烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

jackie910 發表於 17-10-21 11:32
桂花魚係養魚,而且係淡水魚。少吃為妙

點解淡水魚要少食嘅?

伯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

回覆 LuckyGirl 的帖子

我都試過,以為自己蒸過龍,同一檔,俾多次機會佢,第二次都係咁,以後唔再買

大宅

peckykoo 發表於 17-10-23 14:56
點解淡水魚要少食嘅?
係咪因為淡水魚比較多寄生蟲?

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

peckykoo 發表於 17-10-23 14:56
點解淡水魚要少食嘅?

D人話淡水魚落好多藥去養,又防蟲藥又避孕藥又激數,所以都叫大家吾好食咁多

子爵府

2018復活節勳章

0q.cathy 發表於 17-10-23 18:24
D人話淡水魚落好多藥去養,又防蟲藥又避孕藥又激數,所以都叫大家吾好食咁多
...

仲有,淡水魚尤其是桂花魚會有重金屬(水銀),多吃無益。

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

LuckyGirl 發表於 17-10-16 19:44
皮同肉都好un, 條魚好似爆開晒,撐開哂咁樣,好恐怖!點解會有咁嘅情況?

我都試過,因為過左火,加上魚本身肉質都幾爽,蒸太耐會咁。

珍珠宮

回覆樓主:

熟過龍

子爵府

回覆樓主

禁止訪問

回覆樓主:

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

回覆樓主:

吾新鮮

伯爵府

回覆 Fly123123 的帖子

二惡英超哂標架喎

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

海魚的話un係好野
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

男爵府

newspaperhang 發表於 17-10-31 11:59
海魚的話un係好野

真係唔知,但點解呢?
小B係29/04出世,3.1kg07May ~ 3.33kg19May ~ 4.08kg04Jun ~ 5.05kg09Jul ~ 6.64kg, 61cm height, 39.5cm head10Sep ~ 8.16kg, 65.5cm height, 42.5cm head05Nov ~ 8.85kg, 70cm height, 44cm head06May ~ 10.24kg, 45.9cm head

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

LuckyGirl 發表於 17-10-31 13:29
真係唔知,但點解呢?

係個海度游水游得多先un
有時街市d 人賣海魚,會呃人
當然,都要睇埋魚種類,有d 真係好un皮,有好幾次un皮到我以為未熟
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

首頁

尾頁

跳至