0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

rooster2017 發表於 17-10-22 11:07
本身番工,突然24小時對住bb好唔慣,又唔知佢點解成日喊?星期一至五自己一個,朋友又番哂工,好悶,好似坐 ...

新手媽媽,可以加我入group

大宅

yanicemama 發表於 17-10-29 19:06
大家想唔想開what's app group ? 有興趣pm 我我可以開返個呀

我都想join

洋房

回覆樓主

我都係,非常認同

複式洋房

回覆樓主

新手媽媽(emoji)(emoji)‍♀️
BB 2星期大
想join group

男爵府

回覆樓主

新手媽媽,我都想join 呀(emoji)(emoji)

大宅

回覆樓主

新手媽媽,我都想join group
thanks

複式洋房

回覆樓主

我都係新手,放緊產假,無請工人,老公長時間都係返工所以無乜幫手。我覺得每日時間過得好快,佢瞓左就同時間競賽咁做下家務自己野。

其實一兩個月大既bb喊離不開肚餓同眼瞓,之前成日聽人講話唔好抱bb咁多唔好俾奶咀佢地,但係試諗下佢地幾個星期前仲喺你個肚入面,佢哋都好驚適應緊好多野,所以盡量do whatever you can 去comfort佢地。

我讀過兒童心理學,其實同佢地傾多啲計,喊既時候抱下佢地,俾奶咀去comfort 佢,對建立安全感,主動性同埋佢地既自信心係有好正面既幫助的。

別墅

回覆 yanicemama 的帖子

新手媽媽
BB 就黎滿月
想join group

大宅

回覆樓主

想join group, bb 39日大

別墅

回覆樓主

新手媽媽,想join group (emoji)

大宅

B.B. new born 19日,都想join gp ar thanks thanks :)

複式洋房

回覆樓主

我初頭都好似你咁
都係日日自己湊呀囝
老公出門返工就喊
呀囝喊又好驚
佢又成舊飯咁,無咩互動
我都覺得日日好似坐監咁
真係攪到差啲抑鬱, haha
不過到而家開始要返工,又好唔捨得
加油呀!媽媽!
好快就捱過去!
而家呀囝日日笑晒口,又識同人玩
好開心架!

複式洋房

回覆樓主:

新手媽媽,bb 16日大,想join group

複式洋房

MommyPanel勳章

回覆樓主

全職湊左兩個月囉 暫時都冇乜問題 好彩bb吾太扭計
想join group

複式洋房

回覆樓主

新手媽媽,夠女24日大,都好扭計,食奶慢,一放落床就嗌,晚晚無得訓,真係好辛苦,好彩屋企工人紅姐好幫手,日頭佢可以幫手湊,我就訓下,真係好驚到夜晚><

Btw, 想join group一齊傾下計,夜晚起身都有個伴>.<

複式洋房

我係催生大痛12個鐘生唔出緊急開刀食全餐的~
醫院第2日傷口仲勁痛時已經要獨力湊B,
BB勁喊,成日唔訓,餵人奶個lin lin又損哂勁痛,又咩都唔識~日日冇得訓人已癲~
諗住出院有陪月同媽媽幫會好D,點知媽媽又同陪月唔夾,日日做夾心人~
BB又勁癲,2個鐘1餐奶,餵奶掃風換片又下一餐,無限loop~
成日扭計唔訓,全日加埋都冇訓10個鐘,又唔訓床,一放床就喊醒,要長期抱住先肯訓30-60mins左右~奶咀都搞佢唔掂! 完全一分鐘自由都冇~
頭2個月地獄無限loop,每日只可以斷斷續續咁眠下,全日加埋都冇3個鐘~
完全唔知訓覺係咩黎~傷口又痛足1個月~日日都湊到崩潰喊~
連健康院姑娘都覺得我產後抑鬱!

BB 2個半月開始戒夜奶,可以一覺天光~
開始兼摸熟左BB性格,知道扭計喊係離不開因為扭奶,扭訓,扭打直抱~
就會好湊好多~而家BB 4個月大,成日笑撩人玩,就會唔記得當初點癲架喇~

媽媽們加油!!!!

複式洋房

回覆樓主

我係新手媽媽,BB 今日29 日,初初好乖,食飽就訓或者自己玩,呢幾日不停扭計仲要大大聲喊個隻,仲要每日一次水水大便,攪到我好擔心(BB 係半人奶半奶粉),我本身請左陪月以為可以幫輕下,點知又遇到個衰陪月,感覺好冇助⋯
Anyway, 支持開group, 希望可以加埋我,大家可以互相支持下~

大宅

回覆樓主:

唔該我都想join

洋房

回覆樓主

今日岩岩last day,一陣反到屋企就要全天候對住BB! 希望佢快d大,唔好成日扭計要抱同喊啦! 新手媽媽加油(emoji)(emoji)

別墅

rooster2017 發表於 17-10-22 11:07
本身番工,突然24小時對住bb好唔慣,又唔知佢點解成日喊?星期一至五自己一個,朋友又番哂工,好悶,好似坐 ...

我都想join group

首頁

尾頁

跳至