用戶登入

找回密碼 | 註冊

17oC.72%

義工

自由講場 今日: 5517|主題: 939861

有新offer, 但唔開心  

大宅

國民生產總值:3844

BKXmas勳章

新工係中大型公司, 我原本寫expected salary係33K, 面試時完全無傾過價錢, 上星期(即面試幾日後)call我今日簽約, 但call我果時都無講比幾多我, 咁我一心以為會比番33K比我, 點知簽約時先知道得30K, 我即時好愕然, 有不被尊重既感覺
我同個HR講, 我係寫要求33K, 點解會得30K, HR話因為我上一份工係30K, 而且我上年無工作左1年, 所以只會比30K比我

其實我而家係有份工做緊接近1個月, 原本都係33K, 但老闆壓我話試用期比31K比我, 過試用期會比番33K我(但我其他同事叫我唔好信, 佢地以前老闆都有話試用期後加人工, 但後來都無)

而家份工工作環境唔太好, 仲有個old seafood成日比氣我受, 當眾大聲喝我收聲2次(我只係問佢公事既野), 果個old seafood 係老闆既得力助手, 又唔得罪得, 唯有硬食

想問咁多位JM, 比著你地會做番舊工定選新工?

複式洋房

國民生產總值:198

BKXmas勳章

回覆樓主

做住舊工先
然之後再騎牛搵馬
因為新工的HR處事有問題

男爵府

國民生產總值:8102

BKXmas勳章

回覆樓主

再揾過
唔會要offer
呢個係誠信問題
當然過程中你地都可能有誤會
所以唔使搞大件事,直接婉拒offer就得

水晶宮

國民生產總值:56689

BKXmas勳章

回覆樓主:

搵過份

伯爵府

國民生產總值:18222

好媽媽勳章 BKXmas勳章

義氣仔女 發表於 17-10-16 21:35
新工係中大型公司, 我原本寫expected salary係33K, 面試時完全無傾過價錢, 上星期(即面試幾日後)call我今日 ...

你簽左新公司未?
[管教]必須建立在母子間信任,關懷, 溫柔的基礎上, 至能達到良好的效果. 親情的溫暖比嚴格的管教更為重要.

"在人生道路上面對種種不同的困境時, 最困難不是要面對那個問題, 而是堅持一個信念: 向前看. 就算問題有多複雜都好, 只要你肯正面地面對, 一定可以克服. 當事情過去後, 回望整件事都是不外如是........................"

翡翠宮

國民生產總值:97469

畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 BKXmas勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

新工係中大型公司, 我原本寫expected salary係33K, 面試時完全無傾過價錢, 上星期(即面試幾日後)call我今日 ...

搞錯! offer唔到都唔出聲! 唔轉住, 再搵

大宅

BKXmas勳章

簽左, 因為新公司頭一個月係即日通知, 而舊公司因為我未番夠1個月, 所以都係即日通知, 咁新公司要求我下星期一番, 所以我先簽, 再用依幾日考慮

伯爵府

國民生產總值:17100

開心吸收勳章 畀面勳章 BKXmas勳章 BK Milk勳章 2017媽媽節

新工

大宅

國民生產總值:1319

BKXmas勳章

回覆樓主

試下同HR傾?
話你而家做緊嗰份仲高,其實你真係有心做份新工,但錢係好實際要開飯要供樓,無理由愈轉愈少錢架

如果佢企硬30k, 咁你先turn down佢囉

大宅

國民生產總值:3257

回覆樓主

其實hr知唔知你有份工做緊?唔知就多數跟你上份人工開,睇下你有幾唔鐘意而家份工啦

大宅

國民生產總值:1099

BKXmas勳章

回覆樓主

新工咁做好有問題⋯⋯

wcpcelia    發表於 17-10-17 11:25

大宅

BKXmas勳章

回覆 flyinsky 的帖子

新工HR唔知我而家有份工, 但我覺得最重點係我寫要33K, 如果比唔到又或者覺得我唔值, 理應面試時或出offer比我果時同我講聲, 到今日我簽約先知, 令我有點反感

公爵府

國民生產總值:27053

BKXmas勳章

回覆樓主:

我會留係舊, 再找工。
講真, HR最基本請人時就算電話都會講明人工, 好明顯係呃人上工先算, 呢d工都唔會做得長, 咁可必轉。

男爵府

國民生產總值:6784

BKXmas勳章

唔轉, 做住舊工, 騎牛搵馬

子爵府

國民生產總值:10179

BKXmas勳章

小型公司都吾會咁啦、何況中大型、信吾過、入到去做都會一樣吾開心、重要少1k 添、米搞、你有經驗+學歴揾過份好過
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

翡翠宮

國民生產總值:80612

BKXmas勳章

回覆樓主:

我會返新工,舊工俾人無理喝兩次,做得唔開心勢係假,跟住邊做邊搵過份

珍珠宮

國民生產總值:35066

BKXmas勳章

回覆樓主

我會轉新工,而家果份個老乜乜太難頂

複式洋房

國民生產總值:209

BKXmas勳章

回覆樓主:

果3000對你緊唔緊要?如果唔係好緊要, 緊係離開d 做得唔開心既地方啦

寶石宮

國民生產總值:314257

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 BKXmas勳章

間公司唔講清楚又, 不過既然而家果份咁, 我會試新工, 應該福利好啲

男爵府

國民生產總值:5046

BKXmas勳章

回覆樓主

簽左新公司即係點都要返一日?唔返要唔要賠錢先?合約點寫?
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎