用戶登入

找回密碼 | 註冊

20oC.81%

義工

自由講場 今日: 3698|主題: 938865

8 號風打散劉美君演唱會

珍珠宮

國民生產總值:35922

開心吸收勳章 雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 2017媽媽節 15週年勳章 親子王國15週年勳章

尋日8號風球,原來打散咗劉美君個演唱會。 

我不是她的歌迷。  我最近聽她的電台訪問,聽得出對成個演出,好有信心。  成個概念是她的意思,她放好多時間去排練,甚至説服Bowie 再入錄音室,重唱廿年前嘅“偷窺”,仲上埋台。 可惜Prudence始終吸引唔到我入場。 

上網睇咗佢演唱會3隻歌,其實音樂、 舞台、 燈光同concept 都幾特別。 Opening 好 classy。  “我真的受傷了”唱得好好,她坐在椅上,成個set-up 360° 轉,氣息暢順、無顫音、無漏一粒音。簡單得嚟,又好有舞台感。 正!

其實佢出道多年,要揀幾十首歌開個懷舊金曲演唱會,實在太簡單又有賣座保證。 但她反而選擇突破自己,以音樂劇形式演譯不同背景的女性,表現出她的聲色藝。 排練到周身傷,門票又賣得唔好,行條吃力不討好的路。 正正係一個藝術家的素行。

花了那麼多心血,但被個颱風打散了。  戥佢要取消表演感到無奈、心痛。

(photo credit: [email protected])

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

珍珠宮

國民生產總值:39865

BKXmas勳章

回覆樓主:

我以前好鍾意聽佢首死心塌地

la_source    發表於 17-10-16 18:30

大宅

國民生產總值:2615

BKXmas勳章

回覆樓主

我就係8號風球睇唔成囉,依家等通知退票方法。

其實佢2008年嗰次又係打風,三號風球+黑色暴雨,但係就照開。

我都唔係佢fans, 不過佢d歌幾好聽就買飛聽下咋

侯爵府

國民生產總值:24574

BKXmas勳章 2017媽媽節

回覆樓主:

其實我覺得佢幾有天份,唔只歌唱得好,做戲都一流

唔好叫我PM,想知就比D誠意主動PM

珍珠宮

開心吸收勳章 雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 2017媽媽節 15週年勳章 親子王國15週年勳章

吱喳momo 發表於 17-10-16 13:31
我就係8號風球睇唔成囉,依家等通知退票方法。

其實佢2008年嗰次又係打風,三號風球+黑色暴雨,但係就照開 ...
原來佢唱現場,好得。 "我真的受傷了"原唱是學友, 作曲/詞嘅王菀之都有出cover version。 以為佢揀呢首實死,點知好勁!

珊瑚宮

國民生產總值:112675

2017勳章 BKXmas勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 2017媽媽節 15週年勳章 親子王國15週年勳章

可惜!

男爵府

國民生產總值:8330

BKXmas勳章

回覆樓主:

佢好勁,慘!'

珍珠宮

cinda72. 發表於 17-10-16 13:32
其實我覺得佢幾有天份,唔只歌唱得好,做戲都一流
我無留意佢做戲,攞過金馬獎,都應該一流。

男爵府

國民生產總值:7523

BKXmas勳章

ChloeMa 發表於 17-10-16 13:24
尋日8號風球,原來打散咗劉美君個演唱會。 

我不是她的歌迷。  我最近聽她的電台訪問,聽得出對成個演 ...

有幸14号睇,坐blue zone好前,好清楚,上次大開色介有看,今次耳目一新,重舞台感,希望再開再看,一定支持

侯爵府

國民生產總值:24574

BKXmas勳章 2017媽媽節

ChloeMa 發表於 17-10-16 13:46
我無留意佢做戲,攞過金馬獎,都應該一流。

來生不做香港人,佢非常搶戲,仲好過張可頤
唔好叫我PM,想知就比D誠意主動PM

珍珠宮

reis 發表於 17-10-16 13:52
有幸14号睇,坐blue zone好前,好清楚,上次大開色介有看,今次耳目一新,重舞台感,希望再開再看,一定支 ...

佢上網live chat, d fans 叫佢同c-all stars,林憶蓮借場

大宅

國民生產總值:4031

BKXmas勳章

回覆樓主

佢把聲好吸引
估唔到佢已經做左嫲嫲

翡翠宮

國民生產總值:75765

2017勳章 BKXmas勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

她以前啲歌又大膽又好聽,別樹一幟 ,宜家都搵唔到有類似嘅歌手代替她,叫千化讓一場俾佢囉,都唔知點解她可開10場

珍珠宮

mickeyeva 發表於 17-10-16 14:16
她以前啲歌又大膽又好聽,別樹一幟 ,宜家都搵唔到有類似嘅歌手代替她,叫千化讓一場俾佢囉,都唔 ...

人哋十場full 晒㗎,點讓啫

珍珠宮

Zoto 發表於 17-10-16 14:13
佢把聲好吸引
估唔到佢已經做左嫲嫲

好似第二任喇。 早生幾好,52 已經做嫲嫲,仲有精力玩下孫仔。

珍珠宮

cinda72. 發表於 17-10-16 13:52
來生不做香港人,佢非常搶戲,仲好過張可頤

多謝推介,得閑揾嚟睇下先。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎