用戶登入

找回密碼 | 註冊

20oC.79%

義工

湊B百科 今日: 26|主題: 2113

1歲BB有幾重?幾高?

大宅

國民生產總值:1557

2017勳章 BKXmas勳章 BK Milk勳章 2017媽媽節 15週年勳章

大家嘅BB1歲有幾重?幾高?
我個仔25磅79cm,算唔算超重呢?

王國熱話
申請配偶移民
請教頭2年的生活
有冇住RICHMOND嘅媽媽呢
2017 會去Toronto 討論

回覆 amy89a 的帖子

Hello amy89a ,每個BB都有自己體重同身高(生長線)範圍,通常去到1歲時BB體重會係出生時3倍,高度增加50%,頭圍增加40%,佢地身高體重係自己生長線範圍內就最好。囝囝出生時幾重和幾高呀? 依家係咪食緊三餐固體? 佢活動量大唔大架?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

國民生產總值:4568

BKXmas勳章

amy89a 發表於 17-10-16 13:11

1歲有25磅已經好叻叻,我女而家3歲都係得28磅

大宅

國民生產總值:4568

BKXmas勳章

BB大大下就會扯高扯瘦,所以而家唔好計佢幾重啦,最緊要健康

大宅

國民生產總值:4755

BKXmas勳章

回覆樓主:

1歲25磅好重呀,我女3歲半都係25磅

侯爵府

國民生產總值:24038

BB防敏心得分享勳章 BKXmas勳章

你可以參考下生長線範圍架

翡翠宮

國民生產總值:75144

BB防敏心得分享勳章 BKXmas勳章

BB都幾高大下,你可以參考下健康院D數據。

寶石宮

國民生產總值:267039

開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 2017勳章 BKXmas勳章 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 貓狗褓姆 想生BB熱投 hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 2017媽媽節 15週年勳章 親子王國15週年勳章

同我個仔一樣
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

伯爵府

國民生產總值:15513

BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節 15週年勳章 親子王國15週年勳章

1歲25磅已經好重

侯爵府

國民生產總值:21994

BKXmas勳章

回覆樓主

好犀利喔!我個仔一歲時都無咁既磅數,記得好似20磅左右!

男爵府

國民生產總值:6630

2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 陪月勳章 畀面勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節 15週年勳章 親子王國15週年勳章

1歲25磅好重呀,我仔4歲半都係25磅

複式洋房

國民生產總值:104

去健康院有講加
好似我個女既半歲甘 比一般重左D
個姑娘會講話餵D好好 比一均BB重
同埋會高.,如果吾係太誇張
重D好

複式洋房

國民生產總值:354

BKXmas勳章

一歲果陣都23磅左右,睇左條生長線都好標準,係中位偏上,所以你個BB算正常呀

大宅

國民生產總值:3728

BKXmas勳章

回覆樓主:

我仔一歲都係得20磅

子爵府

國民生產總值:12044

BKXmas勳章

回覆樓主

重呀,我女一歲都係得廿磅咋
我~好~幸~福~呀~

大宅

國民生產總值:2252

ProAbsorb勳章 BKXmas勳章

我女過時1歳都係廿磅左右

大宅

國民生產總值:3595

BKXmas勳章

回覆樓主

好重0鬥,我仔歲半都係22磅
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎