懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

男爵府

回覆樓主

「痛」係好主觀感覺,正如你問人打針痛唔痛、紋身痛唔痛、穿耳痛唔痛...個個都會答你唔同答案!你問順產痛唔痛,呢度總會有人答你唔痛,正如又總會有人話開刀都傷口好痛...
所以其實咁早階段都唔洗單純執著於考慮一個「痛」字去咁快要自己決定,可以同醫生商量,考慮自己情況。順產同開刀各有好處短處,唔係淨係痛唔痛嘅。同埋孕期有好多變化,話唔定到後尾都唔到你選擇呢~

利申:順產過兩次,第一次用無痛分娩,零痛楚;第二次快得滯打唔到無痛,都痛不過係可以接受。

水晶宮

pandoralee 發表於 17-10-19 15:39
有左bb之後, 同老公都會傾順產定剖腹生好,
身邊好多朋友都話順產ge bb健康聰明d,唔知係唔係真架呢?
但我又 ...

我自己鍾意順產多啲,純粹考慮自己,唔係因為BB健康啲聰明啲。呢啲嘢好難講。

同意樓上,痛唔痛好主觀。我啱啱生第二次,兩次都唔係咁差,可以接受。嗰種所謂痛同受傷或疾病嘅痛根本唔同。

順產所謂嘅痛唔會頂唔住。咁易頂唔住的話人類絕種好耐了。

子爵府

回覆樓主:

每個人對痛既感覺都唔同,總之個人認為bb健康一定係第一考慮點
陣痛連生都係十幾個鐘既事,生完完氣大傷、勞心勞力、筋疲力竭、會陰傷口痛、幾日無得瞓去湊bb果下....我覺得辛苦過順產

不過由有左bb就遇左會痛會辛苦,過去左回望返覺得自己變得更堅強人地成日話為母則強,真係經歷過先深深咁明白

男爵府

回覆樓主:

順產果種痛, 生完好快唔記得

反而開刀, 真係生完先至嚟有排痛。

大宅

長琦良美 發表於 17-10-20 01:13
順產果種痛, 生完好快唔記得

反而開刀, 真係生完先至嚟有排痛。

exactly. 真係痛完就唔記得.

大宅

痛,點會唔痛,
但就捱捱下,捱過左就無事的了,
抱住bb果種快樂,令生產的痛好快忘記了,
因為之後湊b就忙到咩咁~~更辛苦

順產,身體復原快好多,方便之後的湊b,餵奶。

禁止訪問

大宅

第一胎順產,現在正懷第二胎(11W3D)都是以順產為主
當時第一胎(41W)是打催生的,過程約2小時生完
陣痛時是真的很痛,但生完很快就忘了! 所以為了bb好我一定以順產為主。

生完在病房休息時,隔壁床的媽媽是開刀
她說生完五天還不能下床並且也不能餵母乳,因為BB不能放在身上
但我早上生完下午就下床走了,所以順產真的是對bb還有媽媽都好,給妳參考下!

大宅

回覆樓主

個人覺得,陣痛最痛果一刻就好似有幾百人一齊踩落個子宮到,陣痛就好似一個波幅,首先慢慢痛,然後勁勁痛,痛到果刻透唔到氣,全身縮埋,郁唔到,然後痛楚慢慢消減,個身體可以放鬆返,咁樣係一次陣痛既cycle, 維持約一分鐘
至於頻率同痛楚程度視乎產程去到邊個位

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

真心講,俾刀界到手指仲痛。

陣痛係好痛,但唔係刺痛,你當係超大力握緊拳頭咁。

專心去令自己分心的話可減輕痛楚。

另外有多種止痛方法,所以你唔駛咁擔心痛。

第一次生b,唔好知咁多咩痛唔痛,唔好睇順產或開刀既片。唔清唔楚至有勇氣生,通常生第二個至淆底。

禁止訪問

大宅

MommyPanel勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

陣痛有幾痛?就係有十級咁痛囉!
如果你怕痛,無論順產定開刀都會痛。

當你決心做媽媽,要將一個生命誕下,順產的痛是應該可以接受的。

陣痛的確痛,我從來不騙人,不過如果你有好好練習呼吸三步曲(淺淺地吸,深深地吸同吸一大啖氣後忍住用力…),你會發現你的小宇宙可以提昇,為了寶寶你可以很勇敢,陣痛的痛你還是可以忍過去~因為當你覺得辛苦時,你的寶寶也覺得辛苦,所以當你知道你為了他,你一定可以勇敢地走過,帶他出來say hi and hug!!! 若真的很痛,又可打止痛針或吸笑氣輔助,甚至找助產士或你親愛的老公幫你按摩打氣、用健身球,總有一個方法適合妳。

痛係好個人的感覺,我係小小痛都會嘈到拆天的人,不過我也生了兩胎,兩胎也選擇順產,只因,我知道我要將最好的給我的寶寶,讓他經過陰道出來可以氣管強壯些,亦令媽媽的身體快復原,與寶寶親近餵哺母乳,而且,無論陣痛如何,當寶寶呱呱落地大叫一刻,真的甚麼痛也忘記(不誇張的!),是值得的!

如果開刀,還有一段時間要臥床休息,不能飲食,傷口痛,身體復原較慢,而且費用較順產貴。真的要好好考慮一下才決定~

加油呀媽媽!你相信你可以的話,醫務人員在你身旁,不用擔心,聽他們指示便是~ 一齊努力喇! ^_^

大宅

回覆樓主:

兩樣都痛,兩樣都試過,第一胎順產,第二胎開刀!真心可以順產到最好順產!產後可以補身,自己照顧bb感覺好好多!

大宅

pandoralee 發表於 17-10-19 15:39
有左bb之後, 同老公都會傾順產定剖腹生好,
身邊好多朋友都話順產ge bb健康聰明d,唔知係唔係真架呢?
但我又 ...

係痛,好痛,但好快唔記得,同埋捱得過

大宅

回覆樓主

好很痛, 好難頂,望住姑娘喊,生完好大陰影,而家第二胎淆底中。。。不過我仍然會揀順產。

第一胎唔知痛可以去到幾盡,也冇諗過呢種痛是否已經是終極
現在因為經歷過,堅係驚

男爵府

回覆樓主:

第一胎大仔就黎兩歲 第二胎剛生細b就黎兩個月 兩胎都係無打任何無痛而自然陣痛見紅穿水到生。。。生b大前提以阿b健康為首要, 順產會較開刀復完快而且順產對bb好。

男爵府

三胎都係順產

洋房

回覆樓主:

我之前都有同樣既疑問,一直決定唔到
睇左好多info後,最後選擇左順產,真係對媽媽同BB都好啲
如果怕痛就打無痛分娩啦,打果支針之前會搽好多涼涼地既消毒水,所以唔覺好痛又唔係太驚。拿,唔係講笑,我打完針之後係仲有少少痛,但中途訓左覺,醒返醫生話已經開到10度可試生,生果陣都唔係好痛。
不過老實講,順唔順產有時唔到妳揀,要講運氣,我生果日都有1/3人係食全餐。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至