自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

男士版:
老公昨晚返夜班好忙冇食野,今朝放工好累,我問他吃不吃餃子,初初他說不吃,可能想睡,但怕肚餓睡不着,就叫我給他六隻吃,我給他四隻。(我地同姨仔一齊住),我打算留四隻給我姨仔吃,這點我没告訴他,我只說:“四隻浸到變大了”
後來我姨仔起身,我問她吃不吃餃子,她答不吃。
我就對老公説:“阿妹唔食,你食埋佢啦!”
我老公嬲我一開始不聽他話給他六隻!!!要等我姨仔不吃他才有得分。話我唔錫佢,冇放他第一位。他覺得委屈。
我很照顧我的兄弟姊妹,所以我想老公也應該像我一樣...

哈哈 (男女大不同....)
PS: 這個是假設性SITUATION, 不是和本人發生之事, 只是因為有POST的樓主的老婆, 因為該樓主弄餃子給其老婆時, 沒有依其老婆分咐煮6隻, 而是4隻, 加上叔仔不食的2隻, 所以其老婆嬲他, 而引發我想出的一個情景...

蛋皇哥0127    發表於 17-10-16 22:00

子爵府

世事都俾你看透。

CACACAROL    發表於 17-10-16 17:58
CACACAROL    發表於 17-10-16 17:58
la_source    發表於 17-10-16 17:30

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

cutiemily 發表於 17-10-16 17:17
男士版:
老公昨晚返夜班好忙冇食野,今朝放工好累,我問他吃不吃餃子,初初他說不吃,可能想睡,但怕肚餓 ...
煮多幾隻咪唔使煩lor
你若盛開, 蝴蝶便來!

男爵府

Janicefin 發表於 17-10-16 17:21
世事都俾你看透。
其實我就是看不透的一個, 是否這個世界的男人生來就要不可小氣, 不可以因女人小事而嬲, 但女人就因可以?
怪不得人人都覺得生女生會好一點, 至小生氣都可以大班人幫住您~

侯爵府

回覆樓主:

個post樓主,之前去母乳板傾過計,佢係男定女黎㗎?!
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

男爵府

2018復活節勳章

其實我唔覺得係男定女既關係

而係原POST都識講佢老婆係返完工 又餓又累

就算調轉左係老公 我都會覺得係另一伴唔識做人囉~

goat    發表於 17-10-16 17:53

男爵府

cindyyu73 發表於 17-10-16 17:31

其實懂得表迏自己, 的確好緊要。不過, 都體會到其實同叔仔/姨仔同住, 關係處理都要好有技巧。都好感恩自己由離開娘家起, 都係兩口子住, 不用為家中的其他人費神~

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

cindyyu73 發表於 17-10-16 17:31

佢係蠢到,自己親手做個炸彈出黎,再引爆埋佢,爆完,仲要唔知發生左咩事。

根本,煮多兩隻就冇事,自己食左佢又冇事,係要攪到大家都唔開心。有d人係好奇怪。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

笑死我....

原poset岩岩睇完,再見到樓主

tom_s18    發表於 17-10-16 18:03

伯爵府

其實我覺得嗰個post好膠下

如果距老婆係'林住食少少唔會肚餓訓覺',都開口要6隻,證明距d餃子大極有限。12隻3個人食,聰明到爆。

男爵府

tester5 發表於 17-10-16 17:35
佢係蠢到,自己親手做個炸彈出黎,再引爆埋佢,爆完,仲要唔知發生左咩事。

根本,煮多兩隻就冇 ...
男人個腦諗嘢的路向, 好多時係女人唔能夠理解.....(VICE VERSA)

伯爵府

我唔覺得調轉身份有分別,都係煮餃果個唔識做人

男爵府

大豬既老婆 發表於 17-10-16 17:42
其實我覺得嗰個post好膠下

如果距老婆係'林住食少少唔會肚餓訓覺',都開口要6隻,證明距d餃子大極有限。12 ...
比我會煮哂一包十二隻, 但唔好講點分椿, 煮到出尼自然有人食...(好少一家人講明每人分幾多隻, 因為都唔會咁計較)

男爵府

mysterious22 發表於 17-10-16 17:54
我唔覺得調轉身份有分別,都係煮餃果個唔識做人
我的重點, 唔係煮餃果個, 而係嬲果個。(當然, 煮餃果個的確唔識DO)
女人可以嬲男人唔識做人, 但男人就好少可因為咁而嬲。

男爵府

畀面勳章

回覆樓主

果個po 明明之前d po 係女性,
突然又變左男人

水晶宮

回覆樓主:

侯爵府

子爵府

cutiemily 發表於 17-10-16 17:26
其實我就是看不透的一個, 是否這個世界的男人生來就要不可小氣, 不可以因女人小事而嬲, 但女人就因可以?
怪 ...
唔知你有冇睇原post.

其實唔關男女事,而係做人老公老婆,都要識得避重就輕做人。自己做錯了,就用小氣去指控女人,公道嗎?

掉換角色,男人又會唔會嬲?
己所不欲,勿施於人。

男人通病,一廂情願要老婆同自己一樣看待男家,但自己卻不能用同一態度來對待女家。

我自己都同c6 嘈過一次勁。後來佢終於明白,要考敬父母、兄弟係佢自己做,絕不能隨便犧牲我奉獻佢家人。同樣地我都會尊重佢家人,唔會用男家利益去奉獻女家。

互相尊重係維繫婚姻的常識吧。

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主

米煮多幾隻囉⋯⋯一係自己唔食分比老公!
成件事水餃係引子!
態度先係關鍵!

子爵府

個老公煮餃子都可以咁....肯定平日事事以男家家人為先,老婆都忍左好耐,男人要孝順父母、照顧兄弟姊妹就自己去做返啦!
次次要老婆去遷就老公家人,下下老婆排到最後,佢地唔要先「轉贈」比老婆,唔嬲先奇

最過份通常呢種男人雙重標準,唔見佢咁照顧老婆既父母、兄弟姊妹架喎

首頁

尾頁

跳至