興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

子爵府

一個好簡單嘅測試,在同一地點影張相出嚟,即時睇番效果, 大家認為邊部機影相最靚,請發表意見

1. Samsung Note 8 vs HTC U11

2. Sony xz premium vs HTC U11

3. 華為P10 plus vs 三星Note8

4. HTC U11 vs Huawei P10 plus

子爵府

回覆樓主:

1. LG G6 vs LG V20

2. 魅族 Pro7 plus vs LG V20

3. Sony XZ 1

4. Sony XZ premium

5. Asus Zenfone 4 Pro

6. Samsung Note8

7. Huawei P10 plus

8. iPhone 8

子爵府

回覆樓主:

希望大家踴躍發表意見

咁多部機之中,華為個Lecia鏡,我覺得佢影相出嚟顏色太鮮色, 鮮色到同原來係有好大出入, 不過佢有個最大好處,就係即使係背光攝影出嚟,張相依然非常光

iPhone 8影相出嚟顏色最接近原色,不過在背光下照片 嚴重黑麻麻, 夜間影相效果不太好

三星 Note8 拍照雖然帶點偏黃,不過整體效果非常好, 在背光拍小時仍然是比較黑,但比iphone好好多

子爵府

回覆樓主:

LG V30 vs Samsung Note8

子爵府

回覆樓主:

其實測試咁多部相機,Asus真係俾到我驚喜, 可惜華碩機問題多多,不論軟件同硬件都係一pat屎, 而外判維修公司亦做得非常差,有問題攞返去做維修,换零件也要一頭半個月, 所以多年嚟嚇怕咗唔小用家。

珍珠宮

2024年龍年勳章

胃信真係任你試。

子爵府

panda361 發表於 17-10-29 17:59
胃信真係任你試。

其實呢啲相,我係去唔同嘅大型電器店測試, 衞訊,百老匯同豐澤

子爵府

回覆樓主:

左邊Mate 10,右邊Mate9

明顯睇到鏡頭及屏幕有提升, 白底顯示明顯有進步, 可惜賣到4780蚊,竟然不倫不類,只提供4gb ram,64G rom ,都係嗰句,呢個配置最小減1000蚊以上,才有吸引力, 我玩咗半個鐘頭,喺大型電器店冇一個人望過一眼呢部機,就知道呢部機一定唔會受歡迎

侯爵府

多謝樓主花咁多時間去試機,我用開htc已一年幾就兩年, 最近想換部影相好些的android機, 朋友強推note 8, 佢機身冇以前的note咁闊又好岩自己(我手細), 但個價錢又好似好貴...仲心大心細

伯爵府

畀面勳章

baby668 發表於 17-10-27 13:49
LG V30 vs Samsung Note8
我自己由 Samsung N1轉去 LG LG3==> LG V20, 可能因為習慣咗LG機, 所以宜家鍾情於LG機.

子爵府

回覆樓主:

Mate10背光測試,自己睇效果

子爵府

tung0409 發表於 17-11-2 11:41
多謝樓主花咁多時間去試機,我用開htc已一年幾就兩年, 最近想換部影相好些的android機, 朋友強推note 8, 佢 ...

現價Note8 128g大行最便宜也要六千九百幾蚊, 強烈唔建議呢個高價買入, 因為整體質素計,佢嘅價錢其實絶對唔值咁貴, 我會建議去到五字頭價位才考慮Note8, 如果真係好急住要換機嘅,情願買第二隻

侯爵府

baby668 發表於 17-11-2 16:30
現價Note8 128g大行最便宜也要六千九百幾蚊, 強烈唔建議呢個高價買入, 因為整體質素計,佢嘅價錢其實絶對 ...
謝謝你的建議, 是的, 我一向都不會追新款, 而且舊機冇好大問題, 只係用了2年, 欠不欠都有少少hang,又想影相靚一些, 早排想買華為p10/10+, 不過出了cpu偷雞事件後又對佢有點反感, 又有人說whatsapp佢會遲收

部手機用得最多就係whatsapp了

想不到買邊部其他的好

侯爵府

回覆樓主:

恕我多咀,其實你咁樣測試相機鏡頭並不準確,偏差會好大,因為咁樣睇係會受到每部手機當時攝影的設定,螢光幕顯示,同當時環境的影響,並不睇到手機拍攝相片的真正質素。

正確測試的方法,同測試 DSLR 一樣,應該係將相片 copy 出嚟,係電腦用 Photoshop 睇埋數據,先會見到真章。

你咁樣的“測試”,只有以下可能性:

1. 鏡頭加硬件佳+ 螢光幕佳 >> 相片質素真正靚

2. 鏡頭加硬件佳+ 螢光幕差>> 但相片質素真正靚

3. 鏡頭加硬件差 + 螢光幕佳 >> 相片質素真正唔靚

4. 鏡頭加硬件差 + 螢光幕差 >> 相片質素真正唔靚

子爵府

tung0409 發表於 17-11-3 11:52
謝謝你的建議, 是的, 我一向都不會追新款, 而且舊機冇好大問題, 只係用了2年, 欠不欠都有少少hang,又想影相 ...

大陸機一定要買香港版本,因為大陸本身係咁禁google, 雖然大陸版機一樣可以下載番play store, 但係whatsapp係要用Google push才收到即時信息,好多大陸機會因為權限嘅問題令whatsapp睡死, 要長期開whatsapp在頁面至會收到訊息,

除非係用國際rom, 例如大陸oppo出one plus 5, 就唔會有呢個問題, 不過oneplus 5鏡頭質素比較一般, 原本鎖定買佢,但最後都係放棄咗

子爵府

crshk 發表於 17-11-3 12:52
恕我多咀,其實你咁樣測試相機鏡頭並不準確,偏差會好大,因為咁樣睇係會受到每部手機當時攝影的設定,螢光 ...

首先多謝你意見,我只可以講每部相機,我都係設定選全auto,然後試試效果,再同一時間搖部電話影相,測試下防震怎樣,其實我每次測試最小玩10分鐘以上和影20張相左右做比較,雖然絶不專業,但小弟我模擬緊大部份用家一般操作習慣來測試

侯爵府

baby668 發表於 17-11-5 09:23
首先多謝你意見,我只可以講每部相機,我都係設定選全auto,然後試試效果,再同一時間搖部電話影相,測試 ...

所以如果真係要測試手機,鏡頭或相機影相的質素,最真實同中肯係應該用拍攝出嚟的檔案比較。

子爵府

回覆樓主:

iPhone X vs Huawei Mate 10

侯爵府

專業, 有公信的的詳細測試:

https://www.dxomark.com/news/

子爵府

crshk 發表於 17-11-8 08:47
專業, 有公信的的詳細測試:

https://www.dxomark.com/news/

唔好介意我咁講,我睇過呢個網站,佢推介話影相最好嘅電話,我測試之後都係覺得唔係最好, 其實網上有千千萬萬個所謂嘅專業評測網站, 絕大部分都係收咗錢先做嘢, 我永遠都係果句,信自己對眼

首頁

尾頁

跳至