跳至

首頁

尾頁

男爵府

我打算明年即2018 年中返澳洲Sydney, 小朋友七月中出世,明年過生日就六歲

我上網見學校website cut off 係7月31日,我理解係我小朋友應該讀year one, 但都可以delay 去 kindergarten, 請問我嘅理解正確嗎?

如正確,我在想是否要delay? 小孩英文口語大概 native 七八成,英文讀寫ok.....

其實我最擔心 係bully 嘅問題.....

別墅

JAlove 發表於 17-10-24 06:33
我打算明年即2018 年中返澳洲Sydney, 小朋友七月中出世,明年過生日就六歲

我上網見學校website cut off ...
之前睇其他媽媽話一般遲香港半年, 即應該係讀 kindergarten. 但咁細我又覺得冇乜分別, 如學校收可以讀 Year 1. 咁細個應該冇 bully 嘛?

男爵府

回覆 JAlove 的帖子

應該該讀Prep,以我細仔為例2008七月出世,2015黎Melbourne 讀Year 1,好多小朋友是從prep開始的,比較易融入,而細仔中途插班,D小朋友開始唔同他玩,後來我同D家長熟了比較好。

大宅

7 月出世讀低一班應該好啲, 因為太細, 讀高一班會細大部份同學仔半年甚至一年以上, Prep/year 1 呢個時期分別會尤其明顯. FYI, 香港澳洲國際 cutoff 係4月, 但實際上3月打後出世既已經大部份選擇做大仔.

公爵府

回覆樓主:

我會選擇讀細一年。
我細女係6月中,我俾佢跟cut off升上kindy, 佢係ready, 但有時候覺得佢又好似跟唔上,但老師完全話佢未問題

大宅

回覆樓主

如果小朋友9月出世香港讀緊4年級,到澳洲讀書要低一年級?

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

Montreal 發表於 18-2-25 10:33
如果小朋友9月出世香港讀緊4年級,到澳洲讀書要低一年級?
係.

首頁

尾頁

跳至