婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我同c6同bb加工人是買咗樓自己住的,奶奶同老爺叔仔自己住。bb 出咗世後我返工,起初老公諗住叫奶奶頭一兩個星期上嚟一陣睇下工人同放去落去買餸,點知到宜家4個幾月佢仲日日上嚟,都唔緊要,佢成日要安排我屋企d野,我飲開嗰款檸檬茶佢同工人講話好甜,佢自行買佢鐘意嗰款換哂我本身嗰d,其實我真覺得難飲。我叫工人落街帶埋bb 去比佢見多d 野,工人話奶奶唔想落街唔比帶bb 落去要佢自己落去,攪到我仔宜家去街都好驚青。我屋企係唔會有報紙存在的,有次工人放假佢一家上嚟煮飯,我放工返嚟開飯發現佢用報紙墊枱,我同老公講點解唔用膠枱布,報紙極污糟,老公話奶奶用嘅,我火都嚟。佢成日日光日白開廳燈,唔知佢有咩睇唔到,連我工人都話佢成日開燈唔好,我屋企其實好光,唔怪得bb 夜晚唔瞓覺好精神啦,攪到bb分唔到早夜,我同老公投訴過,我老公係怕佢媽嗰種人,唔會同佢媽反映。bb 要去診所食第二劑疫苗。我係佢呀媽自會有安排啦,因為想bb 打完針隔兩星期先去,醫生話的,奶奶不斷打比老公安排我同bb 去星期日去診所食,(只隔咗4日)又點點點,好似驚我唔記得咁,煩到死,我老公已經答佢我有安排啦,仲要講講講,奶奶妳可唔可以唔好理我d 野呀,唔好當我好似你d 仔咁比妳控制啦,妳真係好煩呀。

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

樓主, 你都好D(因為果個係你99, 你可以同你C6投訴);
我阿媽連我屋企潮濕都比我開抽濕機(但佢之前果晚係自己屋企都開抽濕機啦), 我問我媽點解佢雙重標準; 我媽仲因為咁嬲佐我(佢同我細佬講:我激到佢訓唔著) 最終我依個不孝女仲要同佢say sorry

公爵府

回覆樓主:

好多老人家都不肯接受兒子己經長大成人成家立室啦?佢以為兒子一世都要聽自己管治,連心抱,孫仔也應該受自己管治,佢以為自己是慈禧太后。

禁止訪問

好媽媽勳章

回覆樓主:

大宅

美之選468 發表於 17-10-23 12:25
好多老人家都不肯接受兒子己經長大成人成家立室啦?佢以為兒子一世都要聽自己管治,連心抱,孫仔也應該受自 ...

講得好好,佢真係以為我會聽會管治嗎,我只會唔理會。

大宅

nl99aa 發表於 17-10-23 12:42
奶奶=女人=普遍都係控制狂

別墅

回覆樓主:

Del

大宅

回覆樓主:

我生仔幾日係醫院,我99去我屋企搞搞震,私自同鐘點協定加佢人工

大宅

oreoa88 發表於 17-10-23 13:02
奶奶呢樣野真係易請難送,開左個頭比佢上黎就當自己屋企,恃住話「我黎睇下個孫都唔得咩?!」就大晒咁,仲 ...

佢以為我會好似佢d 仔同老爺咁聽哂佢話,妄想,我一向都係好獨立同有主見嘅人唔似佢d 仔成日依賴佢照顧起居囉,不過我奶奶係唔會私底下同我溝通同見面的,呢樣好,可能佢都會驚我串親佢自己攪到大家唔開心,不過真心唔鐘意佢想安排我屋企d 野。好彩我老公知我脾性,佢都係應酬下奶奶話好呀好呀就算。

大宅

Remido 發表於 17-10-23 13:09
我生仔幾日係醫院,我99去我屋企搞搞震,私自同鐘點協定加佢人工

咁緊要,係咪妳奶奶出糧比佢先

大宅

duyan06 發表於 17-10-23 13:12
咁緊要,係咪妳奶奶出糧比佢先

緊係唔係啦! 好彩個鐘點無追我數咋!

大宅

回覆樓主

我6299連我個仔上咩興趣班,叫我地唔好同佢上乜乜班,我彩佢都傻,不過我老公真係聽佢地講話佢爸媽話唔好讀英文同數學喎....(我地唔一齊住,佢地又點知我個囝雖要d乜?)我同老公講,你(c6)你係佢爸爸你有權作任何決定(我講明6299係冇權決定我囝既任何野,我亦唔會比佢地阻我教囝),但你(c6)決定左後以後個囝既教學,我以後唔會跟,你(c6)攪掂佢!第日唔好同我講我囝英文同數學唔好,我唔會教!

最後我老公唔敢搵個囝黎冒險啦

男爵府

畀面勳章

其實你都唔想佢控制你屋企事,不如你直接跟99講叫佢唔好上嚟啦﹗

大宅

aptcan 發表於 17-10-23 16:11
其實你都唔想佢控制你屋企事,不如你直接跟99講叫佢唔好上嚟啦﹗

叫咗,但佢都要上嚟話放姐姐去買餸,我老公又唔識再拒絕佢呀媽

男爵府

畀面勳章

咁就由你嚟出口,因你夠強勢﹗

大宅

回覆樓主:

控制狂
我媽又係控制慾好強
好令人心煩

大宅

回覆樓主

其實你兩公婆返工 bb跟姐姐落街買下野 睇下野 我覺得非常好 如果因為99而令bb日日望天花板 我會再揾機會同奶奶講 有時真係要我地新抱出聲 因為佢地唔會怕d仔 男人又唔會強硬得去邊 (可能覺得少事)
由聽日開始 叫姐姐換返你既檸檬茶 放工想飲自己中意既野都無 有時唔係話長唔長輩 咁唔通自己屋企飲咩都要請示你咩

水晶宮

回覆樓主

我會直接同佢講,唔使要老公講,強硬D,咪當你冇到

大宅

Samoyed.nana 發表於 17-10-23 21:10
其實你兩公婆返工 bb跟姐姐落街買下野 睇下野 我覺得非常好 如果因為99而令bb日日望天花板 我會再揾機會同 ...

我已經自己買返自己嗰隻檸檬茶,佢依然佢有佢買自己的,可能佢諗住下午自己飲掛,姐姐話佢同嫲嫲講咗mum 唔鐘意飲佢買嗰d,但佢都仲係咁話我嗰隻好甜,煩到嘔。我要搵日見到佢再同佢講下,因為我唔會打電話比佢的,費事佢覺得我話佢。

大宅

jojojojom 發表於 17-10-23 21:25
我會直接同佢講,唔使要老公講,強硬D,咪當你冇到

我一向都唔會私底下同佢聯絡,所以要搵日見到佢真身先可以再同佢講。我等呢個機會

首頁

尾頁

跳至