用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

在職媽媽 今日: 40|主題: 28743

有沒有人呢個月份辭職呢?

珍珠宮

國民生產總值:36669

畀面勳章 BK Milk勳章 BKXmas勳章

如題。不足一個月試用期或工作上唔開心。
請問10月份有沒有人搵工呢?或忍耐到明年?

王國熱話
2016。5月屯門媽媽區
請問有無508的bb ar?
有冇515媽媽呀???
有冇516bb?

伯爵府

國民生產總值:19660

好媽媽勳章 BKXmas勳章

ru_663th 發表於 17-10-16 21:07
...

未過試用期 仲唔快d 走。等埋過年都唔會有咩著數。到時還要一個月通知期

我現在份工作當年是10月27入職。 要用人就岩駛12月31新入職又有咩問題??

天珠殿

國民生產總值:938177

開心吸收勳章 2017勳章 BKXmas勳章 活躍勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 2017媽媽節 15週年勳章 親子王國15週年勳章

試用期內的首個月: 無需通知期
無試用期/ 在試用期之後: 依照協定的通知期,但不少過7

別墅

國民生產總值:568

開心吸收勳章

回覆 wcpcelia 的帖子

不足一個月是即日通知,過左1個月先係要7日通知

洋房

國民生產總值:38

BKXmas勳章

有,我部門阿頭10月resign

男爵府

國民生產總值:8757

BKXmas勳章

我喺辦公室游牧民族, 吾Like吾理咩月份我都辭職

珍珠宮

phoebepanpan 發表於 17-10-16 21:46

未過試用期 仲唔快d 走。等埋過年都唔會有咩著數。到 ...

請問如新工做左第4曰工作或1個月內。發現工種不合適自己?是否可以第2日早上。打電話通知上司或whatsapp。是否可以唔做?

珍珠宮

kelly_chan16 發表於 17-10-17 14:06
回覆 wcpcelia 的帖子

不足一個月是即日通知,過左1個月先係要7日通知

咁如即時通知。包不包括。聞
臨返工之前whatsapp上司?打回公司說。。唔做?人工點出?
(如 工種是centre 接待員)

伯爵府

國民生產總值:19660

好媽媽勳章 BKXmas勳章

ru_663th 發表於 17-10-20 17:29
請問如新工做左第4曰工作或1個月內。發現工種不合適自己?是否可以第2日早上。打電話通知上司或whatsapp。 ...

成年人。有點交帶好嗎?返去正式比封辭職信 ,白紙黑字,
正常返一日工都要計人工,唔正常就好難講
My name is Phoebe 我用手機上BK , 麻煩唔好點評問我野哦

別墅

國民生產總值:568

開心吸收勳章

ru_663th 發表於 17-10-20 17:31

咁如即時通知。包不包括。聞

呢個你要問勞工處啦,

珍珠宮

treasure 發表於 17-10-17 17:46
有,我部門阿頭10月resign

你亞頭?無亞頭用囉。。。哈

男爵府

國民生產總值:8554

BKXmas勳章

回覆樓主

覺得年尾好少工

大宅

國民生產總值:4234

BKXmas勳章

回覆 QUEEN314 的帖子

Give me five ! 同族人! 我都係。

複式洋房

國民生產總值:264

BKXmas勳章

唔適合就走啦,又未過試用期,無牽掛

珍珠宮

adaughter 發表於 17-10-24 07:07
覺得年尾好少工

大宅

國民生產總值:3008

BKXmas勳章

ru_663th 發表於 17-10-16 21:07
...

有呀!我係10月份內轉咗2份工啦!

男爵府

國民生產總值:8554

BKXmas勳章

louisa_hk 發表於 17-10-25 06:57

請教下番住新工點去見另一份工呢?扮病? 往往番新工都唔敢請假

大宅

國民生產總值:3008

BKXmas勳章

adaughter 發表於 17-10-25 19:54
請教下番住新工點去見另一份工呢?扮病? 往往番新工都唔敢請假
...

我會先辭職後,再搵工!好似我 4/10 最後一返工,之後立刻揾工,16/10做一份新工及hold住另一份11月才返嘅工,但我16/10返個份工又不是很好,我又辭工,所以又在23/10做另一份新工啦!

別墅

國民生產總值:765

開心吸收勳章

年尾系少工D啦.好多人想做埋今年才可以有雙糧呀.好少哩個時候辭職的....

珍珠宮

louisa_hk 發表於 17-10-25 06:57

10月及11月搵工唔難咩?
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎