懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

成日想嘔,份工有時要外出,企得耐又想嘔,好辛苦。大家幾時會同同事老闆講自己有左。

珍珠宮

腦細會一早講,再比張醫生証明HR,保障自己。
同事就唔洗咁早講。

複式洋房

有左就講,吾洗要你做粗重野,岩岩有係最辛苦,頭三個月好似發夢甘,成個人控制吾到自己甘,特然嘔,失眠,無胃口,但又會成日肚餓。。。。總知好似撞邪甘

男爵府

lilykong0816 發表於 17-10-16 13:25
有左就講,吾洗要你做粗重野,岩岩有係最辛苦,頭三個月好似發夢甘,成個人控制吾到自己甘,特然嘔,失眠, ...

我都覺,頭三個月真係好似撞邪咁,完全唔知自己做乜,唔好講話份工企好辛苦,我係坐多都覺得好辛苦,食又唔係訓又唔係,果三個月好似唔知做咩咁

別墅

第一時間講畀上司知,保障返自己,同埋頭3個月未完全穩定,又多唔舒服,早啲講希望得到上司嘅體諒,真係唔舒服攞病假都容易啲
(雖然我上司完全唔係咁,仍然同我斤斤計較...)

大宅

回覆樓主

一定同hr講及老細講,保障自己,如果有咩事,損失既係自己,之後產檢(6w都要拎假睇醫生啦),俾醫生信都知啦,瞞唔到架喎。同事就唔洗講了,個肚大大下咪知。

複式洋房

lilykong0816 發表於 17-10-16 13:25
有左就講,吾洗要你做粗重野,岩岩有係最辛苦,頭三個月好似發夢甘,成個人控制吾到自己甘,特然嘔,失眠, ...

我都係,剛剛中,未嘔,會肚餓但無咩胃口! 最慘又不太眼訓,夜訓又早起

子爵府

回覆樓主:

一有咗就同上司講,雖然我初期冇唔舒服,不過份工大部分時間要企,有時要踩10幾個鐘,都要保障下自己啦,唔可以好似以前咁搏

別墅

johu 發表於 17-10-16 12:37
成日想嘔,份工有時要外出,企得耐又想嘔,好辛苦。大家幾時會同同事老闆講自己有左。
...
我諗住睇下今個星期拎唔拎到証明, 拎到就講

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

如果你咁辛苦,你可以同佢地講架,但係佢地係咪會反感既人先?

大宅

你講得好中

男爵府

回覆樓主

老闆即講,因為一有左,有咩唔舒服,告病假都體諒少少。

男爵府

johu 發表於 17-10-16 12:37
...

我就係冇胃口,食少少野就頂胃,平時上班都比較輕鬆,所以係過左3個月先同上司講

大宅

回覆樓主:

我而家最後3 個月,仲辛苦話頭3 個月呀,個胃俾個肚頂到爆,條腰支撐個肚又痛到爆,小腿每晚都抽根,平瞓又壓住,側瞓又唔舒服,個胸變石頭,腳都水腫,鞋都 cool 到爆,成日半夜到痾尿,冇得一覺瞓天光,番工搭車亦唔一定有人讓座,企足全程個肚好重。後期俾前期辛苦好多呀。

別墅

畀面勳章

lazimanman0222 發表於 17-10-16 14:59
我都係,剛剛中,未嘔,會肚餓但無咩胃口! 最慘又不太眼訓,夜訓又早起
...

我同你一樣,又餓又無胃口仲加埋胃痛

別墅

我個陣2個幾月 暈到起唔到身 有時企企下望D野都跟住轉
不停係甘嘔 嘔到野又食唔落 黃膽水都嘔埋;
仲要我返SALES 同客講唔夠兩句就反胃作嘔
跟住不幸有一日作小產 同埋都距離LAST DAY差一星期 我直接提早QUIT左
寧願賺少D都唔想搵阿B黎博

男爵府

回覆樓主

剛bingo,第二胎。之前第一胎都係即時通知老闆,等佢有個心理準備。
但而家轉咗工,新老闆把口比較爽,佢會無心咁爆出嚟,不過都係善意嘅.....諗緊點算,因為我暫時只想比直屬老闆同我直屬嘅下屬知。

複式洋房

我有左就兩個月但份工未夠三個月可以同上司講我有左嗎?未夠三個月上司知我有左可以炒我嗎?

大宅

回覆樓主

我頭幾個月勁眼瞓,又冇乜記性。

大宅

回覆樓主

一有左我就同左老闆講,比埋醫生紙佢。。
等老闆安排我既工作,唔比我做粗重野

首頁

尾頁

跳至