用戶登入

找回密碼 | 註冊

20oC.77%

義工

自由講場 今日: 3159|主題: 939023

難搞既小朋友剪頭髮

大宅

國民生產總值:1224

BKXmas勳章

請問邊到可以幫唔受氹小朋友剪頭髮?
之前都係襯佢訓左剪,我抱住,婆婆剪,依架2歲一抱起就醒,比youtube比餅食睇都唔肯,連抱都唔比抱,勁硬頸,而且我媽隻腳企/坐得耐都唔得,好難再幫手剪
出街剪,1歲時剪左兩下就開始發顛喊,之後過左大半年爸爸係入面剪緊,話只係入去搵爸爸,連門口都唔肯入,去第二間剪,剪前都睇過其他小朋友剪,但坐上張櫈到就要走人
佢啲頭髮又快長又厚,剪完3-4個月後就比人問係咪女仔啦…

子爵府

國民生產總值:10638

BKXmas勳章

回覆樓主:

有冇試過D專幫小朋友剪頭髮既鋪頭,有電視,坐住車車椅剪

大宅

BKXmas勳章

ctsang1006 發表於 17-10-16 17:56
有冇試過D專幫小朋友剪頭髮既鋪頭,有電視,坐住車車椅剪

佢未坐過果啲車車,之前想帶佢坐,佢驚坐上去

子爵府

國民生產總值:12640

BKXmas勳章

回覆樓主

我細仔都唔鐘意剪頭髮,以前一掂就喊,睇電視睇咩都無用,只有一路喊我一路動手剪,每次剪都喊,不過我照剪,久而久之就喊少咗,依家3歲幾都依然係我幫佢剪頭髮,已經不再開電視都肯乖乖剪,氹下氹下就得。

大咗少少佢識得表達,我知道原來佢覺得頭髮碎督住好痛唔舒服,又以為剪完會無咗,又驚剪到耳仔(我無試過剪親耳仔架),所以我會氹佢,就住照,依家我個個月都會幫佢修剪下。

2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

大宅

BKXmas勳章

hellohellojenny 發表於 17-10-16 21:13
我細仔都唔鐘意剪頭髮,以前一掂就喊,睇電視睇咩都無用,只有一路喊我一路動手剪,每次剪都喊,不過我照剪 ...

佢唔只喊,仲會掙扎走人

珍珠宮

國民生產總值:46598

BKXmas勳章

回覆樓主:

買把panasonic剪發器,疏齊,按幾下搞掂

大宅

國民生產總值:1272

BKXmas勳章

BIGPAT 發表於 17-10-16 21:47

請問邊到有得買?我囡又係唔肯剪頭髮

大宅

BKXmas勳章

BIGPAT 發表於 17-10-16 21:47

有用過掂左兩下就發現左,又係逃走

公爵府

國民生產總值:26562

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 BKXmas勳章

回覆樓主

剪果陣俾塊鏡佢照,話要幫佢剪到佢老豆一樣咁型,佢可能會肯照
.........................................

子爵府

國民生產總值:11966

BKXmas勳章

拍佢係sofa午睡,訓着翻左翻右慢慢剪。唔追求靚,求其咁上下算啦。反正佢細路哥,咩髮型都可愛的。

佢咁驚,你帶佢出去剪,好受氣的。速剪唔會受理,髮型屋即使你係熟客,好多髮型師都唔鍾意賺細路錢,怕煩。

男爵府

國民生產總值:5422

BKXmas勳章

回覆樓主

我係一田買左個剪頭髮既幫囝囝剪,二百幾,好靜可水洗,冲涼時剪我覺得得幾好

別墅

國民生產總值:813

BKXmas勳章

ricky0223 發表於 17-10-16 22:54
我係一田買左個剪頭髮既幫囝囝剪,二百幾,好靜可水洗,冲涼時剪我覺得得幾好
...

你好 ,想問下一田買嘅咩野牌子? 請問有冇相可以睇下?唔該你!我小朋友又係咁,而家K1啦…每次剪髮都好折磨, 搞到髮型唔好睇

大宅

國民生產總值:1725

BKXmas勳章

豬寶兔 發表於 17-10-16 17:26
之前都係襯佢訓左剪,我抱住,婆婆剪,依架2歲一抱起就醒,比youtube ...

坐你地大脾 比人剪得唔得啊?

大宅

國民生產總值:1467

BKXmas勳章

之前都係襯佢訓左剪,我抱住,婆婆剪,依架2歲一抱起就醒,比youtube ...

我仔以前都係咁,你試下用沖涼盤,比佢一邊玩住水,可以加埋泡泡,玩具,水差唔多凍就再加熱水,一路玩一路剪

大宅

國民生產總值:1367

BKXmas勳章

豬寶兔 發表於 17-10-16 18:05
佢未坐過果啲車車,之前想帶佢坐,佢驚坐上去

如果去專門剪兒童嘅salon都唔得,真係只能㩒實剪.我以前成日咁剪,父母或家人親自㩒住個小朋友,盡量快盡量整齊,d阿媽多數由努力氹到最後扯火邊按實邊威脅

大宅

國民生產總值:3355

BKXmas勳章

回覆樓主:

我仔歲半左右既時候都驚剪頭髮,不過個髮型師同佢傾車經,傾到剪完都仲傾緊。第二次再去都冇扭過喇~~ 依家都三歲幾,平均一個月剪一次

伯爵府

國民生產總值:16199

畀面勳章 BK Milk勳章 BKXmas勳章

回覆樓主

屯門?我知有間專幫小朋友剪髮的,有車仔坐,佢地有辦法氹。

珍珠宮

國民生產總值:44743

雞年勳章 BKXmas勳章

元朗交通廣場地下有一間,裡面好多玩具,坐喺車上面剪,播住Mickey mouse卡通。

我仔以前都係唔俾人剪,後黎去呢間就剪到。直至五六歲,先喺返出面啲salon 剪。
Childhood is journey, not a race.

男爵府

國民生產總值:5152

BKXmas勳章

我仔六個月喊到4歲,我師傅係佢去左就剪右,佢去右就剪左,我堅持剪完才走,但真係唔多師傅肯甘做

珍珠宮

國民生產總值:46598

BKXmas勳章

野蠻b 發表於 17-10-16 22:05
請問邊到有得買?我囡又係唔肯剪頭髮

you tube search下用法先

我係fb網店買,168蚊,兩年前,而家應該好多地方都有

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎