自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

ccn008 發表於 17-10-16 22:12
吾好話我衰攪甘大場大龍鳳,目的只有一個……分戶。
可能你地話我小人,但我覺得吾出奇。
...

你陰謀論得太緊要喇!唔好咁樣諗人啦,即使要分戶,都唔洗真用刀斬人兼斬到見晒血啦,呢條橋嘅代價用坐監嚟分戶,似乎代價大過頭喇!

子爵府

patpat234 發表於 17-10-16 22:19
咁一定分到戶啦,監倉同公屋 仲唔係分戶

子爵府

...

吓,駛唔駛呀?
你會為咗分戶去斬人?

男爵府

回覆樓主

分戶扮斬人就得啦,唔需要真係斬既
我反而擔心個三歲小朋友,訓得咁冧?嘈醒嚇親有無更加刺激到公公?見到實嚇死小朋友
精神病人唔受得刺激,之前有單強水淋媽媽塊面佢應該係入青山而唔係坐監

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

...

2吋刀傷小朋友眉心中刀會破相就係為左分戶? 我覺得唔會囉

水晶宮

傲雪BB 發表於 17-10-16 23:59
報紙好似話係因鎖碎事同金錢問題而起爭執,跟住個老豆癲咗先斬個阿媽,然後手鬆咗跌咗把刀落地,佢再入廚 ...

成屋婦孺、經濟又唔好、個阿爸都真係煩到癲

男爵府

回覆樓主:

好彩b女冇醒
如果唔係又刺激到個癲佬 後果就不堪設想
但我一定會衝返入屋抱女走

男爵府

luckybaby2011 發表於 17-10-17 09:02
成屋婦孺、經濟又唔好、個阿爸都真係煩到癲

剛剛睇咗報紙原來係個老豆無錢洗,問老婆攞錢而起爭執,其實我唔明點解結咗婚有兩個小朋友嘅女會同佢地一齊住,又無話佢老公喺埋屋入面,唔知佢係返去探父母定長住,不過佢爸未退休前做廚師,我成日覺得廚師成日對住火爐個人可能真係會燥底啲

大宅

...

我尋日睇倒都係咁諗

子爵府

mayuenhk 發表於 17-10-16 21:20
姓麥鄰居示範事發時拉上鐵閘,阻止疑兇衝出屋再傷人。
葵涌石籬二邨老翁為錢斬傷妻子及2女,據協助救人的姓 ...
比個like幫手果D街坊, 佢地真係好勇, 比著我真係唔敢出泥

男爵府

畀面勳章

zzac 發表於 17-10-17 09:12
好彩b女冇醒

當然; 就算自己滿身鮮血都照跑入去,抱埋阿大B 出嚟,3 歲已經讀 K1 了

伯爵府

Googlehehe 發表於 17-10-16 23:04
好好笑
分戶個留言
可以令3版留言都轉左討論佢

係,我睇咗3板先見到有一個讚麥生同兩個後生仔,成功轉移哂大家視線

不過我係想讚下救人果3位嘅,比佢衝咗出黎真係唔知仲傷幾多人

大宅

...

你心地有無得再衰d? 宜家斬人喎,隨時無命架,咁都可以話人有目的??

伯爵府

做個靚太 發表於 17-10-16 23:31
我都覺得啲鄰居其實算好勇敢~
唔係處於當時情形,好多人紙上談兵,絕對可以諗到好完美~
要臨危不亂,又要 ...

就係,比著我都真係唔敢講會唔會出黎幫手,講梗癲佬斬人喎,而家講返轉頭梗係可以話應該點點點做啦,但當時情況應該冇時間你諗,電光火石

珍珠宮

zzac 發表於 17-10-17 09:12
好彩b女冇醒

絕對相信母性可以為仔女犧牲。但危急存亡一剎那, 亦未必識得咁多角度思考,
人類自我保命本來就係天性,
個媽媽亦係受害人, 小朋友而家無事, 無謂再質疑

男爵府

回覆 mayuenhk 的帖子

3位街坊真勇敢

男爵府

Ytfc 發表於 17-10-17 09:33
就係,比著我都真係唔敢講會唔會出黎幫手,講梗癲佬斬人喎,而家講返轉頭梗係可以話應該點點點做啦 ...
的而且確係,我自己都親身經歷過,細個在屋企聽到外面有人大叫「搶嘢呀!」我個心都想開門幫手,但又驚受牽連,會諗我一個細路女都幫唔到手㗎啦!猶豫不決,最後都冇開門,而其他隔籬鄰舍都冇開門,就好似冇事發生一樣,過咗幾個鐘之後,我媽回家,原來頭先叫搶嘢嗰個就係我阿媽,佢比個男人cool頸搶金鏈,一直追個賊一直叫都冇人幫手,其實好明白好多人都會好似我咁,驚個賊有刀,驚打開門個賊會走入屋,會考慮好多嘢,幫唔幫真係電光石火之間嘅決定,我到依家都會自責點解當時唔幫手,但亦都會體諒唔幫手嘅人,冇人想自己走入險境,都會自保,願意幫人嘅絕對係英雄,無必要討論佢嘅做法對與錯,即使個BB被個公公斬死咗,都唔係個媽媽同個街坊嘅錯。

大宅

ccn008 發表於 17-10-16 22:39
其實大家吾使甘激動嘅,大家都吾係主角,係吾係,有誰知??? 我吾會再回應
...

咁祝你好快有日做哩種大龍鳳主角,等其他人見識下

珍珠宮

Ytfc 發表於 17-10-17 09:33
就係,比著我都真係唔敢講會唔會出黎幫手,講梗癲佬斬人喎,而家講返轉頭梗係可以話應該點點點做啦 ...

就好似我地睇電視,見到有車就快撞埋主角度,主角都仲企係度,好多人會好忟,做唔仲唔走開呀~傻左咩~其實係戈一刻,真係會1516,到底閃去邊一邊。。閃唔閃得切,等等,再嚇一嚇,呆一呆,真係會疾左係度。。。
旁觀者自然係睇得清楚,同時亦都係講得容易啲~

男爵府

...

淨嘈交既大龍鳳呢就可能真係博分戶
出刀堅斬喎 係咪要博到咁盡

首頁

尾頁

跳至