烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

皮同肉都好un, 條魚好似爆開晒,撐開哂咁樣,好恐怖!點解會有咁嘅情況?

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

咩魚嚟㗎? 係咪熟得滯?

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

海魚間唔中都會買到

男爵府

好間中有,完全食唔到。我之後同魚販講,跟住買嘢平比我。

男爵府

ajfamily 發表於 17-10-16 22:20
好間中有,完全食唔到。我之後同魚販講,跟住買嘢平比我。

上次在灣仔街市裏面買,試過一次,後尾個女人又係平俾我買其他魚,但今次喺北角買,d男人凶神惡煞,我費事返去講
小B係29/04出世,3.1kg07May ~ 3.33kg19May ~ 4.08kg04Jun ~ 5.05kg09Jul ~ 6.64kg, 61cm height, 39.5cm head10Sep ~ 8.16kg, 65.5cm height, 42.5cm head05Nov ~ 8.85kg, 70cm height, 44cm head06May ~ 10.24kg, 45.9cm head

男爵府

susumi123 發表於 17-10-16 20:57
咩魚嚟㗎? 係咪熟得滯?

芝麻班,不是over cook
小B係29/04出世,3.1kg07May ~ 3.33kg19May ~ 4.08kg04Jun ~ 5.05kg09Jul ~ 6.64kg, 61cm height, 39.5cm head10Sep ~ 8.16kg, 65.5cm height, 42.5cm head05Nov ~ 8.85kg, 70cm height, 44cm head06May ~ 10.24kg, 45.9cm head

男爵府

CreamyWen 發表於 17-10-16 21:51
海魚間唔中都會買到

但係點解呢唔通啲魚食咗啲有毒嘅嘢?

男爵府

回覆樓主

洗得咁辛苦,又切薑切蔥,最後成條掉咗

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

熟得滯

禁止訪問

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

un皮魚, 間中也買到, 我用剪刀剪開嚟食, 塊魚皮及肉好爽口

伯爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

海魚D皮係un,叫做沙皮,D肉你可能蒸得奈,過哂火
:-) :hammer: :verycold: :chair: :sm:

複式洋房

回覆樓主:

沙皮魚好嘢來的。一魚難求。 你當食雞肉咁,別有一番風味

cookietown    發表於 17-10-24 17:58

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

LuckyGirl 發表於 17-10-16 19:44
皮同肉都好un, 條魚好似爆開晒,撐開哂咁樣,好恐怖!點解會有咁嘅情況?

放心,海魚黎用較剪刀開食就得,有時間唔中都會買到

伯爵府

回覆樓主:

呢啲un皮魚想買都未必有,而且好貴

複式洋房

我中意桂花魚,無哩个情況出現。

複式洋房

Fly123123 發表於 17-10-20 22:24
我中意桂花魚,無哩个情況出現。

桂花魚係養魚,而且係淡水魚。少吃為妙

子爵府

請教點解淡水魚要小食?
因我很鍾意食鯇魚的......

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ckl38 發表於 17-10-21 15:43
請教點解淡水魚要小食?
因我很鍾意食鯇魚的......

我都想知

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

LuckyGirl 發表於 17-10-16 19:44

可能過熟

首頁

尾頁

跳至