自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章

回覆樓主

我自己就會每個月剪少少,等佢習慣。另外只會沿邊剪,重點目標只是兩邊耳和頸後,呢幾處短左就冇咁女仔,不要貪心剪多。仲有就係用電剪,揀碎剪,求其剷兩下成個頭就可以薄d啦

剪嘅時候,比佢望下鏡中自己,同佢傾下計,又預備定玩具、卡通、零食,不過最重要快手,通常我幾分鐘就收手。等小朋友再大dd,就逐少少咁加長時間

大宅

waiiwaii0611 發表於 17-10-17 00:40
我仔歲半左右既時候都驚剪頭髮,不過個髮型師同佢傾車經,傾到剪完都仲傾緊。第二次再去都冇扭過喇~~ 依家 ...

你個髮型師好有心機啊但我仔講野唔叻,唔知傾唔傾到,可唔可以pm我係邊間salon ar?

大宅

a!b@c# 發表於 17-10-17 12:49
我自己就會每個月剪少少,等佢習慣。另外只會沿邊剪,重點目標只是兩邊耳和頸後,呢幾處短左就冇咁女仔,不 ...

今個weekend 睇同c6試下用齊jm 們d方法試下先

男爵府

豬寶兔 發表於 17-10-17 15:14
你個髮型師好有心機啊但我仔講野唔叻,唔知傾唔傾到,可唔可以pm我係邊間salon ar?
...

普通屋邨個啲黎架咋,只不過我由細到大都系個到剪,我阿爸阿媽都系個到剪

大宅

waiiwaii0611 發表於 17-10-17 15:24
普通屋邨個啲黎架咋,只不過我由細到大都系個到剪,我阿爸阿媽都系個到剪
...

唔怪得之咁有心機啦

大宅

2018母親節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

試下買個剃頭個D剷,比佢睇住電視剷睇下得唔得,之前我仔都唔肯剪架,試左咁佢都OK肯比我剷頭

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

waiiwaii0611 發表於 17-10-17 15:24
...

我有興趣呀!
我仔五歲都係剪親都喊到死去活來!

男爵府

lotusykl 發表於 17-10-16 23:16
你好 ,想問下一田買嘅咩野牌子? 請問有冇相可以睇下?唔該你!我小朋友又係咁,而家K1啦…每次剪髮都好折磨, ...

個盒掉左,一田得一款嬰兒剪頭髮既應該唔難搵,好靜,可以水洗,最緊要好安全,開住隻手仔摸刀片都無野架

伯爵府

環保接龍勳章

我個仔由BB比我剪到現在7歲, 7年只有一次出去SALON, 但係佢唔鍾意係SALON剪, 因為SALON的哥哥唔太識就住剪, 摑到頸紅晒! 所以每次要剪頭髮, 佢就要我同佢剪.
我係用電剷的, 要小朋友習實個電剷D聲同震先, 所以BB時我幾日就會開個電剷, 用個尾貼佢後頸同頭仔, 比佢FEEL下, 自自然然佢覺得無乜嘢, 之後先同佢剪少少, 當然可以用嘢食引佢坐一下, 用玩具引下, 久而久之, 佢唔會覺得剪頭髮係乜嘢.
希望可以幫到你啦!

男爵府

豬寶兔 發表於 17-10-17 15:30
唔怪得之咁有心機啦

系呀!我由細到依家都系個到剪

男爵府

babyhowie 發表於 17-10-17 15:42
我有興趣呀!
我仔五歲都係剪親都喊到死去活來!

我個間系屯門呀 吾起眼架

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

有D唔止係車仔..重有馬仔可以比小朋友坐的..
前面又有電視..應該OK D..

我仔細個剪親髮都剪到瞓著...所以從來都冇問題..
問題係我要托住佢個頭比師父剪...
剪完要抱佢回家先攞命..

大宅

ricky0223 發表於 17-10-17 16:05
個盒掉左,一田得一款嬰兒剪頭髮既應該唔難搵,好靜,可以水洗,最緊要好安全,開住隻手仔摸刀片都無野架: ...

唔該你吖

首頁

尾頁

跳至