婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

洋房

anna59 發表於 17-10-16 14:17
你老公有乜意見

老公都想我出去幫手賺錢,我同佢講,而家個女淨係奶粉尿片錢,你已經話唔夠錢洗,遲下又playgroup, 又要學1-2個興趣班,又要返學有雜費,你一個人賺錢點頂到我地咁耐呀?

我照同99講,撻佢個仔出黎話你個仔唔夠錢洗、99就話用自己私己頂住先....

洋房

micling 發表於 17-10-16 15:42
其實你99係咪需要免費工人姐姐
所以要你全天侯 7日24小時 做做做 呢?
你走去返工 屋中誰來做呢?

其實99有主婦手,膝頭又痛,所有家務係我黎之前係佢自己承包,完全唔洗兩個仔女做,我黎左之後。。就我覺得自己係免費工人囉,sosad :(

洋房

嘉德莉澳 發表於 17-10-16 19:11

好認同,自己都係寄居,點會請多陌生人住在人家, 如果你 ...

有時都係咁諗 安慰下自己 寄人籬下 食佢住佢 做少少家務 唔好咁計較 但有時真係會有hard feeling 特別係吸塵拖地 佢地就係到睇電視 食野 篤電話 好歎咁

99後生個陣有2個工人,聽c6講 佢呀媽當工人唔係人 洗死佢地 d工人換完又換 換完又換 對佢地好差咁 成日鬧 唔俾用電話 食飯要匿埋食 大概係咁

洋房

stitch2012 發表於 17-10-17 10:30
樓主媽媽幫唔幫到湊B呀?

我媽媽已經湊緊一個了
而且媽媽住個到離我太遠
來一個鐘 回一個鐘 太遠水路喇

洋房

Solarflare 發表於 17-10-17 18:43
睇你個post應該唔夠錢出去租屋住。咁你地一家三口有冇輪緊公屋?
一直咁困獸鬥都唔係辦法。
99一齊住+生左b ...

輪緊公屋喇
但仲有排未排到
望就望個女大個d好湊d既時候
奶奶湊到 我就可以出去做野

唔知仲要等幾耐

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

請問你地住99屋企有無俾家用?
你老公講到份糧咁緊, 如果無俾家用/只係象徵式俾2-3千
又好難怪99當你工人咁洗(用勞力代替家用)
你換個角度諗下, 唔好覺得自己幫手做家務好委屈, 事實上你一家3口係靠99先有屋住
要怪既你只能怪老公搵得少, 你又無積蓄?(你懷孕前無返過工無儲過錢?)你地無自立能力又製造個b出黎, 你先要同99住0者
如果你有本事搬既, 99鎖都鎖你唔住啦
你拎姑奶做比較就更加無意義, 為咩要期望99待你如親生女, 問心, 你都唔會當99係親生阿媽啦
99當你親生女都未必咁so咋, 如果佢咩都幫晒你, 你欠佢咁多人情債你估唔使還?
你唔想同99住, 99可能都唔想同你住架咋, 但唔通趕個仔出去訓街咩?
婆媳同住幾時都係難架喇, 但如果你唔識調整心態, 樣樣都覺得係99針對你, 又唔反省下其實呢個局面(同99住)係邊個做成, 鑽晒入牛角尖, 咁負能量只會越黎越嚴重
如果你覺得唔岩聽就唔好意思, 講真附和你容乜易, 你真係慘喇99真係衰喇, 但咁樣講有用咩?
希望用其他角度分析等你都反思下可能仲有益處

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

維他他 發表於 17-10-18 01:05
有時都係咁諗 安慰下自己 寄人籬下 食佢住佢 做少少家務 唔好咁計較 但有時真係會有hard feeling 特別係吸 ...
我諗你同老公應該無咩俾家用, 或者只係俾好少(如果俾得多, 你一早搬出去啦)
做家務有咩咁hard feeling?
就算唔係同99住, 你搬出去都要做家務架啦, 人地睇電視做自己野又唔係阻住你, 你咁介懷做乜?
一係你叫埋c6幫手做家務咪得囉
講到尾, 你地經濟唔好, 有99收留, 要感恩啦, 其他野真係好小事
你試下出去租樓, 同業主講無錢交租, 人地即刻趕你走啦
99屋唔知有幾大, 一般香港家庭都唔會好大, 你同bb入去住埋都5個人(你62在唔在?)
仲話想請工人, 即係一間屋6-7人(如果62在), 如果唔逼都起碼要有1千呎4房先勉強ok
否則, 住到咁逼真係好影響到其他人(淨係等廁所都等到嘔), 唔可以怪99反對請工人

你自己有屋, 請幾多工人都得

洋房

瑤瑤~ 發表於 17-10-18 04:33
我諗你同老公應該無咩俾家用, 或者只係俾好少(如果俾得多, 你一早搬出去啦)
做家務有咩咁hard feeling?
就 ...

用你呢個角度諗係會開心d

但如果照你咁講,係咪個個同99一齊住既都唔應該係到呻,都係自己衰,冇草夠彈藥買/租唔起樓所以要同99一齊住,明知同住一定多野嘈。如果個個都可以正能量地諗野就唔洗上黎呻啦

大宅

維他他 發表於 17-10-18 10:18
用你呢個角度諗係會開心d

但如果照你咁講,係咪個個同99一齊住既都唔應該係到呻,都係自己衰,冇草夠彈藥 ...

不要太上心
好多人都咁講野
我當年同62。99住,講下唔開心經歷,d人都系叫我搬,一系就忍。

我明白,不過可以搬走就好,唔使再咁冇尊嚴受氣。
共勉之,若唔搬走,調節自己心態會好過好多

大宅

yanwendy 發表於 17-10-23 23:03
不要太上心
好多人都咁講野
我當年同62。99住,講下唔開心經歷,d人都系叫我搬,一系就忍。

車, 唔叫樓主搬同忍, 唔通叫佢斬個99踢個99走先夠新意咩~, 你兜咁大個圈, 話人咁講野, 你咪又係叫樓主最好搬攞返尊嚴同唔好受氣,搬唔到就調節自己心態, 咪即係又係叫樓主搬同忍, 字眼唔同咋?

禁止訪問

大宅

嘉德莉澳 發表於 17-10-24 02:50
車, 唔叫樓主搬同忍, 唔通叫佢斬個99踢個99走先夠新意咩~, 你兜咁大個圈, 話人咁講野, 你咪又係叫樓 ...

意思可能差不多。
不過人地已經要同住,好唔開心。
又何必講到咁絕。
我當年冇能力搬,同62。99住真系生不如死。我知你唔系邊個,亦冇需要理我感受。
但樓主感受就系我當年感受,我都系有少少安慰成份。

大宅

yanwendy 發表於 17-10-24 10:51

意思可能差不多。

唔好挑撥時非,其他jm講野有幾絕? 你俾意見咪都跟一樣咋喎, 跟本冇分別?都係講事實, 你加多3個字, 共勉之,意思就叫安慰,?冇加jm就叫批評,踩多一腳,明白

大宅

嘉德莉澳 發表於 17-10-24 12:46
唔好挑撥時非,其他jm講野有幾絕? 你俾意見咪都跟一樣咋喎, 跟本冇分別?都係講事實, 你加多3個字, 共勉 ...

你鍾意點諗咪由你,自己拿來勞氣

大宅

維他他 發表於 17-10-16 12:25
婚後同99同住,仲有個姑奶,本身都冇乜野,但有左小朋友之後就開始黎料。

同埋覺得自己好似工人咁,姑奶失 ...

「新抱永遠是外人」呢句真係好岩!
我99直頭當住我面甘樣講,仲話叫d外人搬出去。
我老公已經即刻追問他老母喺咪真係甘ge意思,追問左三次之後,99就咋傻扮懵話自己無甘講。
本身我同老公已經搬出去租屋住,因為有左,老公ng放心,所以先搬去99度住,打算叫99照顧下我。
點知無照顧,總成日單單打打,說話難聽,講到我肚入面果個同她一d關係都無,咪煩她。
之前大佬大嫂系同99住,因為頂99 ng順,堅持要買樓搬出去先生B,99仲會系親戚聚會,大嫂不在場時講大嫂衰野,我開頭都以為系大嫂ge問題,宜家自己親身試過啦,先知自己誤會左。
唉,女人何苦為難女人。

洋房

回覆樓主

多謝大家安慰,其實都係呻下,有你地安慰好好多了。而家只可以繼續忍同等,總會完結既呢d日子,加油加油(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

子爵府

親子王國15週年勳章

維他他 發表於 17-10-18 01:05
有時都係咁諗 安慰下自己 寄人籬下 食佢住佢 做少少家務 唔好咁計較 但有時真係會有hard feeling 特別係吸 ...
既然99以前對d工人咁差,依家冇咁對你咪算比面你,你起碼高級過工人,咁諗會唔會好d?
其實依家男女平等,搵錢能力女人唔輸男人,婚前儲錢預備婚後開支唔係剩係男人責任,冇錢就要面對現實。膝頭痛有時係可以行步路甚至企係到都痛,試問點能夠旨意99全職照顧小朋友?

洋房

Jessie688 發表於 17-10-26 11:19
既然99以前對d工人咁差,依家冇咁對你咪算比面你,你起碼高級過工人,咁諗會唔會好d?
其實依家男女平等,搵 ...

我係一個高級工人囉,間唔中都會咁諗自我安慰架真係....

我冇話要奶奶全職幫我湊女
就係見佢都年紀老喇,膝頭又話痛又住唐樓成日上上落落樓梯,我覺得請個工人絕對係可以幫輕佢,家務呀,買送呀,又可以幫我睇住個女,我又可以返工,但老公又話佢對工人刻薄,99佢自己又唔想請咁我都冇計....

我知係死症黎,都係上黎呻下姐

男爵府

我的育兒心得勳章

回覆樓主

我來安慰下你啦,我唔同住,結婚無靠老爺奶奶,仔亦都唔洗老爺奶奶湊。我老爺奶奶都係當我工人架。上到我屋企,整到我屋企成地食物碎,叫我掃好先好跟佢地落街。

唔同住,不求人都不代表不會俾人當工人。我心態係,佢地當我工人係佢地嘅事,我根本唔係工人,hardfeeling會有,不過我唔會放係心。我清潔好係想我仔生活環境乾淨,唔係因為我係工人,亦都唔係因為佢地叫我先做囉。

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

n班係可以申請資助,不過要父母雙職,但又唔過金額。
不知所謂的乙陸!!!

首頁

尾頁

跳至