自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2018復活節勳章

朋友剛懷孕,就黎重陽節,佢家人話孕婦不能拜山,道聽途說話會影響個胎,會吸左隻鬼去搞個胎,但佢話有位先人生前好錫佢,如果佢唔去就無人會去拜,但佢又怕真係會影響到個胎,所以問我意見。
朋友曾經小產,同佢係不易懷孕體質但想有bb好耐,佢好爭扎。

我答佢我自己既意見係:如果將來我懷孕,家人又話唔拜得山既話,咁就所有祖先都唔拜。
但會偷偷地去拜死左果個嬰靈,因為我當年無左個bb後有幫bb設嬰靈位,我覺得要同嬰靈講聲,叫佢保佑同錫住細佬/妹。因為唔去拜怕嬰靈會小氣,覺得媽咪(即係我)只錫細佬/妹唔錫佢(嬰靈)。

但我朋友佢無設嬰靈位,我就叫佢唔好去拜,叫佢老公去拜果個先人,咁都叫有人拜,而且先人係長輩,相信都會明白唔會怪佢。

咁多位jm,如們換轉你地,你地又會點做呢?

伯爵府

回覆樓主

大肚唔會去拜山

珍珠宮

唔會去,
有心,唔一定重陽,
等小朋友出世後,先拜.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

最好唔好去啦﹗

我老公老友個家姐,佢老公係圍村人。佢陀第二胎時,唔聽男家勸,去拜佢外家親人山後,唔知巧合定咁橋,生左個仔,一出世就係

有問題。

就係因為咁,個家姐受左好大剌激,受佢奶奶嗰邊好多說話同埋唔公平對待喇。

好彩既係佢大仔同佢老公都對佢好好咋。

有時諗諗下,唔講迷信先,大肚都唔好咁粗勞去拜山啦,而且,今年拜唔到,咪

出年拜過囉,最緊要係份心意啫。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

伯爵府

回覆樓主:

我當年大肚無去,仔都係兩歲後先拜我爸

大宅

回覆樓主:

我都好想知,唔拜就無人去,好掙扎

珍珠宮

唔去, 生完先去

男爵府

2018復活節勳章

my005 發表於 17-10-16 13:27
最好唔好去啦﹗

我老公老友個家姐,佢老公係圍村人。佢陀第二胎時,唔聽男家勸,去拜佢外家親人山後,唔知 ...

嘩!咁樣我都好驚喎。
雖然我依家未大肚,但如果將來我有左,係咪都唔可以去拜我死左既仔呀?

男爵府

2018復活節勳章

zoooooooooo 發表於 17-10-16 13:54
我都好想知,唔拜就無人去,好掙扎

E......你係咪我果個朋友黎架?咁岩既,嘻嘻

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

節瓜bb 發表於 17-10-16 14:02
嘩!咁樣我都好驚喎。
雖然我依家未大肚,但如果將來我有左,係咪都唔可以去拜我死左既仔呀?
...
自己決定啦。
不過,陀BB都係十個月上下啫,呢段時間唔去,生完養好身子至去,都唔得?

呢段時間,無人幫你去拜,老公呢?

有D野,心到好過人到既﹗

如係我,我唔會做一個後果自己後悔/承担唔到既野。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

大宅

節瓜bb 發表於 17-10-16 14:03
E......你係咪我果個朋友黎架?咁岩既,嘻嘻

哈哈。。。
不過我有去過紙扎舖問,買左啲類似符嘅嘢,佢叫我完山化左佢,不過都係仲係掙扎緊

侯爵府

節瓜bb 發表於 17-10-16 14:02
嘩!咁樣我都好驚喎。
...

只係懷孕時唔拜得姐
你唔拜得仲有你c6可拜呀

wcpcelia    發表於 17-10-16 15:13

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

大肚唔會去啦,其實要拜等bb出世之後至拜都ok,拜山無話一定要清明重陽格,我個人認為,人死左,其實做咩都系無意義既。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 笑得好勳章

回覆樓主

不會去,只會山下面等

伯爵府

回覆樓主

一定不會去
芭芭拉

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

節瓜bb 發表於 17-10-16 13:05
朋友剛懷孕,就黎重陽節,佢家人話孕婦不能拜山,道聽途說話會影響個胎,會吸左隻鬼去搞個胎,但佢話有位先 ...

我大肚時重陽無去,呀B出世後第一年清明同重陽無去,因我B未夠一歲,屋企人叫我同呀B留係屋企,老公做代表,但有禀俾先人知我大肚,呀B出咗世叫咩名,暫時唔方便來拜祭,多多見諒,祈求先人保佑平安健康。

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我百無禁忌,當年有照去。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

節瓜bb 發表於 17-10-16 13:05
朋友剛懷孕,就黎重陽節,佢家人話孕婦不能拜山,道聽途說話會影響個胎,會吸左隻鬼去搞個胎,但佢話有位先 ...

我當年大肚冇去

大宅

回覆樓主:

當年我有去。。。呀囡出世後都有去

珍珠宮

回覆樓主:

一定唔會去

首頁

尾頁

跳至