用戶登入

找回密碼 | 註冊

20oC.58%

義工

自由講場 今日: 2778|主題: 939785

青少年打電話俾人係咪吾稱呼人先?

子爵府

國民生產總值:10142

BKXmas勳章

我仔每次打俾我同c6都吾會叫聲爸媽先,直接講佢想講既說話。平時又好少聽到佢打俾其他人,我已多次提醒佢,我覺得係禮貌,要先稱呼人,但佢係都吾肯做,c6又吾話佢,次次得我出聲,做曬衰人咁,想知而家少年人係咪咁?

侯爵府

國民生產總值:23648

BKXmas勳章

回覆樓主

我囝由細個開始,見到人唔叫人一定比我鬧。

所以佢用ws、微訊、電話都會第一句叫左人先,之後先再講要講嘅野

別墅

國民生產總值:573

回覆樓主

我同屋企人都冇先稱呼對方先

伯爵府

國民生產總值:16234

BKXmas勳章

唔叫人,別理他,當聽唔到,遇到重要的事讓他付一次代價,下次……

大宅

國民生產總值:4304

BKXmas勳章

no.000 發表於 17-10-16 18:53

我都係,我同我自己女家屋企人,一打去就直接講,男家就扮下野都要嘅咁打俾老公會否又要講聲:喂~老公呀⋯⋯咁呢?我真係受不了

珍珠宮

國民生產總值:40568

雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我都係咁架喎,熟既肯定唔叫
感激遇上你~

男爵府

國民生產總值:6298

BKXmas勳章

loved 發表於 17-10-16 18:40
我仔每次打俾我同c6都吾會叫聲爸媽先,直接講佢想講既說話。平時又好少聽到佢打俾其他人,我已多次提醒佢, ...

呢個係禮貌問題

我有個同事,做得我阿媽咁濟,又係講嘢唔叫人,我成日問佢:你同我講緊嘢?你同我講嘢要叫我喎,因為我唔知你係咪同我講緊嘢,可能你見到啲我見唔到嘅嘢呢!

珍珠宮

國民生產總值:36734

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

以前年代冇手提電話,冇來電顯示。打比人就一定要叫人同講自己係邊個。而家老老實實我都好少叫,熟既朋友同家人都直接講,因為一定係果個人,同人地一定知你係邊個。

大宅

國民生產總值:2545

BKXmas勳章

no.000 發表於 17-10-16 18:53

大宅

國民生產總值:1183

BKXmas勳章

回覆樓主

我青少年時 打電話比老友都係 喂 做緊咩呀?但打親戚就叫人先 廢事比人鬧

子爵府

國民生產總值:10401

雞年勳章 2017勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節

亞女打電話俾我會叫咗媽咪先,聽佢打俾同學都會叫對方名先㗎。
ps 大家都係用手機。

公爵府

國民生產總值:26656

BKXmas勳章

我反而發現青少年打電話比老師係死都唔講自己叫咩名。

子爵府

國民生產總值:11915

BKXmas勳章

回覆樓主

下次再打黎唔叫人,問佢 : 你揾邊位?

翡翠宮

國民生產總值:77423

BKXmas勳章

我仔係一定會叫咗媽咪先講野,同婆婆呀姨就算朋友同學都一定叫咗佢地個名先架,都係順口一句姐,禮多人不怪呀

男爵府

國民生產總值:9009

BKXmas勳章

loved 發表於 17-10-16 18:40
我仔每次打俾我同c6都吾會叫聲爸媽先,直接講佢想講既說話。平時又好少聽到佢打俾其他人,我已多次提醒佢, ...

我女都有呢個問題,每次打電話俾我都係直接講野,我亦好似你咁提過佢多次,佢仍然沒有改變

男爵府

國民生產總值:5328

BKXmas勳章

回覆樓主

我對住爸丶媽丶哥丶老公,一律唔會叫人先

但打電話俾其他親屬朋友一定叫人,長輩更會問候幾句
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎