自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

子爵府

回覆樓主:

用戶要求終止服務

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章

月光夢魔兔 發表於 17-10-19 17:58
有,我家人剛發現都喺第四期肺癌,佢得3X.

咁後生點發現?係咪食煙好多?

男爵府

回覆樓主:

祝福!!!

大宅

回覆樓主

樓主唔好灰心,如果英文ok的話,多啲上外國既網站睇下,果度好多資訊亦好多人做sharing, 肺癌四期仲生存到10年既係大有人在,最重要心存希望

另外癌協都有好多課程同講座,有時間可以參加下認識下啲病友同醫生,佢地都可能有好好既經歷可以同你同你爸爸分享。

明白一時三刻唔容易接受,比啲時間自己消化下,祝福你

公爵府

親子王國15週年勳章

小貓1124 發表於 17-10-19 17:43
我媽今年中都確診第4期腸癌
依家食緊標葩藥
一齊加油!

都有親人食標杷, 但真係好貴, 按醫生建議減藥份量, 都要3萬一個月, 政府又無資助

大家加油!

大宅

Parkij 發表於 17-10-19 17:20
我爸爸當時去抽肺組織,因癌症的形狀不是腫瘤形,一抽了肺組織即抗散,就好似一個充滿水的氣球咁做抽組織 ...

核酸飲料係邊類型飲品?

男爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

AXG 發表於 17-10-19 18:06
咁後生點發現?係咪食煙好多?

就喺冇食煙,一直咳,又唔去睇醫生,之後頸腫 先去睇醫生,照到發現肺癌,醫生話基因突變。
人生就是要去面對各種遺憾

子爵府

開心吸收勳章

象牙宮

公爵府

親子王國15週年勳章

xavier327 發表於 17-10-19 16:44
好down,爸爸71歲剛剛退休,早前咳醫生安排做CT,今日出報告證實第4期肺癌,係街度忍不住喊出黎!有無同路人 ...

肺癌無病徽, 通常發現已經係後期, 無得做手術, 首先唔好怕, 只要唔好比佢惡化, 樂觀咁積極面業, 與癌共存都可以保持好嘅生活. 先睇下西醫用咩方法, 之後先諗中醫, 可以加食療

公爵府

親子王國15週年勳章

海蔘——消除腫瘤、抗癌護心臟在海蔘的體壁、內臟和腺體等組織中含有大量的海蔘毒素,又叫海蔘皁甙。

海蔘毒素是一種抗毒劑,對人體安全無毒,但能抑制腫瘤細胞的生長與轉移,有效防癌、抗癌

小米。上文講過,癌細胞適合生存的環境為酸性環境,飲食中雞鴨魚肉等動物類食品、部分奶製品以及經過化學加工的食品,大都是偏酸性的,而酸性的環境可以幫助癌細胞生長,為癌細胞提供養分。而且高蛋白物質不容易消化,虛弱的人吃進去反而會增加胃腸負擔,消耗脾胃的元氣,加重病情。因此,癌症患者的飲食應當清淡,以素食為主,最好吃五穀雜糧。

五穀雜糧中,我認為最好的就是小米。小米是粗糧,呈弱鹼性,容易被人體吸收。中醫認為小米可以補養脾腎,祛除濕邪,而腫瘤最初根源多是脾腎不足和痰濕內盛,小米有很好的輔助治療的作用。

免浸嘅糙米+兩茶匙小米再加小小白米;食多些蘆筍和西蘭花和Brussels sprouts

中醫治癌症可以說是非常安全並且副作用極小的。中藥配合補腎氣、養脾胃、疏通經絡的方法,全面調理身體,幫助患者自我恢復。
http://tw.aboluowang.com/2015/0124/504709.html

公爵府

親子王國15週年勳章

露筍, 一日食4. 5條, 可減低癌指數.

褐藻糖膠,市面上有唔同藥病丸狀成藥,有機食品店都有好D食物話含褐藻糖膠。
https://formulawave.com/fucoidan-benefits-side-effects/

姬松茸,可直接買嚟煮或買成藥。
https://kknews.cc/zh-hk/health/bxy9j6j.html

男爵府

回覆樓主:

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

男爵府

回覆 AXG 的帖子

爸爸無食煙,好大機會係基因突變

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

我婆長年氣管敏感,無食煙都患上。因為年紀算大,當年無特別做治療。

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我爸食標靶,捱多一年,剛走了。
他也不煙不酒仲幾養生tim,未到80.
https://i.ksd-i.com/s/630x_86400_d73df9dd036307410a503045cbbfae07/static.koreastardaily.com/profile/23243/138969.jpg

大宅

2018復活節勳章 15週年勳章

大宅

回覆樓主

樓主,呢段時間會有好多資訊,會有唔同既人同你講食呢樣果樣好,有啲supplement係所費不菲而功效成疑,一定要小心選擇。

bosch    發表於 17-10-19 19:33

首頁
12345...9

尾頁

跳至