興趣嗜好

跳至

首頁
12345...6

尾頁

象牙宮

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

有時候一個人的確幾空虛…

有冇好似我咁 成日一個人活動?

我性格都幾獨立, 唔會依賴人, 成日一個人出街食飯, 購物。 只欠未試過一個人去旅行,

有時真係幾悶, 樣樣都自己做, .. 到左50, 60歲孤苦伶仃? 大家一齊交流下 ~?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

複式洋房

回覆樓主:

我會,最中意自己一個去睇戲

qoo888    發表於 18-1-1 14:32

大宅

333s 發表於 17-10-22 09:37

有. 人越大,經歴多左,感覺人情冷暖,一個人更自在.

qoo888    發表於 18-1-1 14:32

象牙宮

Ada.mo 發表於 17-10-22 11:35
我會,最中意自己一個去睇戲

試過一个人去睇大會堂看舞蹈。
不過不是常去。

理性討論交流者。

象牙宮

alblanc 發表於 17-10-22 13:12
有. 人越大,經歴多左,感覺人情冷暖,一個人更自在.

你感自在 很好喲。

我好多朋友也是一个人活動。 獨來獨往。很自在。 參加各活動。

我是非天生能獨立, 而被生活所迫。

經歴多左,對任何渴望, 愈來愈低。不太強求。

理性討論交流者。

伯爵府

回覆樓主:

我有時都會一條友架,因為我無乜朋友

睇情況啦,一條友去coffe shop我就會,因為想比個空間自己做野,同我覺得係享受

一個人旅行都試過,有好有唔好。

但有時都覺得lonely,有d活動的確係有伴一齊會開心d

333s    發表於 17-10-23 04:20

子爵府

333s 發表於 17-10-22 09:27

以上都可以,但1個人去唱k,唔會,因為有枝唱k咪在家,自己在家唱,平靚正,搬家都不能,因為唔夠力,點都要請人

男爵府

回覆樓主:

我會呀…但唔會打邊爐,唱K,去遊樂場
去旅行一個人試過,悶D 囉,同埋又唔可以食得太多,好處咪容易買到野

象牙宮

ilovedancendanc 發表於 17-10-22 22:55
我有時都會一條友架,因為我無乜朋友
睇情況啦,一條友去coffe shop我就會,因為想比個空間自己 ...

ilovedancedance? 你是不愛跳舞?
喜愛跳什么? 參加什么跳舞班?

如果你同樣是舞友, 有d跳舞活動, 可約埋我 。 我有免費跳舞活動, 同樣通知你。好嗎?

一个人出差, 和旅行完全二碼事。一个人出差, 為工作。

一個人旅行, 只敢上深圳。

理性討論交流者。

象牙宮

kacary 發表於 17-10-23 00:03
以上都可以,但1個人去唱k,唔會,因為有枝唱k咪在家,自己在家唱,平靚正,搬家都不能,因為唔夠力 ...

是, 唱K, 可以在家。自由自在...
你想搬家? 一个人搬家, 仿螞蟻, 慢慢搬, 時間長一些。大件用另方法。

裝修打包, 一个人試過。
油墻, 全屋墻, 天花+墻。也做過 N次, 2个人。
地毯式大掃除, 柜, 床, 大反轉。 做過更多次, 2个人。

美化家居
屋企大執拾/整理。地毯式大掃除, 累, 不過好 enjoy。 除了干淨, 整結, 地方又大了一些。 新希望感覺。
bringing sparking at home.

理性討論交流者。

象牙宮

el_20 發表於 17-10-23 00:39
我會呀…但唔會打邊爐,唱K,去遊樂場
去旅行一個人試過,悶D 囉,同埋又唔可以食得太多,好處咪容易買到野 ...

一个人, 唔會打邊爐 : 分量太多, 更不想吃 (脂肪多過肉) 之肥牛
家中有 一人, 多人邊爐廚具。 (買一級肥牛) 海鮮 + 菜。

一个人, 去遊樂場 : DD, 海洋公園。 我是參加團。 那里有單丁/ 3-5群體, 把自己插進去。一起玩。

一个人, 購物 : 旅行購物 以前我也是一个人。該有的, 我都有, 不該有的, 不需要, 可不買。
网購。方便。近年网購多。它需要更理性。

理性討論交流者。

伯爵府

畀面勳章

回覆 333s 的帖子

我會.....昨天才一個人去飲咖啡食brunch.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

回覆樓主

以前比較多一個人活動,睇戲,旅行,食飯,行街,而家好少

象牙宮

Chunma8083 發表於 17-10-23 10:45
回覆 333s 的帖子
我會.....昨天才一個人去飲咖啡食brunch.

什么自己最愛?

中午就不再吃了?

brunch 和 all days breakfast 有什么大分別?

理性討論交流者。

象牙宮

mariefish 發表於 17-10-23 10:53
以前比較多一個人活動,睇戲,旅行,食飯,行街,而家好少

有了家庭? 需要和和老公? 子女 一起?

理性討論交流者。

伯爵府

畀面勳章

333s 發表於 17-10-23 10:58
什么自己最愛? 中午就不再吃了?

brunch 和 all days breakfast 有什么大分別?
all day breakfast 係全日都可以食

翡翠宮

BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

購物我就多數一個人去, 其他好少

vinvin901    發表於 17-11-22 10:30

子爵府

2018復活節勳章 環保接龍勳章 親子王國15週年勳章

我最鍾意自己一個人去跑步,想跑去邊就跑去邊,跑快d或者跑慢d都無須同人交代,我又鍾意一個人去博物館、睇畫展、去coffee shop 嘆杯咖啡、又或者有目標嘅 shopping,一個人幾時去都得,又可以慢慢行、慢慢睇,幾自在的

vinvin901    發表於 17-11-22 10:30
Happy Everyday      

大宅

333s 發表於 17-10-22 09:37

除了6、8、9項未試過,其餘已經做過晒!哈哈

首頁
12345...6

尾頁

跳至