少年成長

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

回覆樓主:

細仔 屋企個個都好就佢,都要同其他人配合先得

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

hudsonchui 發表於 17-10-30 15:53
細仔 屋企個個都好就佢,都要同其他人配合先得

唉, 就係咁先難

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

魔怪媽媽 發表於 17-10-30 16:20
唉, 就係咁先難

唉……

子爵府

親子王國15週年勳章

我到中二都畀老師話我好 BB,雖然唔撒嬌,唔群腳,說話就超班,但係有時候行為思維仲未「開竅」。我少少懷疑係因為幼稚園開始阿媽禁玩、禁幼稚行為,導致我推遲左「幼稚變成熟」呢個階段。再加上自己生得矮、個樣仲好「童顏」長唔大,把聲有 d 奶聲奶氣、尖尖地,小學同學同老師都當我 BB 咁玩。

依家終於大左,個人正常返,仲係有一兩個大學教授當我初中學生咁 ,不過佢地都話發覺我諗野太複雜太「老」,唔符合年齡。

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

1998Ruby1998 發表於 17-10-30 21:02
我到中二都畀老師話我好 BB,雖然唔撒嬌,唔群腳,說話就超班,但係有時候行為思維仲未「開竅」。我少少懷 ...
, 但我冇禁玩

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆 魔怪媽媽 的帖子

所以我得著就係「活在年齡」,5 歲就做 5 歲應該做嘅事,10 歲就做 10 歲,身邊嘅人都要做對應返佢年齡嘅事。我長期活在一個混淆世界,小一二係屋企就被要求成熟做大人,返到學校就被視為幼稚園小朋友,都唔知到底邊個先係真正自己。
不過小四講 BB 話要戒下,留意一下仔仔仲有冇咩其他「用語不當」,整份表,提醒佢用咩適合佢年齡嘅詞語代替。畢竟係男仔,仲要係細佬,思想行為發展會遲 d,可以畀佢偶爾嗲下。週末/假期去中心參加 d 有細過佢嘅小朋友活動(例如係 6-10 歲、8-11 歲),咁樣身邊周圍嘅人唔會特別遷就/讓佢(如果佢同係其他小朋友面前講:「X 姑娘,我要去便便」,班細嘅一定笑 )。我以前父母就係以為我參加 d 「大人活動」會幫助到我成熟,次次參加都係做最細,所以好多野都唔洗我做/面對,其他人都當我 BB 咁。後來做義工負責湊小朋友日營、展覽參觀,學返點樣做個「大姐姐」,而唔係畀人照顧嘅小朋友。

翡翠宮

1998Ruby1998 發表於 17-10-30 22:21
回覆 魔怪媽媽 的帖子

所以我得著就係「活在年齡」,5 歲就做 5 歲應該做嘅事,10 歲就做 10 歲,身邊嘅人 ...
等我試下

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我個仔都係
喺屋企見到父母成個BB咁
好彩自己一個就唔會 (靜靜雞跟過佢返放學, 都算正常)

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

小朋友早熟遲熟,除咗本身性格,仲有家庭環境影響。我女最細,的確個個都就哂佢,變咗佢會有依賴,我老公鬧仔都未必鬧個女,搞到我有時話番我老公轉頭,唔好太大細超
盡我一己之力,發放正能量!

男爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

回覆樓主

大d會好d

翡翠宮

召藥師 發表於 17-11-21 13:53
小朋友早熟遲熟,除咗本身性格,仲有家庭環境影響。我女最細,的確個個都就哂佢,變咗佢會有依賴,我老公鬧 ...

我老公鬧大仔多過細仔, 佢話大哥要照顧細佬

複式洋房

笑得好勳章

細仔都有影響架,大個鍚佢多D,小四仲係好細,比佢享受下做小朋友先啦

男爵府

虎到金來勳章

魔怪媽媽 發表於 17-10-27 18:01
我細仔依傢小四啦, 但係仲好似BB咁, 連老師都同我講佢好BB, 唉 都唔知點攪
...

點bb法?
心情勁好!

翡翠宮

小宙斯 發表於 17-11-22 17:33
細仔都有影響架,大個鍚佢多D,小四仲係好細,比佢享受下做小朋友先啦 ...

唔係我唔比佢做 BB係老師唔比

翡翠宮

laiwah617 發表於 17-11-22 22:03
點bb法?

成日貼住你, 又講 BB話

複式洋房

笑得好勳章

魔怪媽媽 發表於 17-11-22 22:21
唔係我唔比佢做 BB係老師唔比
老師都係提幾句,應該OK既

大宅

牛年勳章

魔怪媽媽 發表於 17-10-27 18:01
我細仔依傢小四啦, 但係仲好似BB咁, 連老師都同我講佢好BB, 唉 都唔知點攪
...

我都想知點搞,我仔三年級

珍珠宮

回覆樓主:

即係點呀?有時唔好將人哋嘅comment睇得太重

複式洋房

魔怪媽媽 發表於 17-10-29 16:06
係屋企成日抱住我, 成日學BB咁, 係學校試過上堂佢想去洗手間, 佢同老師講想去"便便" 老師話佢四年班 ...

都幾可愛呀

禁止訪問

BB防敏心得分享勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 親子王國15週年勳章

首頁

尾頁

跳至