論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位媽媽, 本人第一請工人, 你地對請工人有咩要求架? 我主要請黎做家務同幫手買送煮飯, 我自己就照顧bb。

大宅

unbubu 發表於 17-10-22 16:49
各位媽媽, 本人第一請工人, 你地對請工人有咩要求架? 我主要請黎做家務同幫手買送煮飯, 我自己就照顧bb。
...

心地善良,溝通得到,有心好好做幾年賺錢,易相處同接受家有FTM。

JD930    發表於 18-4-10 11:49

大宅

回覆樓主:

有愛心,耐性同負責任。
溝通到同易相處。

wcpcelia    發表於 17-10-23 14:22

象牙宮

自己需要別人幫手做任何事, 就是要求的條件。

她是我助手, 需要主動幫我, 處理每日 well planned, organized, tidy.
1, 家居清潔
2, 湊小孩 照顧 /長者
3, 煮食/ 預菜 ie 切絲, 粒, 片.....。 听我指示, 依足我吩咐炒菜。
4, 幫我預備任何事。 being my assistance
5, 保持家居干淨, 無塵。無發。

需要 :
A. 合作性。服從
B. 自動。 主動。
不是叫了才做。
C. 認真。記在本子上。
D. 家務非 24小時, 中間是能小休, 不論你有冇休, 我工作回家, 家務必須如期做完, 代雇主檢查那些需改善, 改良。
E. 不懂不明要問。

我回家前 :
長者/小孩要沖完涼。(中午沖, 不怕受涼)
飯要煮好。
菜要洗好, 切好。備好。
其它 煎, 烤, 煮, 悶 都要 做好。炸 最后

下班回家.... 才開炒菜。

** 當時自己買菜。一周2-3x。

WSYSC    發表於 19-6-5 13:23
MABOMA    發表於 18-10-15 13:08

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

...

我唔介意佢蠢 , 但介意佢懶 , 當然重有講大話同偷嘢 。

其他可以教 。

333s    發表於 18-4-10 13:18

大宅

JoGoMa 發表於 17-10-22 17:19
心地善良,溝通得到,有心好好做幾年賺錢,易相處同接受家有FTM。

請問如果in姐姐果時應該問乜好呢?

大宅

VCBB小天使 發表於 17-10-22 18:47
我唔介意佢蠢 , 但介意佢懶 , 當然重有講大話同偷嘢 。

其他可以教 。

大宅

333s 發表於 17-10-22 17:22

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

unbubu 發表於 17-10-22 22:05

佢之前有無工作經驗 , 如有係邊個國家做過 , 工作家庭有幾多人負責乜野工作 。

男爵府

比心機幫手係唯一條件,附帶唔係偷嘢、破壞、搏炒、冇大冇細,你要佢做咩家務,直接請佢形容下佢點做,祝揀到個啱心水。

大宅

unbubu 發表於 17-10-22 22:04

請過幾次海外菲、印都極度失望,有如隔山買牛,已經唔太信phone interview 或Skype interview. 我請的是已經在香港的,可以face to face 傾下。以前請過一個斷約的,找前僱主傾下check reference,確定係其他工人排儕佢,請左佢之後都做左4年,幾好。聽聞可以叫姐姐上嚟屋企試工,有朋友試過,效果唔錯。

333s    發表於 18-4-10 13:19

象牙宮

unbubu 發表於 17-10-22 22:05

多問為什么?
對方回應, 應對能力, 處理工作, 菅理工作。
多了解她能合作不?

= 怎樣叫合格的外傭。qualification
= 她有 什么優點, 缺點? 強項?
= 她覺得自己是懶, 还是勤勞?
= 她 慣性是自動的人还是 雇主叫才做? initiative
= 她 本身很自律嗎? 做自己本分工作時, 會自我檢查嗎? 有冇出错? self discipline
还是要雇主 double check?
= 她對 雇主批評, 指出错誤時 有什么看法? comments
= 她 性格求其, 認真? careless /serious
= 她 喜歡什么? 討厭? 喜歡家務或 看小朋友? 為什么? dislike
= 她 覺得自己有條理嗎? organize? 有冇手尾?
= 她 覺得屋企需要整理, 執拾么? tidy up?
= 她 對卫生有要求, 还是普通?
= 她對 工作 & 玩手机 有什么看法? 邊玩手机, 邊工作? 还是先處理完工作?

= 她怎么安排每日工作? time manage
= 她做緊事, 雇主叫她, 她怎處理次序? priority
= 每日有家務及小朋友問題, 小朋友哭, 她在煮菜, 她怎處理 2件事同時發生?
= 家事和她私人事, 該怎分配?
= 拖了地, 過一段時間, 雇主弄脏, 該怎處理?
即時收拾/ 还是待明日做? / 等雇主開口? / 雇主自己做?
= 洗東西不夠干淨, 雇主指出, 她怎處理那年事?

問了, 可記錄下來。
雇主如工作過, 必有面試過, 被HR 問至委屈, 可用來問工人。
多收集工人資料, 對菅人, 較佳。
菅理 自己,
小孩, 長者, 家庭, 公司, 工人....。有共同點, 有相同之處。也有各別。
以上也可以菅理好自己。

公司菅理者。我菅理自己方法。
有系統的菅理, 人家才會服你。 受尊重。

heavenlycreat21    發表於 20-3-29 12:05
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

用心做,咪玩野

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

...

俄好簡單識煮飯主要,照顧小孩

伯爵府

回覆樓主

老實唔偷野講大話,心地善良有耐性,其他乜都冇所謂

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

買餸煮飯做家務為主既同我一樣,我會問佢識唔識買餸煮飯同㷛湯,問佢整過乜嘢餸同湯。
識唔識燙衫、清潔。
另外會問希望放星期幾,我自己一早會講明勞工假要放假,無得要錢唔放假。
仲有使唔使固定時間要拜神或去教會。

侯爵府

333s 發表於 17-10-22 17:22

會否 嚴緊了點

象牙宮

micsin 發表於 17-10-28 19:35
會否 嚴緊了點

也可沒要求, 由工人想做才做。不想做可以不做。

雇主不是我。嚴 松 在自己手中。 你負責比錢。

本人發表目的, 只供參考, 並非叫人取納/跟風。 每人該懂用知慧來選擇。
我發表, 並非為了取 like, 也不是求大家意見。

沒有必要為我評分的。錯/對, 好/坏。

理性討論交流者。

子爵府

有家庭負擔!希望有負擔會緊張份工,自然會上心啲!
當然 呢啲只係理想(你想)

男爵府

...
最基本: 溝通得到, 有笑容

首頁

尾頁

跳至