用戶登入

找回密碼 | 註冊

18oC.70%

義工

自由講場 今日: 5504|主題: 939860

點解中國人咁中意企定定比人打

男爵府

國民生產總值:7665

BKXmas勳章

呢個問題留意左好耐, 次次睇親啲片, 如抓小三, 老公打老婆, 老婆打老公, 欺凌, 顧客vs售貨員, 食客vs服務員, 永遠被打者都會乖乖企定定比對方打, 總之唔會反抗或逃離, 可能有人會話愈反抗或者會愈打得勁, 但我好肯定如果發生自己身上, 就算唔夠打都一定會反抗/打返轉頭/逃跑

ps, 有啲片係街, 1對1, 咁既情況都仲要企係到比人打唔走, 好難理解

子爵府

國民生產總值:11077

BKXmas勳章

fishfish121 發表於 17-10-16 13:04
呢個問題留意左好耐, 次次睇親啲片, 如抓小三, 老公打老婆, 老婆打老公, 欺凌, 顧客vs售貨員, 食客vs服務員 ...
因為走左個D應該無人拍, 追住拍?

複式洋房

國民生產總值:301

fishfish121 發表於 17-10-16 13:04
呢個問題留意左好耐, 次次睇親啲片, 如抓小三, 老公打老婆, 老婆打老公, 欺凌, 顧客vs售貨員, 食客vs服務員 ...

比著我唔夠打都打住先,打返一兩野都好

侯爵府

國民生產總值:22354

BKXmas勳章

回覆樓主

家人做保安,都講過類似情況,如果工作期間同客人發生爭執時:
唔還手,可以告到打人者坐監咁制。
還手,大家打個和,先撩者冇罪,仲可能被客人反投訴返。

wcpcelia    發表於 17-10-16 15:18

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎