用戶登入

找回密碼 | 註冊

23oC.82%

義工

自由講場 今日: 4649|主題: 938714

因為冇講生日快樂而絕交?  

大宅

國民生產總值:1170

BKXmas勳章

這個朋友大家間中出來食一次飯,佢好重視生日,以前試過佢生日我返緊工未有時間打比佢,到下午佢問我點解未同佢講生日快樂係咪忘記左?其實我都知佢咁緊張我都會記低係電話度,但做嘢真係未必可以打倒電話。
到今年佢剛剛生日,當日我由早上返到夜晚因為趕貨飯都未食,到晚上七點佢whatsapp 話我未同佢講生日快樂喎!我即刻話我記得架但我仲未收工好多野做,我唯有WhatsApp 講生日快樂祝福佢等,根住佢冇再回應我,FB unfriend 埋我
我有咩做得咁錯要unfriend我,其實同佢做朋友係有點壓力,因為怕自己做錯左啲嘢令佢介意,例如大家返工時間唔同,佢就覺得我好忙好難約會表示不悅,成日叫我做大忙人諷刺我等。
Unfriend左我冇唔開心,反而輕鬆左咁,但唔明點解咁容易同人絕交冇朋友做(我認為)?大家有冇咁嘅經驗?
純粹噏下分享下,冇影射其他人

男爵府

國民生產總值:6304

回覆樓主

最緊要你輕鬆左就得啦!朋友相處最緊要係甘。

如果我當佢好朋友,而明知佢重視生日,我會約定佢食生日飯,送生日禮物,可見你地其實關係普通姐,unfriend 咪unfriend 咯,無所謂!

侯爵府

國民生產總值:22308

BKXmas勳章

回覆樓主

Unfriend仲好,我先唔會同d咁怪既人做朋友

wcpcelia    發表於 17-10-16 14:40

大宅

國民生產總值:4184

BKXmas勳章

回覆樓主

Unfriend左咪仲好,真正嘅朋友吾應該另對方感到壓力架嘛

水晶宮

國民生產總值:54734

2017勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節

回覆樓主:

好細個?

人愈大應該愈怕面對生日,
每次生日又老一年!

寶石宮

國民生產總值:267003

開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 2017勳章 BKXmas勳章 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 貓狗褓姆 想生BB熱投 hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 2017媽媽節 15週年勳章 親子王國15週年勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

伯爵府

國民生產總值:15118

開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節

YYKY1585 發表於 17-10-16 14:19
Unfriend左咪仲好,真正嘅朋友吾應該另對方感到壓力架嘛

x 2

侯爵府

國民生產總值:21932

2017勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

仲好啦,難得佢unfriendly你先

大宅

BKXmas勳章

babyhowie 發表於 17-10-16 14:20
好細個?

人愈大應該愈怕面對生日,

40都過啦

大宅

BKXmas勳章

talktime 發表於 17-10-16 14:25
仲好啦,難得佢unfriendly你先

都係

大宅

國民生產總值:3872

BKXmas勳章

無需自責,佢主動unfriend 更好

大宅

BKXmas勳章

mocha20150323 發表於 17-10-16 14:15
最緊要你輕鬆左就得啦!朋友相處最緊要係甘。

如果我當佢好朋友,而明知佢重視生日,我會約定佢食生日飯, ...

冇錯,的確係普通朋友,unfiend係輕鬆左

珍珠宮

國民生產總值:32577

BKXmas勳章

死啦,我從來唔理呢D日子,生日節日嗰D真係唔好send whatsapps 同我講乜乜快樂,我一律唔覆架,佢睇重唔代表個個都係咁!算把啦!

公爵府

國民生產總值:26250

熱血勳章 好媽媽勳章 BKXmas勳章

回覆樓主

你甩難
請勿打招呼~

別墅

國民生產總值:539

CandiceMaMi 發表於 17-10-16 14:21
x 2

X 3.

40 歲人仲咁小學雞

水晶宮

國民生產總值:54734

2017勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節

Monkeylily 發表於 17-10-16 14:26
40都過啦

咁佢心境(智)仲好young!!

我生日如果朋友有心同我祝賀,
我會好感恩,當係bonus!!

珍珠宮

國民生產總值:35902

開心吸收勳章 雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 2017媽媽節 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

道不同不相為謀。 既然唔夾就算。

大宅

國民生產總值:4238

BKXmas勳章

Monkeylily 發表於 17-10-16 14:28
冇錯,的確係普通朋友,unfiend係輕鬆左

佢屋企人仲大壓力過你

大宅

國民生產總值:4238

BKXmas勳章

SARIDON 發表於 17-10-16 14:28
死啦,我從來唔理呢D日子,生日節日嗰D真係唔好send whatsapps 同我講乜乜快樂,我一律唔覆架,佢睇重唔代 ...

水晶宮

國民生產總值:63789

BKXmas勳章

回覆樓主:

我自己生日都會吾記得,係咪要 unfriend 自己
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎