用戶登入

找回密碼 | 註冊

23oC.82%

義工

論盡家傭 今日: 58|主題: 124316

張堅庭仔為外傭拍紀錄片呼籲本地僱主展現自己人性一

男爵府

國民生產總值:8784

BKXmas勳章

王國熱話
預產期2017聖誕BB(24、25、26/12)入來分享一下
有無12月養和媽媽呀?
第三胎
12月仁安 ! 大家一齊傾下 (emoji)

男爵府

國民生產總值:6145

BKXmas勳章

回覆樓主:

我展現了我的人性,但換來了什麼

子爵府

國民生產總值:12140

BKXmas勳章

nanananana 發表於 17-10-17 12:42
我展現了我的人性,但換來了什麼
其實,他們環境那麼好,請工人也易好多啦!(楊受城的女兒)。起碼,獨立房及廁所。

=======
不過,我覺得他說得對。

工人,到底是什麼?

工人,同一屋簷下(我屋細更慘)。同食共住。但,家庭相片,永遠不會有工人的。

(中間那句加人工的,我好反感!但不是他說的; 計%, 高過香港average 啦!)
=========

我的看法,工人就是工人。樣樣依足法律,我問心無愧!

要感激工人,待last day, 送黃金又好,送錢又好!有些工人,last day 仍是好好的!有些工人,last day, 衰到不能置信。

男爵府

國民生產總值:7757

BKXmas勳章

PonyMom 發表於 17-10-16 21:18
http://www.scmp.com/news/hong-kong/community/article/2115443/i-dont-know-what-her-role-my-life-filmm ...

對工人好?
唔好傻啦!
工人只會對錢發生感情,
你對工人好?
到頭來呢⋯⋯?

報導都好信嘅?
張大導?
有名你叫啦⋯⋯
自編自導自演頂呱呱 !

男爵府

國民生產總值:6284

BKXmas勳章

回覆樓主:

佢有錢,當然出手濶綽,工人亦會質素好D,工作表現好D。有D人有錢,唔知基層的苦!好怕依D少爺仔!

大宅

國民生產總值:1049

BKXmas勳章

lulumelody 發表於 17-10-18 08:42
佢有錢,當然出手濶綽,工人亦會質素好D,工作表現好D。有D人有錢,唔知基層的苦!好怕依D少爺仔!
...

大宅

國民生產總值:4138

BKXmas勳章

關係好嘅:「我僱主/家姐姐對我(哋)唔錯。」關係唔好嘅說:「我犧牲自己(和自己家人相處/照顧時間,注:有幾日鮮,也有幾年貨)/貼錢(仲有agent fee)買難受,對佢(哋)如家人,結果點?」張公子可能係未遇過後者,可能用錢較易買到好嘅家傭服務,但佢應諗下人哋搵錢唔易都花咗一大截收入或盡最大嘅精力落家傭身上,有啲外傭唔領情甚至貪得無厭,而唔一定有條件都刻薄家傭。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎