自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

因為我想唔要保險,agent 建議我可以等到期時不交保費,跟住等多45天就會停,而我現在買了供18年,已經供了三年,就會停,跟住,將來如果又想要保險,就可以延續下去,即係只需供埋餘下的年。
想問係咪好呀?或直接cut左佢,等將來想買時,又重新供過較好呢?

禁止訪問

回覆樓主:

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

why cut ?

象牙宮

只係聽話暫停保費份單都有保額但唔會多,
另一款係用紅利幫供份保單,但你得3年應該唔夠供,
無聽過暫停以後可以再供餘下年期,不過間間保險公司唔同。

mwfwinnie    發表於 17-10-23 07:33

男爵府

ada0707 發表於 17-10-16 21:20
why cut ?

因為AIx 的賠償不合理,我入院住一晚,入去照腸胃鏡,佢只係當門診手術賠償。3萬幾找數,賠比我只有8千元,最後,我再投訴,先再賠2千。

男爵府

chanhiushan 發表於 17-10-16 21:59
因為AIx 的賠償不合理,我入院住一晚,入去照腸胃鏡,佢只係當門診手術賠償。3萬幾找數,賠比我只有8千元 ...

我宏利次次賠足

大宅

直接cut.應該有少少$拎番
Agent不可盡信
我都買左AiX ,有咩問題我會自己打去寫字樓問

子爵府

回覆樓主

係唔係同一個agent建議你咁做
如果佢上次自己都搞得唔清唔楚
今次你唔好盡信佢
直接打去CS問清楚可以點做
唔係所有單都可以話停保費就停保費

男爵府

fanny03 發表於 17-10-16 22:35
直接cut.應該有少少$拎番
Agent不可盡信
我都買左AiX ,有咩問題我會自己打去寫字樓問 ...

我暫時未可以直接cut,因我係年繳保費,用建設銀行分十二期交費,要等到明年4月先可以cut。
今日聽完agent 講,咪覺得等到期日過後,唔交錢,變為暫停呢個做法幾好,如將來又想要保險時,又可以延續下去,咁我咪唔駛蝕錢,聽落有d吸引。
但我唔知agent 有無騙我囉? 所以咪問下大家!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

chanhiushan 發表於 17-10-16 22:47
我暫時未可以直接cut,因我係年繳保費,用建設銀行分十二期交費,要等到明年4月先可以cut。
今日聽完agent ...

如果係住院, 停左就係停左, 買返要重新核保過! 唔係話比錢就即刻保返!
放下自在

大宅

回覆樓主:

但你要問清楚,年繳是一次過比晒一年嘅錢,如停供即是唔比保費,保險公司會cut單,咁之後你有事就無得申報攞返錢,或你可問清楚保險公司是否可停供某段時間,之後可再供唔當cut單。

男爵府

cattz288 發表於 17-10-16 23:44
如果係住院, 停左就係停左, 買返要重新核保過! 唔係話比錢就即刻保返!

我買果份係人壽加住院囉,乜唔係cut左後,將來我想買保險時,去任何一間保險公司買就可以咩?我見街上有好多sales 人買保險喎?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

chanhiushan 發表於 17-10-16 23:54
我買果份係人壽加住院囉,乜唔係cut左後,將來我想買保險時,去任何一間保險公司買就可以咩?我見街上有好 ...

要問晒你既病史架! 如果有慢性症, 例如糖尿/高血壓, 有機會加rating或唔受保! 當然無事就幾時都買得返~
放下自在

男爵府

chanhiushan 發表於 17-10-16 23:54
我買果份係人壽加住院囉,乜唔係cut左後,將來我想買保險時,去任何一間保險公司買就可以咩?我見街上有好 ...

係可以再買,不過會重新評估,舉例如之前因生腎石住院申報過攞錢,咁再買時有機會唔包腎石住院或包但保費會貴一些,同埋會再保一次詳細檢查,有懷疑可能會要求去醫院攞晒你之前所有病歷報告睇下,如果多病痛嘅之前申報過攞左好多次錢嘅,多數唔會再受保,就算受保費可能係雙計。

大宅

我既做法係cut到供最少,然後睇下幾多年平手或蝕最少,到個時先cut單,當然要負擔得起!再問清楚其他保險公司才買。因為佢地既產品條款的確好吾同,就講醫療我小朋友份舊單不包意外,咁啱新單交接期,吾住院意外聯針新單可claim足!

別墅

chanhiushan 發表於 17-10-16 20:22
因為我想唔要保險,agent 建議我可以等到期時不交保費,跟住等多45天就會停,而我現在買了供18年,已經供了 ...

供18年,係保18年定保終身定係佢扣紅利?
你要俾大家知你買左d 咩計劃先幫到你問。
保險公司有超多計劃但唔同條款。

男爵府

photos1127 發表於 17-10-20 19:11
供18年,係保18年定保終身定係佢扣紅利?
你要俾大家知你買左d 咩計劃先幫到你問。
保險公司有超多計劃但 ...

只知道人壽保到100歲!

別墅

chanhiushan 發表於 17-10-20 19:14
只知道人壽保到100歲!

計劃名呢?
咩資料都無,答左你都幫你唔到,因為個個plan/個個人的case 都唔同。
好彩你係呢度問,如果係fb/討論區,你(emoji)

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

KoneyB 發表於 17-10-16 22:37
係唔係同一個agent建議你咁做
如果佢上次自己都搞得唔清唔楚
今次你唔好盡信佢

X2

大宅

chanhiushan 發表於 17-10-16 20:22
因為我想唔要保險,agent 建議我可以等到期時不交保費,跟住等多45天就會停,而我現在買了供18年,已經供了 ...

甘你有冇問agent ,cut單有冇錢退,我之前宏x買左7年,cut單也有錢退
,但自己可打上hotline 問,仲清楚

首頁

尾頁

跳至