自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

BK Milk勳章

謝謝分享

男爵府

AngelaLee_FB 發表於 17-10-16 15:50
我跟朋友參加新*旅行社的,我們團是北京5天團,按照行程去了該去的行程,然後帶我們去絲綢廠說是參觀,然後 ...

其實我未聽過,所以都好想睇下d所謂"戰利品"

男爵府

AngelaLee_FB 發表於 17-10-16 17:17
我朋友覺得呢間好D就報呢間,我就朋友,無多問,系就系X華

中*的行程其實都差不多,不過我地上次去,團友們差不多站站都有人買野,我都交唔少學費,所以尾站參觀珠寶玉石公司,導遊入去前講明係「國家」規定要去的行程,可以聽完就算,唔係一定要買。當然,總要有人肯放低啲銀両全團人至走得甩啦!

瑪瑙宮

好媽媽勳章

lambxx 發表於 17-10-16 16:05
十幾年前既行程同十幾年後都差唔多...都係去個D 特約經銷商...樓主你個團費幾錢呀 ...

我 2005 去北京跟團,同老公又係買了幾千北京同仁堂

死蠢也

男爵府

回覆樓主

不能怪誰,只怪自己未有做足功課!
只消在網上搜尋「北京旅行團騙⋯」,隨隨便便就有一大堆個案。

http://rossirou.pixnet.net/blog/post/69550209-%5B%E5%9C%8B%E5%A4%96%E6%97%85%E9%81%8A%5D-%E5%8C%97%E4%BA%AC-%E8%B3%BC%E7%89%A9%E8%A1%8C%E7%A8%8B-%E6%99%AE%E6%B4%B1%E8%8C%B6-%E8%A0%B6%E7%B5%B2%E8%A2%AB-%E9%87%91

男爵府

dian 發表於 17-10-17 01:13
不能怪誰,只怪自己未有做足功課!
只消在網上搜尋「北京旅行團騙⋯」,隨隨便便就有一大堆個案。

黎多個有線新聞,呢個有埋片睇

http://cablenews.i-cable.com/ci/videopage/news/503282/%E5%8D%B3%E6%99%82%E6%96%B0%E8%81%9E/%E5%8C%97%E4%BA%AC%E6%9C%AC%E5%9C%B0%E5%9C%98%E9%80%9B%E9%BB%91%E5%BA%97%E7%8F%BE%E5%BD%B1%E5%B8%9D%E7%B4%9A%E9%A8%99%E5%AD%90

琥珀宮

回覆樓主:

最後一次去北京係1983年,自由行,想趁高鐵開計劃再去一轉,唔會跟團勒,似乎京城變得好商業化,以前嘅北京人情好誠實做生意,依家誠信已走甩仙遊了。

侯爵府

回覆樓主:

10年前跟x安, 又係呢d, 好多人無買, 但浪費2天時間

男爵府

回覆樓主:

之前桂林旅行,都有個大小姐 sell 我地玉
又係總經理一定會罵

男爵府

小驚 發表於 17-10-17 01:35
之前桂林旅行,都有個大小姐 sell 我地玉
又係總經理一定會罵

仲要啲最佳配角個個配合劇情,面露驚訝表情,對白完全冇可挑剔

男爵府

dian 發表於 17-10-17 01:52
仲要啲最佳配角個個配合劇情,面露驚訝表情,對白完全冇可挑剔

我嗰個大小姐嘅角色扮演係前一晚去蒲吧蒲到返工遲到
佢演技真係超級好, 啲配角就麻麻地

大宅

我十幾年前去同舊年去都係依D野, 近年銷售手法高明左, 識得捉香港人心理, 不過你企硬唔買就唔買, 唯一一樣值得買既係蠶絲被, 只係張被, 唔使理其他絲製品!
佢介紹時會SHOW香港某百貨公司張單出黎話佢張絲棉被都要千幾蚊, 仲要溝左棉係次貨之類黎踩人, 人地有絲棉被賣亦有蠶絲被賣, 當然賣得好貴, 但明碼實價, 點會呃人

男爵府

chickenwing2006 發表於 17-10-17 00:52
我 2005 去北京跟團,同老公又係買了幾千北京同仁堂

死蠢也

北京同仁堂係北京好似投注站咁,周圍都有。。如果要買藥唔駛去呢d劏人店。我偶爾都會係d劏人店幫襯,但都係d小銀碼,食得既野,花生,蜂蜜個d, 投資銀碼都係1百幾十。

男爵府

maggkiki 發表於 17-10-16 23:50
唔係買膠布,係買佢的燙火膏,真心好用。

寶樹堂以前真係要跟團去先買到,價錢唔係劏人。。係合理價。。不過家陣周圍都有。唔駛去睇佢搞埋d恐怖表演

男爵府

AngelaLee_FB 發表於 17-10-16 15:50
我跟朋友參加新*旅行社的,我們團是北京5天團,按照行程去了該去的行程,然後帶我們去絲綢廠說是參觀,然後 ...
十年如一日,一向跟團都係咁,唔係點解貴D都要自遊行
我係第一胎, 祝各媽咪開開心心 !

子爵府

mysterious22 發表於 17-10-16 16:23
不嬲都係咁,十幾廿年前跟團...同依家跟團去既一樣,我爸媽成日跟團,佢地都去到熟晒,其實唔買都無野,唔 ...
我地上次跟團, 未入前, 有幾個亞太已經同我地講:就算SELL到上天都唔好買, 昆人既.

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

之前有JM分享過,相信呢啲招數一直源用

子爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

多謝分享
Gloria

珊瑚宮

回覆樓主:

其實寶樹堂, 同仁堂都有藥真係好用, 不過就唔要聽人點, 去買一堆貴藥。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至