親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Babylyly 發表於 17-12-9 18:35
請問最近邊張卡迎新有優惠

check pm ,申请2張咭,只簽$7800就有一張台湾來回机票即15000里

大宅

我都想知最近邊張卡有迎新優惠

男爵府

減齡達人勳章

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

珍珠宮

kekawai 發表於 18-1-16 16:33
我最近申請左ccb eye card專門用黎payme儲asia miles, 每月$5,000 儲到1,666miles (網上簽帳$3/里)
另外 ...
ccb eye幾好,用左一年左右,儲左大約100, 000AM。我另外仲用HSBC VS,呢張都唔錯。

子爵府

MommyPanel勳章

MissMaMa 發表於 18-1-16 20:50
ccb eye幾好,用左一年左右,儲左大約100, 000AM。我另外仲用HSBC VS,呢張都唔錯。 ...

你通常用ccb eye card買咩,可以儲到咁多?

珍珠宮

ms_maybb 發表於 18-1-16 23:08
日常大小都會用呢張卡,但賺積分最快係買機票和訂酒店(加入賞即飛) ,另外每年都有三兩次939promo ,都儲得快。

珍珠宮

ms_maybb 發表於 18-1-16 23:08

咁都要睇spending嘅~
我今年食左兩張迎新,加正常spending(當平均五千一個月),都有大概九萬分~

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

MissMaMa 發表於 18-1-16 20:50
ccb eye幾好,用左一年左右,儲左大約100, 000AM。我另外仲用HSBC VS,呢張都唔錯。 ...

http://www.asia.ccb.com/hongkong_tc/personal/credit_cards/eye_credit_card.html

請問係咪呢張 呢張本地海外點計分?機票酒店我地已經用獅子銀行VS㨂左賞世界,eye賞即飛點計?咩叫939 promo? thx.

珍珠宮

LongRyan 發表於 18-1-18 20:28

http://www.asia.ccb.com/hongkong_tc/personal/credit_ca ...
不好意思,你嘅問題好難用三言兩語解答,或者你去ccb的網站慢慢了解下。我同你一樣,都用緊hsbc的 vs,同樣揀左賞世界,不過要留意,如果航空公司或旅行社,必須係外地註冊,先至計入賞世界類別,試過訂agoda ,因佢係香港註冊,所以冇賞世界x5積分 。就係為左補足hsbc vs的不足,我出左ccb eye。日常我只用呢兩張,其他卡我冇用(冇時間去處理,所以有d迎新即使幾抵,我怕煩所以唔攪) 只用呢兩張,呢兩年少,我儲左差不多300000,我覺得成績算唔錯

琥珀宮

畀面勳章

MissMaMa 發表於 18-1-18 20:52
不好意思,你嘅問題好難用三言兩語解答,或者你去ccb的網站慢慢了解下。我同你一樣,都用緊hsbc的 vs,同樣 ...

請問你點分配呢兩張簽邊樣比較好呀?

珍珠宮

littlesister 發表於 18-1-19 00:24
請問你點分配呢兩張簽邊樣比較好呀?
邊張卡有promo,就簽邊張,例如HSBC有最紅xx,ccb有939。呢期兩張卡都有promo,我都頭痛緊啱啱我用hotels.com 訂左酒店,我就用HSBC vs,計返我有x14的reward cash。我簽左$7000,有3920 AM,另外我經Asiamile條link進入Hotels.com,會有1400AM。換言之,訂$7000就有5320AM,好抵呢。

侯爵府

回覆樓主

bea $5-1里

琥珀宮

畀面勳章

MissMaMa 發表於 18-1-19 19:20
邊張卡有promo,就簽邊張,例如HSBC有最紅xx,ccb有939。呢期兩張卡都有promo,我都頭痛緊啱啱我用 ...

明白晒,請問CCB 轉里數係咪都要手續費架?我之前睇緊出唔出揸兜Bank AM 個張,唔知邊張好呢?

伯爵府

littlesister 發表於 18-1-20 11:32
明白晒,請問CCB 轉里數係咪都要手續費架?我之前睇緊出唔出揸兜Bank AM 個張,唔知邊張好呢?
...

ccb要手續費,最少50~300蚊,剛剛用300蚊兑1000000分,約7萬哩

琥珀宮

畀面勳章

hennyyoyo 發表於 18-1-20 11:56
ccb要手續費,最少50~300蚊,剛剛用300蚊兑1000000分,約7萬哩

1000000分
典儲到咁多分

伯爵府

littlesister 發表於 18-1-21 14:17
1000000分
典儲到咁多分

我參加埋賞即飛,好似有5X,平時用paywave買嘢、交保險費用。最儲得多分應該係買機票訂酒店,大約用了年半時間左右儲。因為半年前出了大新英航,所以eye card暫時只是交保險費。

首頁

尾頁

跳至