家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有無人係交通銀行愉盈退休強積金計劃, 想請教一下, 我 16 年全部轉買了香港股票動力基金, 今年升了很多, 我是否應該轉出? 要轉去那一個先可以保住所賺的錢? 謝謝.

男爵府

2kidsma 發表於 17-10-19 14:06
有無人係交通銀行愉盈退休強積金計劃, 想請教一下, 我 16 年全部轉買了香港股票動力基金, 今年升了很多, ...

你本身個計劃有冇利息基金?我宏利嗰度有利息基金,賺左可轉晒過去,啱價先再入返其他基金

男爵府

meek 發表於 17-10-20 01:03
你本身個計劃有冇利息基金?我宏利嗰度有利息基金,賺左可轉晒過去,啱價先再入返其他基金

成分基金

發售價(港幣)

贖回價(港幣)

01 -- 交通銀行強積金保守基金
#

12.97000

12.97000

02 -- 交通銀行保證回報成分基金

13.56480

13.56480

06 -- 交通銀行平穩增長成分基金

16.14580

16.14580

07 -- 交通銀行均衡成分基金

18.00880

18.00880

08 -- 交通銀行動力增長成分基金

30.17020

30.17020

09 -- 交通銀行亞洲動力股票成分基金

38.00700

38.00700

10 -- 交通銀行香港動力股票成分基金

25.66370

25.66370

11 -- 交通銀行中國動力股票成分基金

29.93110

29.93110

12 -- 交通銀行恆指成分基金

31.63690

31.63690

13 -- 交通銀行環球債券成分基金

22.50420

22.50420

14 -- 交通銀行大中華股票成分基金

27.08630

27.08630

15 -- 交通銀行核心累積基金

21.36460

21.36460

16 -- 交通銀行65歲後基金

20.41820

20.41820

我唔見有利息基金, 但係咪我要賣出有基金, 再買入其他基金? 一買一賣咪要計個差價先?

男爵府

2kidsma 發表於 17-10-20 12:44
我唔見有利息基金, 但係咪我要賣出有基金, 再買入其他基金? 一買一賣咪要計個差價先?

...

我個強積金啲基金得一個價,買入賣出都係嗰個價(agent 話呢個價即係已經計晒賣出買入嗰啲嘢),轉去利息嗰個即係賣左現有基金,當金咁放喺度,啱價先再買入其他基金,以我理解大概就係咁

大宅

我都有BOCOM 的MPF.
留位學下野.

首頁

尾頁

跳至