用戶登入

找回密碼 | 註冊

17oC.72%

義工

湊B百科 今日: 111|主題: 2150

點掃風先唔嘔奶?

別墅

國民生產總值:647

BKXmas勳章

試過唔同嘅掃風方法 阿囝都有好明顯咁"urg"左 但唔知點解過多十幾分鐘都仲會嘔一啖半啖奶出黎...

王國熱話
老人家照顧小朋友
照顧腦退化家人點滴
老人家鍾意住老人院嗎?
老人家護關節保健產品

珍珠宮

國民生產總值:46255

BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 FRISO飲奶勳章 美好大世界2017勳章 雞年勳章 2017勳章 Xmas吸收勳章 ProAbsorb勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節 15週年勳章

我都想知/...

侯爵府

國民生產總值:24240

BB防敏心得分享勳章 BKXmas勳章

一啖半啖好正常架,或者你直抱佢耐小小喇,佢大大下就唔會嘔得咁犀利喇

回覆 薯仔係隻貓 的帖子

Hello 薯仔係隻貓,BB幾大呀? 隔幾耐食一餐奶? 係咪每餐食完都嘔? 初生BB消化系統仲發展緊,消化乳糖酵素未係好足夠,而且BB食道短,幽門發育未成熟比較易嘔奶。媽媽係食奶前先幫BB按摩肚仔,清左d 風先餵奶,媽媽知道按摩肚仔方法嗎?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

子爵府

國民生產總值:10809

回覆樓主:

有機會bb飲緊嘅奶咀個口太大,入太多風,到掃風時,個胃太多氣,就易連帶奶一齊嘔

翡翠宮

國民生產總值:75144

我就上網睇視頻,幫BB掃,但有時都唔系好成功,都會抱多陣。

別墅

BKXmas勳章

haha748494 發表於 17-10-17 10:22
我就上網睇視頻,幫BB掃,但有時都唔系好成功,都會抱多陣。
我都有呀! 但試過2, 3種都仲係會嘔一啖半啖...

別墅

BKXmas勳章

cakii 發表於 17-10-17 00:20
有機會bb飲緊嘅奶咀個口太大,入太多風,到掃風時,個胃太多氣,就易連帶奶一齊嘔
...

原來係咁~

等我睇睇先~

唔該~~

別墅

BKXmas勳章

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 17-10-16 18:12

Hello 薯仔係隻貓,BB幾大呀? 隔幾耐食一餐奶? 係咪每餐食完都嘔? 初生BB消化系統 ...

阿囝岩岩3個月
4個鐘食一次奶
每次食完都有一啖半啖嘔返出黎
有時隔左大半個鐘先嘔...

原來食之前可以按摩肚仔
求方法

別墅

BKXmas勳章

我要做媽媽 發表於 17-10-16 16:37
一啖半啖好正常架,或者你直抱佢耐小小喇,佢大大下就唔會嘔得咁犀利喇
...

~

我試下再直抱多陣

唔該~

薯仔係隻貓 發表於 17-10-17 10:45
阿囝岩岩3個月
4個鐘食一次奶
每次食完都有一啖半啖嘔返出黎

初生BB比較多肚、食奶食得得急、掃風時間唔夠,都會增加BB回奶機會。 消化奶都會產生肚風,媽媽餵奶前用掌心(陰力) 順時針方向幫BB按摩肚仔,或者BB瞓低將佢左右大脾輪流提高(好似踩單車既動作),有助促進腸道蠕動同放屁/放清肚風,飲完奶要打直BB係媽媽膊頭15-20分鐘,將BB打側黎瞓,可以減低嘔奶既風險。如果嘔奶密左,份量多甚至噴奶,咁就要同BB 睇睇醫生。

薯仔係隻貓    發表於 17-10-17 17:52
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

翡翠宮

國民生產總值:75144

一啖半啖系隨著空氣一齊出黎,唔洗太擔心。

大宅

國民生產總值:2463

BB防敏心得分享勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

我個之前掃完都會嘔少少,盡量食完奶做D靜態活動

侯爵府

國民生產總值:22106

BKXmas勳章

回覆樓主

咁既情況應該係未完全落到,你可以抱多一陣再放低佢。

複式洋房

國民生產總值:104

BB個胃淺 就算"URG"左啖氣 都會嘔奶
首先
(一)要測試佢飲幾多安奶 減小小 寧願餵多轉
(二)餵奶果時姿勢要半傾斜
(三)一飲完奶 都要抱多半個鐘 等佢落格
(四)如果飲完或未飲完奶訓著 吾好格硬餵 抱多陣 佢肚餓自然會喊

伯爵府

國民生產總值:15623

BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

大宅

國民生產總值:3626

BKXmas勳章

回覆樓主

BB食道短,輕微嘔奶係正常

伯爵府

國民生產總值:15623

BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

大宅

國民生產總值:1103

BKXmas勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

唔知點解有部分B B無論你點掃都會嘔奶.
我見過一啲親戚嘅B B嘔奶好得人驚係鼻同口直噴.

大宅

國民生產總值:3151

BB防敏心得分享勳章 畀面勳章 BKXmas勳章 親子王國15週年勳章

薯仔係隻貓 發表於 17-10-16 15:26
試過唔同嘅掃風方法 阿囝都有好明顯咁"urg"左 但唔知點解過多十幾分鐘都仲會嘔一啖半啖奶出黎... ...

吸得太多氣入去
我會掃到佢有2次gur氣
之後放係個cusion度坐一陣先比佢側訓
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎