自由講場

跳至

首頁
45678...15

尾頁

侯爵府

xfck525 發表於 17-10-22 13:22
多一個選擇咯 好多人唔鍾意autopay 當然你都可以選擇用 但就唔好貶低其他 需要學識尊重first
...

用支付寶 交水電煤公用事業 費用 確實是落後,咁講一D都唔係唔尊重。
情況正如今時今日用火水爐煮食一様,確實是落後,相信只有非不得已情況下才會作此選擇。

珍珠宮

RelaxHippo 發表於 17-10-22 15:47
我前幾日試過,退款入返香港支付寶,無問題喎。 我用香港支付寶付款,因為有件貨有電池,要取走電池先可以 ...

嗯,按照淘寶的程序退款,很快很簡單的。

如果不按正常程序走,那就麻煩了,因為支付寶國內版跟HK版是不互通的(應該是法規之類限制吧)。

珍珠宮

幸福花 發表於 17-10-22 16:32
回覆 ddkaka 的帖子

我冇用過!但就有留意大陸新闻!曾經有個街市每檔嘅二唯碼貼都被貼上第二張二唯碼多日 ...

我未試過在大陸街市用,但經常在餐廳用,一般商戶佢哋會用手機上網即時查看是否已收到錢。

伯爵府

theclacheng 發表於 17-10-22 15:29
用HK支付宝淘宝有度吾好,試過賣家想退款比我,但退吾到,打上Cs問,答覆話大陸吾可以退款落HK支付宝,只 ...

你用pps啦,我次次都係退返落pps,直接入落銀行

伯爵府

Alex123 發表於 17-10-22 14:43

同意。唔用auto pay. 可以用PPS在屋企上網交,連街都唔洗 ...

我覺得pps先係最偉大發明,交卡數方便好多!

珍珠宮

sunshine0613 發表於 17-10-22 16:40
用支付寶 交水電煤公用事業 費用 確實是落後,咁講一D都唔係唔尊重。
情況正如今時今日用火水爐煮食一様, ...

我屋企都唔用autopay俾水電煤管理費。因為n年前我屋企收到近萬蚊水費單, 原來係我家食水管爆咗漏水引致,雖然最後都要俾, 但唔autopay 就係唔想任人過數,可以睇清楚check 清楚張單先俾。

伯爵府

MommyPanel勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 陪月勳章

RelaxHippo 發表於 17-10-22 15:47
我前幾日試過,退款入返香港支付寶,無問題喎。 我用香港支付寶付款,因為有件貨有電池,要取走電池先可以 ...

可能情況吾同,我係同一間店其他5樣已送貨,有一件送吾到香港。係店主PM我話我知,叫我比支付宝户口號碼佢,我都想問號碼係吾係852+手提號碼?

珍珠宮

noelching39 發表於 17-10-22 13:58
請問有 匯豐信用卡,可綁住呢張卡?即係消費、P to P 過數比人唔過 $5000,都唔收我續費?謝謝 ...

用信用卡為支付寶充值好似係要比手續費。只是偶然有個別信用卡做promotion 就免手續費。

tom_s18    發表於 17-10-23 20:14

珍珠宮

theclacheng 發表於 17-10-22 17:17
可能情況吾同,我係同一間店其他5樣已送貨,有一件送吾到香港。係店主PM我話我知,叫我比支付宝户口號碼佢 ...

丁能賣家想避開淘寶退錢。 我係由於賣家要取走電池,所以退款原因原本係選「貨件不齊」,賣家聯絡我要我將原因改為「退運費」。 我諗貨件不齊呢個原因會影響該賣家,所以佢先要求改為退運費吧。 睇你既情況似乎賣家想避過一般淘寶系統指定程序處理退款,因而唔得。

我只試過呢單退款,此前我都懷疑過我用港版支付寶得唔得,結果係經淘寶申請退款,一切運作順利。

珍珠宮

theclacheng 發表於 17-10-22 17:17
可能情況吾同,我係同一間店其他5樣已送貨,有一件送吾到香港。係店主PM我話我知,叫我比支付宝户口號碼佢 ...

賣家聯絡我都係經淘寶app 做既。

水晶宮

回覆 Alex123 的帖子

我想問下!如果手機冇訊号!即冇聯網!咁係咪支付唔到!唔該!

珍珠宮

幸福花 發表於 17-10-22 18:39
回覆 Alex123 的帖子

我想問下!如果手機冇訊号!即冇聯網!咁係咪支付唔到!唔該! ...

應該係。無訊號應該用唔到支付寶。所以這個是支付寶的缺失。
我同同事試過在國內用支付寶比的士車費,但當時訊號唔好,所以攪了好耐也過唔到數,最終只好比現金。亦試過一次是先落車,事後再比錢,因為用app去call車,所以有電話資料,唔怕走數。如果在香港,我諗好少的士司機願意用支付寶收費。目前只見過專門行深圳灣長途車的的士會收支付寶。

伯爵府

Alex123 發表於 17-10-22 18:57
我同同事試過在國內用支付寶比的士車費,但當 ...

同意
其實好多年前
的士都研究加八達通收費
但業界反對得都幾緊要
最大個原因係加左
佢地收入就有記錄
避稅就難

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

客戶要用手機scan個二維條碼,再輸入錢碼及password

想問下, 如果按錯咗銀碼, 即過咗數, 可以點做?

珍珠宮

LL1999 發表於 17-10-22 20:21
客戶要用手機scan個二維條碼,再輸入錢碼及password

想問下, 如果按錯咗銀碼, 即過咗數, 可以點做? ...

應該可以退款。理論上佢可以用手機掃你的收款二維條碼在支付寶退款或當過數比你。
我試一次在國內餐廳是佢用收銀機掃我的支付寶app內的付款二維條碼來付錢,所以掃時我未為意收多少錢,但收款後在app的出示我發現佢收多我¥50,佢就現金退比我。我估佢用收銀機做唔到退款,因為佢比錢我應該要password,而收銀員未必知公司的password 。

伯爵府

MommyPanel勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 陪月勳章

RelaxHippo 發表於 17-10-22 17:31
丁能賣家想避開淘寶退錢。 我係由於賣家要取走電池,所以退款原因原本係選「貨件不齊」,賣家聯絡我要我將 ...

我都用淘宝app,賣家問我之前用咩方法付款,佢話如果信用卡就會退落卡,支付宝就落支付宝,要用原本個途徑退款,我話比信用卡佢話吾得

珍珠宮

如果用淘寶的正規退款程序,買家跟賣家溝通後同意退款,買家啟動申請退款,賣家無需問買家拿支付寶帳戶就可以原路退回款項。你用甚麼支付就退回那裡去。

別墅

Alex123 發表於 17-10-22 14:43

同意。唔用auto pay. 可以用PPS在屋企上網交,連街都唔洗 ...

支付寶都一樣系屋企交 唔洗出門 只系支付寶個操作介面更加簡單 仲會畫埋個電水費曲線圖比你睇
只系多一個選擇 體驗下國內方式支付寶噶人性化設計

別墅

Alex123 發表於 17-10-22 18:57
我同同事試過在國內用支付寶比的士車費,但當 ...

之前支付寶hk冇好似國內支付寶噶"付款"功能 宜家有左付款功能啦 希望的士可以普及到用

別墅

ddkaka 發表於 17-10-22 16:09
聽你咁講你應該未用過支付寶

哈哈 我都覺 唔明點解好多人未用過 但就會不停踩人地產品呢

首頁
45678...15

尾頁

跳至