0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

宜家bb就黎3個月,一直係混合餵養。但係距2個月開始抗拒奶粉,次次要喊一輪訓著先肯食奶粉。到呢個星期直頭寧願肚餓都唔食奶粉。
我噶奶量一直都唔夠距食,各種催奶湯都無用。
宜家距日日食唔飽喊,每日得四塊濕片。本身增重都唔理想了,頭兩個月先重左1.5kg。好擔心bb發育不良。

複式洋房

Tinamum 發表於 17-10-16 13:46
宜家bb就黎3個月,一直係混合餵養。但係距2個月開始抗拒奶粉,次次要喊一輪訓著先肯食奶粉。到呢個星期直頭 ...

上個星期試過白天強迫bb食奶粉,夜晚埋身兩餐。堅持左五日,bb日日喊到拆天咁,實在唔忍心呢兩日又全埋身翻。
同埋我試過將人奶泵出來擺入個奶樽俾啊b食,距都係一樣抗拒。所以應該唔係奶粉問題,係距唔接受奶樽。(用緊Avent噶仿母乳奶嘴,之前試過Dr Brown 同埋Betta)
由於我係開刀生噶,所以啊b頭兩日食奶粉噶,我都唔明點解無啦啦就咁樣。
真係無晒辦法咁,唉~

子爵府

熱血勳章

Tinamum 發表於 17-10-16 13:51
上個星期試過白天強迫bb食奶粉,夜晚埋身兩餐。堅持左五日,bb日日喊到拆天咁,實在唔忍心呢兩日又全埋身 ...

噤不如直頭全埋身啦。。我個b10w。。近排都吳係太中意用樽。。所以都開始減奶粉餐。。三餐減到兩餐。。如果吳食就由佢。。而家直頭一個鐘就埋身一次十幾分鐘佢就會放口訓。。但因為我都要靠佢啜先可以增奶量。。所以都由佢密密食。。唯有呢幾日吳出街住囉。。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

或者試下轉奶粉?你試下泵出黎用奶樽俾佢食喇

複式洋房

KATELYY 發表於 17-10-16 15:58
噤不如直頭全埋身啦。。我個b10w。。近排都吳係太中意用樽。。所以都開始減奶粉餐。。三餐減到兩餐。。如 ...

我都係密密埋身,但啊b好似食極都唔飽。同埋唔知點解,距太清醒噶時候埋身幾分鐘就打挺喊或者唔認真食,要快訓著先食得安穩。

複式洋房

我要做媽媽 發表於 17-10-16 16:38
或者試下轉奶粉?你試下泵出黎用奶樽俾佢食喇

試過了哦,我覺得距係抗拒奶樽

子爵府

熱血勳章

Tinamum 發表於 17-10-16 17:00
我都係密密埋身,但啊b好似食極都唔飽。同埋唔知點解,距太清醒噶時候埋身幾分鐘就打挺喊或者唔認真食,要 ...

無法架。。我個都係一樣。。近來越食越炆。。一路食一路喊一路發脾氣。。埋身都係噤。。唯有慢慢冧下佢安慰下。。可能係佢有邊度高興影響到掛。。哈哈

禁止訪問

民房

試下換奶樽/奶咀, 之前我BB用樽餵都好抗拒, 之後發現可能係用樽餵佢"續"親就唔食,換左個咀無咁易"續"親 佢就食返奶樽

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

話姐換個奶咀,如果唔系就轉奶粉,BB有時好肚餓就肯飲奶粉,另外飲奶粉果陣,媽媽唔好系BB身邊。

複式洋房

gk526 發表於 17-10-17 00:59
係唔係隻奶粉太甜,所以bb唔慣呀唔肯飲呀?

應該就唔係奶粉問題,距之前一路飲緊同一隻奶粉都好dd噶。同埋試過將人奶擺入個樽度俾距飲都係一樣

複式洋房

蘋果綠女孩 發表於 17-10-17 08:46
試下換奶樽/奶咀, 之前我BB用樽餵都好抗拒, 之後發現可能係用樽餵佢"續"親就唔食,換左個咀無咁易"續"親 佢 ...

我都霖過係唔係呢個問題,不過一向係我家婆餵奶樽所以我就唔係好清楚。用邊個奶嘴會好d呢?宜家用緊1m+噶avent

複式洋房

haha748494 發表於 17-10-17 10:01
話姐換個奶咀,如果唔系就轉奶粉,BB有時好肚餓就肯飲奶粉,另外飲奶粉果陣,媽媽唔好系BB身邊。 ...

邊個奶嘴bb會易接受d呢?

男爵府

Tinamum 發表於 17-10-16 13:46
宜家bb就黎3個月,一直係混合餵養。但係距2個月開始抗拒奶粉,次次要喊一輪訓著先肯食奶粉。到呢個星期直頭 ...

唔肯食奶瓶只好全埋身,人奶一般都會越食越多,飲多D魚湯

複式洋房

KATELYY 發表於 17-10-16 22:07
無法架。。我個都係一樣。。近來越食越炆。。一路食一路喊一路發脾氣。。埋身都係噤。。唯有慢慢冧下佢安 ...

欸,真係餐餐都跟打仗咁~ 擔心啊b食唔飽發育唔好 但係又真係無解

複式洋房

chengkayan 發表於 17-10-17 13:50
唔肯食奶瓶只好全埋身,人奶一般都會越食越多,飲多D魚湯

宜家基本上日日都煲魚湯 奶量都係麻麻~最主要啊b一開始食奶樽,所以始終唔係好識得咀人奶。我覺得距宜家係心理上鍾意咀乳頭,但實際上都係用緊咀奶樽噶方式來咀人奶。次次都係訓著食奶~

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 Tinamum 的帖子

我細B就唔系幾習慣NUK,用緊pigeon。

複式洋房

回覆樓主

做媽媽的一定會擔心。

你睇下bb會唔會鹽個奶咀出得慢,又或者出得太快。佢哋都會發皮氣,飲兩啖就頭fing fing。

我嗰個之前用chu chu,飲得好好,之後,佢三個月到,鹽慢,發皮氣,我就轉nuk Size M 0-6 months, 佢就肯飲,同飲得好。

你可以試下。加油。買一兩個樽或者奶咀試下。

複式洋房

Peggyjai 發表於 17-10-18 11:42
做媽媽的一定會擔心。

你睇下bb會唔會鹽個奶咀出得慢,又或者出得太快。佢哋都會發皮氣,飲兩啖就頭fing f ...

距宜家基本上係一擺個奶樽入口就發脾氣爆喊,完全都唔咀。偶爾心情好噶時候唔喊,但都係唔咀,一味將個奶嘴頂翻出黎

洋房

回覆樓主

我同樓主一樣都係混合餵養的!
之前都有同樓主相同的問題,之前用過NUK,Avent佢都好抗拒
bb轉左用pigeon 就好好多了!
唔知你的bb一唔一樣

首頁

尾頁

跳至