在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

如果老闆比樣你完全唔識做嘅嘢你, 你會唔會主動同老闆講定你唔識做? 老闆叫我搵人整個網頁做e-shop , 但我其實係做客戶服務 ,所以完全冇technology, security, negotiation, compliance, etc 嘅底.... 而家真係想喊,唔知由邊到開始...

琥珀宮

sts8000 發表於 17-10-19 21:50
如果老闆比樣你完全唔識做嘅嘢你, 你會唔會主動同老闆講定你唔識做? 老闆叫我搵人整個網頁做e-shop , 但 ...

佢係未傻架?做eshop咁複雜,話做就做嘅咩,要開會開會再開會都仲未決定到架。根本冇可能一個人做,你估就咁放上ig或fb咩
好明顯佢同你一樣咩都唔知,大下佢,佢打算用幾多budget先啦,自己maintain 定人地maintain,用咩domain,賣咩貨,用咩送貨,邊個負責,好明顯係你

男爵府

老闆佢叫搵人做喎,咪周圍問人或上網物識供應商報價囉。

侯爵府

老闆叫你搵人整, 唔係叫您整喎

男爵府

himhim0502 發表於 17-10-20 14:57
老闆叫你搵人整, 唔係叫您整喎

佢係叫我搵人做,但重點係我唔識點傾 d 細節.... 反正呢個都唔係重點..... 只係我想睇下大家遇到唔識做嘅task, 會唔會都講比老闆知

侯爵府

sts8000 發表於 17-10-20 15:55
佢係叫我搵人做,但重點係我唔識點傾 d 細節.... 反正呢個都唔係重點..... 只係我想睇下大家遇到唔識做嘅t ...
可以先同老闆講 : 呢樣唔係我強項, 我儘力試下, 另外, GOOGLE 下, 大把公司可以俾您打去問, 問多二間, 就會多D INFORMATION, 唔怕, 再唔係, 上黎問, 實有人答您

男爵府

如果係我多數上網揾,多揾幾間,當中可能就知主要傾啲乜。

我入呢間公司,乜都要我搞,連老細張大班椅壞,佢都叫我揾 人整,上網揾幾個報價,影相,評估,最後俾老細決定用邊個。
另一單,老細話今年要轉會計師樓,我鬼識人咩,又係上網揾及睇埋報紙,問多幾間就知道報價要提供邊啲資料先得,仲揾埋朋友幫手,最後俾老細選擇。當然最後選擇咗我朋友(因有朋友價)。

男爵府

babywoman 發表於 17-10-20 17:23
如果係我多數上網揾,多揾幾間,當中可能就知主要傾啲乜。

我入呢間公司,乜都要我搞,連老細張大班椅壞, ...

你係咪秘書,或者office manager 之類?

男爵府

回覆 sts8000 的帖子

公司除咗 老細,一個工程師,另一個係我,所以,我乜都要做,乜都要理,老細對外,話我係佢助理

大宅

其實好簡單,我會上網搵幾間,細節唔識問唔緊要,叫佢地自己介紹,報價
再俾資料老闆,約老闆同供應商開個會再介紹

複式洋房

sts8000 發表於 17-10-19 21:50
如果老闆比樣你完全唔識做嘅嘢你, 你會唔會主動同老闆講定你唔識做? 老闆叫我搵人整個網頁做e-shop , 但 ...

睇下公司有冇其他人可以取你而代之, 如果冇就放心同老闆say no。。。如果有,就頂硬上都要做

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

佢叫你搵人整,又唔係叫你整。我覺得冇問題。

複式洋房

e-shop 有點專業,不同買張椅
我覺得你可以直接跟老細講

子爵府

回覆樓主:

我諗我可以試下答

我係做秘書、但老細曾經叫我幫佢開一間完全未接觸過既業務既實體店

其實老細請我嗰陣、佢都已經知我未做過、又唔係專業

唯有硬住頭皮咁摸索

新業務牽涉主要係業務流程下需要既人手、機器,運輸、牌照、客源、同埋所需既資金

或者我就你既case 講

E shop我理解既客人網上購物、然後要準備貨物俾客人(自取或運送)

咁e shop 網頁既報價呢?同埋之後maintain同run係邊個負責?

咁包裝既人手?包裝物料成本?

貨品點樣訂返來?貨品銷售需唔需要攞牌?

運輸點搵?成本同穩定性?

仲有點樣做推廣銷售?點搵客源?駛唔駛出咩廣告?(FB?ig?)

估中左proposal,有需要再約供應商開會

我老細教落唔識唔緊要、錯左都唔緊要、最驚你連試都唔試

男爵府

Flowerpig 發表於 17-10-26 13:31
我諗我可以試下答

我係做秘書、但老細曾經叫我幫佢開一間完全未接觸過既業務既實體店

jm 你好強! 好利害! 我其實你係試都唔想試嘅人... 老闆只係一句話做就做,我早兩日試過搵 d quotation 比佢, 一句話太貴就ban 咗... 最重要係冇支援,公司得嗰幾個人,d嘢都係自己解決 .... (呻完就算,繼續做嘢)

子爵府

sts8000 發表於 17-10-26 13:58
jm 你好強! 好利害! 我其實你係試都唔想試嘅人... 老闆只係一句話做就做,我早兩日試過搵 d quotation 比 ...

貨比三家、淨係e shop網頁都要搵幾間比較、

價錢、服務涵蓋、有咩技術包同唔包

當中涵蓋點有冇咩其實可以自己做左先、

然後再同供應商講價

每樣都俾幾樣報價

如果砌到最平佢都嫌貴

咁你自己都問心無愧

大宅

虎到金來勳章

我同樓主既情況有D類似,公司走左個秘書,老闆就將屬於佢秘書既野交俾我去做。我都從未做過,亦唔係我工作範疇內,同老闆反映問題,又俾佢省,真係會有想喊既感覺。

男爵府

Queen2016 發表於 17-10-27 13:01
我同樓主既情況有D類似,公司走左個秘書,老闆就將屬於佢秘書既野交俾我去做。我都從未做過,亦唔係我工作 ...

身同感受。。 弊就弊在我老闆唔覺得佢要請多個人,只係約佢諗到要做嘅嘢分晒出唔關事嘅人。。。 上似佢搵咗個 product manager 照顧佢嚟香港玩嘅親戚

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

我之前做打雜,遇到呢d情況,通常問左老闆有無咩要求,再上網搵資料,打電話問詳情&報價,再list返/講解返俾老闆知

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

回覆樓主:

老闆叫到嘅我托塔都say yes。

講定你唔識但會努力去做,有咩要扑槌決定就問返佢由佢決定,咁有咩鑊氣佢自己揹返

首頁

尾頁

跳至