明你意思...
因為我奶奶成日話我b 食得少.. 所以想知人地 bb 一般食幾多..
我而家係 1/2杯米(都 ...

聽落 ok 呀!相信个个BB都係差不多,都係再加瓜瓜菜菜和肉一餐,無人俾鮑参翅肚掛?! 若果真係食得少,唔飽,Bb未夠鐘就扭計扭上扭落啦。老人家都係慣性批評下bb食量作話題 gei

別墅

pigpiglamlam 發表於 17-10-16 16:27
我仔食爛飯,不過你仔仔吞野唔太叻就唔好俾佢試啦,食返粥/糊仔先

因為佢都10個月喇,想佢慢慢食杰啲粥仔都唔得

子爵府

winglll 發表於 17-10-31 19:44
因為佢都10個月喇,想佢慢慢食杰啲粥仔都唔得

依家情況仲係咁?麵包、餅餅嗰d食唔食?由佢慢慢黎啦,粥都可以加好多野落去煲

別墅

summersnowman 發表於 17-10-23 17:30
紫心蕃薯打蓉,少少菜和豬肉打蓉

你仔好叻呀,咁杰都吞到

別墅

pigpiglamlam 發表於 17-10-31 19:50
依家情況仲係咁?麵包、餅餅嗰d食唔食?由佢慢慢黎啦,粥都可以加好多野落去煲
...

食呢個質地差唔多食晒就會玩野唔食,唔岩口味果啲就食3分1已經開始玩野
零食同包都食,蘋果呀梨呀難吞果啲就唔食

禁止訪問

複式洋房

回覆樓主:

我仔9個月,佢鈡意有口感而家食緊軟飯~

珍珠宮

ares0331 發表於 17-11-8 00:21
我仔9個月,佢鈡意有口感而家食緊軟飯~

請問呢種軟飯仔米同水既比例係幾多?
要蒸幾耐?

珍珠宮

summersnowman 發表於 17-10-27 13:26
我無量杯,所以唔知準確一碗 90% 滿的BB碗,等如多少 ml 粥. 但係我用四分一杯米(大人米杯),加 15ml 米, ...

我想問你係1/4杯米加幾多水去煲?1/4杯米係一餐定分2餐食啊?

首頁

尾頁

跳至