自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

Alex123 發表於 17-10-23 01:41

「八達通要比錢租部收款機,收錢時又要按銀碼入去咁麻煩, ...

我好怕街市找錢好污糟,如果有收支付寶同收現金揀,我情願慢一分鐘我都會揀支付寶

珍珠宮

Alex123 發表於 17-10-23 01:21
如果我無記錯,如果交易未完成,即是還未確認收貨,其實貨款是淘寶系統hold住未比賣家,應該是可以做到退 ...

我確認咗收貨先問退款,賣家一樣經淘寶做。 不過我只係退幾蚊。 若係有聚款有限制,應該銀碼要頗大先可能有問題。

自從通過咗深港通買股票,香港就無咗每日限換兩萬人民幣既限制,所以我覺得退款銀碼受限而引致退款失敗既可能性唔大。

珍珠宮

ddkaka 發表於 17-10-23 01:56
其實支付寶係網上錢包,跟本同八達通唔同層次,如果要對比Do一下就比到錢,應該用廣州羊城通,佢同八達通 ...

但羊城卡主要是用在廣州市內搭車用,用於購物的地方不多。
八達通在香港的應用就更廣泛,當然亦不能同支付寶的支付功能比。
但如果在街市用及人流多的店鋪,八達通的付款方式一定比支付寶方便及有效率。
加上香港人習慣用信用卡及PPS作其他大額交易或網上交易,而用信用卡還有回贈及儲積分等優惠。

珍珠宮

ddkaka 發表於 17-10-23 02:08
我好怕街市找錢好污糟,如果有收支付寶同收現金揀,我情願慢一分鐘我都會揀支付寶
...

但在街市買嘢一隻手已拿著餸菜,要用另一隻手用手機咪更煩,加上隻手可能剛選完菜或魚再用手機咪跟污糟?
所以我就寧願比現金。不過怕污糟的年青人就多數直接選擇去超市買餸。

珍珠宮

RelaxHippo 發表於 17-10-23 02:10
我確認咗收貨先問退款,賣家一樣經淘寶做。 不過我只係退幾蚊。 若係有聚款有限制,應該銀碼要頗大先可能 ...

我理解是對香港人換人民幣無上限,但對國內商舖的國內人匯款到境外應該仍然有限制。
不過,其實我都唔知點解,我試過有商店可以退到,但亦有商店試過唔得。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

2018年,深圳可以用手機坐地鐵

男爵府

taiwoon 發表於 17-10-23 01:21
香港支付+x哥有份
黎緊應該會強推

香港人出街去超市飲食和供樓都已經係同+x哥打緊工,以後連洗嘅錢都經一經+x哥...佢果然係香港首褲呀

伯爵府

taiwoon 發表於 17-10-23 01:21
香港支付+x哥有份
黎緊應該會強推

無錯,李生同馬雲合作,強推應該俾起碼8折先多人會用

公爵府

好媽媽勳章

xfck525 發表於 17-10-21 23:28
掃唔知幾快 找散銀仲阻住啦 國內冇文化阿婆都識掃二維碼啊 超快

你好hard sell wor。

係香港唔止依個的,八達通app都方便,都一樣可以過數轉帳,入八達通。
仲有tap & go……
點解我唔用香港品牌,要用大陸品牌。

vyhc    發表於 17-10-23 10:38

大宅

回覆樓主:

吾明佢點會方便過八達通

子爵府

Poo得好勳章

回覆樓主

我覺得pps都好方便同安全,淨係超方便,但唔知係咪好安全,我暫時冇興趣

侯爵府

xfck525 發表於 17-10-22 23:49
原來宜家用火煮食已系非不得已情況 梗你真係太高級啦 哈哈哈

你有無睇清楚人地寫乜㗎!
「火水爐」呀!

侯爵府

Alex123 發表於 17-10-23 01:11
用PPS的app或網站交費可以預設在哪一天進行交易,我可以收到帳單後馬上設定在到期前交費,到交易時就直接 ...

同意!
經常性及/或大額,例如水電煤丶管理費丶差餉地租丶信用卡、八達通增值,一定係Autopay或者PPS方便。

我非常同意「支付寶要先充直去支付寶,之後再從支付寶付款,這點我覺得是多此一舉」這點,尢其是説用來付水電煤等regular 而又可能相對大額些的帳。
無端端多了一重手續(充值),唔知方便咗係邊。

大陸支付寶 户口我有,for淘寶用。
同大陸同事朋友之間的小額錢債往來,用WeChat。
香港支付寳暫無意安裝。

翡翠宮

好媽媽勳章

Alex123 發表於 17-10-23 01:23
因為支付寶代表先進。

我用pps 俾水電煤,平時用八達通(又自動增值)同apple pay 已經好夠....

公爵府

virgokaren 發表於 17-10-21 23:08
有自動增值的八達通和 PPS 緻費都一樣好方便呀,點解咁雀躍?

對,暫時香港支付寶吸引唔到我,仲要去七仔等增值,又或者綁信用信,我就最怕,其實一張自動增值八達通已搞掂曬,就算唔見,即時報失,都系唔見三幾百
但國內支付寶,我就覺好方便,因用途廣及非常普及

水晶宮

就算香港強推我都吾會用!第一我守財双!要有實則銀紙摸下才有安全感!第二我手機只係係屋企上到網!因為我唔想再花錢去上绸!係街我唔上網!百達。我都只係搭車!陶宝都未陶過!我認我固步自封!

伯爵府

MommyPanel勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 陪月勳章

xfck525 發表於 17-10-22 23:42
哇 要打比支付寶hk客服講下咯

弊就弊在係香港客服咁答我囉!

伯爵府

MommyPanel勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 陪月勳章

RelaxHippo 發表於 17-10-23 00:25
睇你個case我想起我舊年淘寶買嘢,我當時第一次買,見剛出港版支付寶可以去便利店入錢然後付款,唔駛手續 ...

我終於明你講咩,應該真係個賣家吾想經淘宝退款,我終於係淘宝app找到可以在哪裡申請退款,謝謝你,下次我識點做

別墅

jannlly 發表於 17-10-23 07:31
你好hard sell wor。

係香港唔止依個的,八達通app都方便,都一樣可以過數轉帳,入八達通。

對於我 只系為生活更加方便快捷

李顯龍 中國的無現金支付壤我們像鄉巴佬
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1554023017989083&id=1023380141053376

男爵府

sauNG 發表於 17-10-23 08:27

對,暫時香港支付寶吸引唔到我,仲要去七仔等增值,又或者綁 ...

國內用支付寶方便,因紙幣面額最大得100 ,出街買嘢要帶一疊銀紙太煩。
香港 的士司機要快, 喜歡收現金最好唔使找即落車,商店免人龍最好用八達通,市場不大。但上次睇新聞話支付寶想拓展海外市場,在外國机場可用來退稅,咁多內地人外遊真係有市場,所以目標不在香港。

首頁

尾頁

跳至