心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

其實依家香港係邁真係差到咁?明明個大肚婆係自己面前都唔會去讓位,個肚勁大,無可能睇唔出有咗,有d人睇咗一眼就扮訓,有d就睇咗一眼就繼續睇電話,關愛座根本就唔係俾有需要的人坐的,最後仲要個婆婆讓位問要唔要坐,d後生的就繼續坐係度,唔係話大肚婆大曬,但係做孕婦真係有需要坐囖,做過孕婦的應該都知陀住b係幾咁辛苦,肚重企都企得唔穩陣,同埋搭車搭地鐵真係人多又逼就更加辛苦,有d人仲要擺d行李係自己座位隔離唔比人坐,真係好過分!

侯爵府

siuching1014 發表於 17-10-20 19:57
其實依家香港係邁真係差到咁?明明個大肚婆係自己面前都唔會去讓位,個肚勁大,無可能睇唔出有咗,有d人睇 ...

現實是香港人的質素就是咁上下。我自己遇過中年男人/中年女人/大陸人會讓下,後生果班極少。沒有期望就不會失望。看開一點吧。

伯爵府

說真話香港人不愛聽的

男爵府

回覆樓主

我都好記得38week產檢完返家企大半個鐘

大宅

siuching1014 發表於 17-10-20 19:57
其實依家香港係邁真係差到咁?明明個大肚婆係自己面前都唔會去讓位,個肚勁大,無可能睇唔出有咗,有d人睇 ...

我而家都係籮咁大個肚,坐鐵路巴士都唔係次次有人會讓位,明白大家咁早起身返工一定好攰,所以我唔會主動要求或期望有人會讓比我坐,不過每次有人讓位比我,我都好感恩 !

珍珠宮

反而D做粗工嘅男人或公仔人肯讓位,著西装嘅人就當睇唔到,其實,個肚大又重左磅嘅人企响度好辛苦

大宅

回覆樓主:

我早幾年懷孕,已經系好多人唔會讓位我。

子爵府

我10年前大肚,d 人都唔讓啦!果陣時仲未興智能手機,個個上車都睇報紙同瞓覺,果時連關愛座都冇㖭!睇開d 啦

大宅

早前我一坐低見到前面女士個肚突突地, 都掙扎左幾秒, 終於鼓起勇氣起身, 好彩佢微笑接受, 我應該冇估錯

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

香港人士比起廣州人士真係有点汗顏.

伯爵府

回覆樓主

我大肚時搭車返工,有時會無位坐,自己攰時攞個膠袋出黎坐樓梯或者腳踏位,即時有人讓坐,但我都會同讓坐果位講唔好意思,説大肚婆企唔到咁耐,有D暈。後來改為搭村巴,因為一定有位坐,要學會照顧自己,將來BB出世還要照顧多一個人,而年輕人可能還未意識到大肚婆長時間企有乜問題,反而知道長者會企唔穩,好多年青人都會讓坐長者和手抱嬰兒的人,又唔可以咁話人的

大宅

搭的士啦⋯⋯

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

可能我身體好,我陀3個都健步如飛,基本上行得企得。
試過一次懷孕4個月,坐低唔覺見肚,比對夫婦單單打打(個太太有5-6個月左右),我真係頂佢地唔順,咁恨坐咪起身比佢坐囉,我老公叫我坐返低,再同佢地講我都係懷孕,佢地即時轉target。(佢地係單打,而唔係問可唔可以讓座,我覺得兩公婆都好肉酸,做男人咁唔想個老婆企,就同佢搭的士啦!)

另外試過一次懷孕7個月,抱住個仔訓左,唔係佢訓左我係ok ga, 果次搭巴士上左high way, 真係死頂,因為4個關愛座,坐一個婆婆,兩個60幾歲女士,我覺得佢地係有需要,其餘果位係一個30多歲衣著四正男人,佢見到我後扮訓覺,我心想佢可能傷殘,唔請求佢讓啦。所以死頂,頂到差唔多到,個亞婆好大聲叫個男人,我以為佢到站叫佢落車,原來亞婆鬧佢,話佢咁都唔讓座,佢答亞婆話睇唔到我都即時同佢講唔洗讓啦,我都到,你頭先明明望住我,點會睇唔到

大宅

我自己大肚同帶小朋友就咩人都試過讓位,大陸香港外國什至工人姐姐,好開心,咁總有人唔讓我自己就覺的唔係老奉人地一定讓,心態決定

大宅

回覆樓主:

我就抱住BB搭地鐵當然冇人讓座啦!有個男人走過黎好惡咁對住個90後講(同我起身)之後叫我同我講有位坐勒,坐啦!抱住BB企係好危險架

大宅

回覆樓主

唔明點解一定要人哋讓座!我宜家36w重來唔會企去人哋附近博人哋讓座,因為唔覺自己有咩特別需要,人人都攰都有難處。抱b的話更加可笑!驚危險唔該妳用揹帶!亦可以選擇搭的士!

holland_muihk    發表於 17-11-6 23:26

男爵府

回覆樓主

我曾經好衰咁樣諗:
你唔讓我,我就妨礙你。扮想暈,然後叫人幫我call職員,擾擾攘攘,應該都阻到大家唔少時間。哈哈~
不過最後當然冇咁做,當時我住嘅地段剛好係地鐵尾站,所以永遠有位坐!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

keikeicat 發表於 17-11-2 17:21
我曾經好衰咁樣諗:
你唔讓我,我就妨礙你。扮想暈,然後叫人幫我call職員,擾擾攘攘,應該都阻到大家唔少 ...

真係好衰喎,大家都比咁多錢搭車,點解要讓你?(當然如果你唔舒服出到聲,而佢又唔係唔正常,但唔肯讓,咁就唔同講法)

男爵府

回覆樓主

點解香港人質素向下?

大宅

回覆樓主

見慣不怪~~香港人社會民情(emoji)(emoji)

首頁

尾頁

跳至