婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Pianistbaby 發表於 17-10-27 21:37
如果係娶b6,其實我都會咁做
娶港女或娶公主我都會

侯爵府

回覆樓主:

係咪bk個案?有少少印象之前睇過

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

jojojojom 發表於 17-10-27 11:38
而家離婚咁平常,做父母顧慮多左真係唔出奇,我得一女兒我成日話女兒結婚金飾多多都俾,但新抱真係要睇長D ...

你諗法都岩既。

不過好彩我奶奶係一視同仁,姑奶同我一樣首飾,連款都差唔多

水晶宮

我愛Corina 發表於 17-10-28 05:55
你諗法都岩既。

我唔係話對新抱唔信任,如果我有的話,係而家後生婚姻大化學,我見好多一年二年就離婚,以前個客話離婚奶奶問佢要番俾佢嘅金器,我俾得就一定唔會要番,我意思係睇長D,女同新抱我絕冇分別

男爵府

回覆樓主

一定唔會落仔名。有本事自己買。
辛苦左大半生既錢唔想輕易落入外人手中。

翡翠宮

畀面勳章

其實父母要買樓俾仔女,一開始根本就唔應該落仔女名。仔女始終會結婚,到時又驚呢樣嗰樣要轉名,盞搞。
日日是好日

珍珠宮

女同新抱有好大嘅分別,呢樣野我媽咪自己都感受到

水晶宮

anna59 發表於 17-10-28 10:48

係架我媽咪七個仔女,成日話好仔不如好新抱,好女不如好女婿

珍珠宮

回覆 jojojojom 的帖子

就算自己仔女系好好,可能同佢地嘅另一半相處吾到,吾岩牙

公爵府

anna59 發表於 17-10-28 10:48

這一點還用感受嗎?一個是親生的,吃娘的奶長大的,要用400萬來供書教學的,而另一個是無飲過你一滴水,未食過你一碗飯的人未花過你一蚊的人,這兩個人可以相題并論嗎?

珍珠宮

回覆 美之選468 的帖子

最慘糸有好多守舊老人家對新抱好過對個女

子爵府

anna59 發表於 17-10-28 15:45

但係對現代心抱好佢都唔會領你情,簡直浪費

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

mother904 發表於 17-10-28 10:44
其實父母要買樓俾仔女,一開始根本就唔應該落仔女名。仔女始終會結婚,到時又驚呢樣嗰樣要轉名,盞搞。 ...

無錯!一開始寫返自己名,俾雙倍印花稅都咁話。百年歸老後都係俾個仔架啦!佢結婚最多俾佢住,如果娶b6妹連住都唔俾佢哋住。

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

Pianistbaby 發表於 17-10-27 21:37
如果係娶b6,其實我都會咁做

一開始寫返自己名,俾雙倍印花稅都咁話。百年歸老後都係俾個仔架啦!佢結婚最多俾佢住,如果娶b6妹連住都唔俾佢哋住。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

anna59 發表於 17-10-28 15:45

咁有d新抱好抵錫既

瑪瑙宮

jojojojom 發表於 17-10-28 09:00
我唔係話對新抱唔信任,如果我有的話,係而家後生婚姻大化學,我見好多一年二年就離婚,以前個客話離婚奶 ...

你話女多多都比,新抱就唔會,我明你concern, 但唔通你過幾年先補返比你新抱?

利申:我有仔有女,我d 首飾只留比我個女

珍珠宮

回覆 我愛Corina 的帖子

新抱好極都系人地個女,自己買野比媽咪都捨得D啦!有時買野都5買貴野比6299啦!貴野,好野一定留番比父母,我知呢道一定有人鬧我

瑪瑙宮

anna59 發表於 17-10-28 21:23

新抱好極都系人地個女,自己買野比媽咪都捨得D啦!有時買野都5買貴野比6299啦!貴 ...

哦,我老爺奶奶都對我好好,我覺得岩用就買,媽同奶奶都一樣。

珍珠宮

你真系好好,夠大方,我就做唔到咁好,咁公平喇

水晶宮

我愛Corina 發表於 17-10-28 20:39
你話女多多都比,新抱就唔會,我明你concern, 但唔通你過幾年先補返比你新抱?

利申:我有仔有女,我d 首 ...

其實重點係我冇仔,亦唔會有機會有

首頁

尾頁

跳至