婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

起初和老公一起99已經不喜歡我。同老公講「竹門對竹門,木門對木門」,想老公搵過個。我出身窮但一直自食其力,26已經搵3萬幾,邊工作進修學位,點知佢話我唔知讀咩學校,未聽過,同佢朋友食飯趁我老公行開當面恥笑我。之後又叫我地唔好咁早結婚。(20拍到27先諗結婚)後來諗結婚想同老公拜我媽,99唔比佢去話驚有鬼。決定結婚後又話我唔使擺咁好。(當時我地諗住自費8-9萬係普通酒店擺十幾圍細細地)62不同意,想搞大,因好多生意朋友要來,不能寒酸,話多出來佢比,99即吵大獲,不斷鬧我地唔使擺咁好。又話未結婚唔會見我爸爸,唔需要。禮金只會比28888,因為一般人家也是這樣。我爸沒要求,但62覺得太少,最後佢自己同老公拆掂,比10萬。之後搞左好耐先搵到佢地兩位都ok嘅場。最後男家請17圍,女家5圍,22萬埋單,嚴重超支,好彩62幫手。結婚我不想花太多,衫都是平租的,99又叫我唔好同佢撞色,因佢要訂造。婚禮當日全程霸住我自費的髮型化妝師比佢自己同姑9同佢D朋友,最後先輪到我,當天無半句好話,又不招呼客人。後來又收起我D金,問左好幾次先比番我。婚後買樓我和老公一人供一半,本想自費買細細地上車(當時樓價約3M,首期自己也能負擔)但62反對,話買大一些方便有bb之後不用又搬,說可幫忙付首期。99極反對,又大吵大鬧,最後我們用借的,每月連高於銀行利息還他們。之後有左bb又叫我地唔好咁早生,又話無錢唔好生仔(我地唔係無錢,而且62也想我們快D生)。生前後無幫過手,第一胎封過200利是,之後第二胎都無,而家陀緊第三胎問候都唔多句,仲成日洗我哋做嘢。後來62見我地住得逼,買左層樓叫我地搬去住,我本來也不想,但老公堅持,c6想小孩多點活動空間,最後搬了。本來果間就出租,全數金額比62當回報佢比我地住佢的物業。99最喜歡大庭廣眾罵62,什麼也罵,毫不給62面子。最近99和c6鬧翻了,我樂得清靜。

侯爵府

回覆樓主

每次約出來吃飯,就算已經搵晒地點比佢哋揀,99總是喜歡無視不回覆。又或者最後1秒所有人confirm晒先至話唔想食嗰度,又或者唔來,總之次次好似要求佢先出來咁。所以到後期我哋都唔會主動邀請佢,因為連c6也覺得佢很麻煩。到最近諗住叫佢出來吃飯,約晒時間地點佢自己都話OK,搭正先話唔來,我哋已經坐晒喺度,諸多藉口,原來是自己忘了時間。點知仲話返我地,又話冇實牙實齒一定出來,我們誤會是我們的錯,又話我地同佢食好似比恩惠佢,自己放飛機仲叫我地買外賣俾佢。(我大住個肚仲要帶住兩個細)講埋晒啲嘢超級極之乞人憎,c6同佢反面,話以後唔會主動約佢。

侯爵府

回覆樓主

咁耐以來我也不會主動反抗佢,佢如何過分也沒有回嘴,一直以來也是沉默應對。完全是給我c6面子。除非佢冒犯到我家人。唯一記得有一次星期六先啱啱同佢食完飯,星期日我約咗我爸爸食飯。點知佢話我做乜星期日唔帶啲細路同佢食,搞到佢喺屋企等左兩個鐘(佢自己成日最後咪1秒先通知人話唔食又點計),又話我不孝,淨係識得孝順自己爸爸,無孝順佢。我完全冇話過星期日會同佢食,佢自己誤會又鬧人,係谷大罵我不孝。我話我爸爸兩星期去咗旅行沒見過佢同佢食吓飯都唔得,我話琴日先同你食完?佢仲係不斷罵。直到62出來話我同爸爸吃飯當然沒問題,不用介懷,佢先至收聲。個谷全家族的人都有,連62的爸爸媽媽也在,好彩果次冇人幫佢,呢啲人簡直不知所謂。不過果次見到佢出醜也很爽!

侯爵府

回覆樓主

每次回鄉下探親,總是非常害怕佢也同行。因為佢每次也好似癲婆一樣,一丁點事情不喜歡便罵人。尤其和62經常吵架,明明很小的事情只要別人和他的意見不一樣,他便發癲扯晒喉嚨喺度駡(大庭廣眾)。他的行為非常影響我小朋友的情緒,所以我極之不喜歡和他同行。而且他又強迫別人和他一同去shopping,做跟班,很無聊。他這種人完全不會顧慮別人的感受,每次聽到他罵人也覺得很嘈很煩。只是每次62也叫我們不要計較,和c6說始終是他媽,我們也只能忍耐。

侯爵府

回覆樓主

他這種人總是說別人不尊重佢,只要你一反駁佢佢就會鬧你。可是他自己也從來不尊重別人,也不會關心別人。莫講話我,咁耐以來佢都冇關心過我,佢成日要求別人跟足傳統孝順她,但他也從來沒有盡過奶奶的責任去幫忙照顧小朋友,甚至當我們需要幫忙的時候他也是拒絕(唯一一次我生第二胎的時候因為我生完要入院,62開聲她才照顧我大仔幾天,因為我沒有工人。但發現大仔去到他家,他也是叫工人照顧和接放學,他自己甚少理會)。所以我們也沒有再向佢尋求協助。(如果不是我爸爸年事已高也不會在迫不得已的情況下問他,以前我爸爸經常來我家幫忙,後來我請了工人不想他太大負擔)不過即使是他的親生兒子她也不會關心,只會埋怨。一開口便是埋怨。所以c6也不喜歡他。佢話佢細個,99從來沒有教她功課和陪他玩,完全在缺乏愛的情況下成長。

複式洋房

俾我真係彩佢有味...

公爵府

回覆樓主:

反正C6及62都知99的為人,你做心抱的只睇戲就得啦,不用太上心,否則盏激死自己.對99不要太主動(太主動對她好就不值錢啦,因她根本不珍惜)

侯爵府

美之選468 發表於 17-10-18 15:36
反正C6及62都知99的為人,你做心抱的只睇戲就得啦,不用太上心,否則盏激死自己.對99不要太主動(太主動對她 ...

我們也是念在62對我們好才忍佢。我以前以為佢針對我,c6對我說不是,他說根本99本身份人就是自私,我見佢對62和c6也這樣便信了。心裏也不再那麼介懷。始終他言語行為也很刻薄,所以有些事情一直放在心裏。這種人只會要求別人對他好,他從來不會對別人好,而且也覺得別人對他好是應份的。我現在才不會再做什麼,做什麼也是多餘的。就算做也只是為了62和c6的面子。

子爵府

回覆樓主:

你99唔只自私,根本係有精神病,唔好同精神病人計較,遠離佢就可以。

男爵府

畀面勳章

你62很有品,你c6知事實就好,他們也知你委屈﹗

la_source    發表於 17-10-18 16:06

侯爵府

aptcan 發表於 17-10-18 15:59

以前年輕,聽到一些刻薄言語和面對不公平待遇真的很不開心!又不能反駁仲要成日見佢,第一胎仲搞到抑鬱!而且始終99是c6媽,佢有時也會盲目幫佢!有些情況自己真的只能忍!人大了,明白不能什麼也放心裏,只會自己不開心,也影響家庭和小朋友。c6自己也因為99成長扭曲,比較少同理心和自尊強,性格有點燥狂。只能叫自己努力包容和付出感化,希望互相體諒。明白世事不是完美,希望說服自己知足常樂。

侯爵府

sinohk33 發表於 17-10-18 15:55
你99唔只自私,根本係有精神病,唔好同精神病人計較,遠離佢就可以。

我也是這樣想安慰自己。有次我生病沒出席母親節吃飯,佢話我媽不在,他就是我媽,我不出席也要道歉祝賀送禮(其實已say sorry病不能出席)!這種人真的令人作嘔!幸好那次c6說我媽永遠沒人能取代,不用理他!

侯爵府

aptcan 發表於 17-10-18 15:59

62也會盲目幫99,無論99怎麼無理取鬧,總是叫我們算,始終是c6媽,說父母沒有永遠的錯。他自己經常被99大庭廣眾罵也不會回駡!99這樣也是62縱出來。沒辦法,62說想家和萬事興,我們為了62才忍!62工作很辛苦,可是每次回家99也不會怎樣歡迎,給62吃存了幾天的剩送!62想外出吃好的99一句不想便算,總是要別人遷就他。錢是62賺的,回家也是吃冷飯菜汁!62買好吃的回家,說怎麼處理,99也不理,任工人亂處理,弄壞食物,然後推卸責任,62很無奈但99只會發脾氣,總之永遠不是他的錯!

子爵府

maomaofafa 發表於 17-10-18 16:15
我也是這樣想安慰自己。有次我生病沒出席母親節吃飯,佢話我媽不在,他就是我媽,我不出席也要道歉祝賀送 ...

你應該同佢講,係咪帶D病菌傳染你呀?

翡翠宮

嘩呢個老爺去邊度搵, 出錢出力出心!

侯爵府

sinohk33 發表於 17-10-18 17:15
你應該同佢講,係咪帶D病菌傳染你呀?

佢覺得我人不到也要禮到+電話道歉和祝賀。因我只在谷say sorry病了來不到

侯爵府

mini1204 發表於 17-10-18 17:17
嘩呢個老爺去邊度搵, 出錢出力出心!

有好也有不好,別人不會無條件幫你。受得恩惠便不能埋怨。我當初也不想辭工湊仔,但無奈沒有人幫忙,請工人又不放心,62叫我不用擔心金錢上的問題,c6也很堅決叫我自己湊,我才做ftm。現在有時也感覺俾人連住條頸,尤其99有時不高興便會以此為威脅(雖然佢根本不是出錢那個),只好期望c6發憤圖強(現在他的收入也只是勉強夠養妻活兒)。不過他說始終是父母,怎麼樣也是不可能完全不理會的。現在小孩還小,等他們大些我也考慮找工作。

翡翠宮

maomaofafa 發表於 17-10-18 18:08
有好也有不好,別人不會無條件幫你。受得恩惠便不能埋怨。我當初也不想辭工湊仔,但無奈沒有人幫忙,請工 ...

咁就係架啦
受人錢財; 頸就當然不能太硬
同埋, 雖然奶奶唔係'出'錢O個個, 佢始終都係阿老爺既老婆; 都不能太唔比面
正如你係你老公既老婆, 你老公都總會照顧你.
一收過錢, 呢D位置就好難搞.

侯爵府

mini1204 發表於 17-10-18 18:16
咁就係架啦
受人錢財; 頸就當然不能太硬
同埋, 雖然奶奶唔係'出'錢O個個, 佢始終都係阿老爺既老婆; 都不 ...

比足面啦,基本上佢想點就點咁滯,我唔會同佢駁火。不過佢好多時根本無理取鬧,c6也懶得理佢。然後就叫62教訓我地,或者威脅我地(不過佢完全無野可以威脅我地),對住這種人,很累。

公爵府

你明知99係咁,你就有骨氣d啦,又要靠人,又要受人錢財,你62無欠你的,睇怕你家用都比唔到6299吧,你想反枱,首先cut哂所有62嘅金援,你又要攞著數,又唔想睇面色,講真句,你住緊62層樓,你99無攆你走都算係咁。都係果句,你生仔點解成日要99関心問侯,相反你平時都唔會咁做,總之你無接受人恩惠,就算反枱的話,你都無後顧之憂,e家你咁樣,你99實睇你唔起啦。

首頁

尾頁

跳至