跳至

首頁

尾頁

大宅

1mocha 發表於 18-2-6 19:16
西生菜,最快手,唔洗點洗。再快d直頭生食。 煮都唔洗煮。

mocha你其實已經好叻啦,知道自己有呢個情緒病及早正視。不過當你為呢d問題吾開心咯陣,可以想下其實你吾系好慘者,起碼你系大城市,要買亞洲食材野食都吾會好難,又吾使為兩餐奔波做working Mum,我呢d在澳洲窮鄉下又要返full time的媽咪都未死得 吾開心就上來呻下大家share下,日子易過d

伯爵府

ptm 發表於 18-2-4 21:28
唉!……冇計!多數人移民,都是為小朋友。
好彩,sunnybank 有幾間洒樓,都幾好食又抵食,可以止下喝 :ha ...

sunnybank 既酒樓...楓林豪客都好污糟,富瑤零服務,柏林好少少,我老公食飯要食埋環境所以我多數同佢去御膳飲
優悠在澳洲

男爵府

jump.jump 發表於 18-2-7 14:25
sunnybank 既酒樓...楓林豪客都好污糟,富瑤零服務,柏林好少少,我老公食飯要食埋環境所以我多數同佢去御 ...

好!下次試下御膳先。

子爵府

2018復活節勳章

ts_0808 發表於 18-1-4 07:28
突然覺得住Perth好幸福!我住係Perth, 去華人超市超方便揸車十分鐘內已經有幾間,基本上香港有咩 ...

Hi Ts_0808

我明年底會去Perth定居,呢度吾系太多Perth既資訊,可以分享下系Perth既衣,食,住,行,教育(中學)嗎?

thx.

Monkey媽媽

伯爵府

baby_alpaca 發表於 18-2-7 14:21
mocha你其實已經好叻啦,知道自己有呢個情緒病及早正視。不過當你為呢d問題吾開心咯陣,可以想下其實你吾 ...

我好得返都係因為有希望等我退休可以回港咋。

食都算。 西餐都叫有得食。

但你講得啱唔洗返工已經好好。,我都做過半年working mum. full time 5日 8:30 to 5:30。
我日日早上飛車返工加晚上飛車接仔。日日係條路生死時速。日日6點簡直係死線咁。沖唔少黃燈。仆到去childcare 門口。最後頂唔順唔做,辛苦都頂到,但我怕我撞車,連條命都冇埋。你住細town 冇塞車問題。

想返起係香港揸車都係心急。快得一個車位得一個。想真係快都可坐mtr.

來了syd 後,我先明白為可大家rush hour 時揸車speeding 和咁鍾意衝尾黃,尤其係右轉。差一個車位真係差好遠。大部份after school care 都關6點。我日日接仔時都見我前幾部同校家長車都揸得好急吓。

想快,都係揸車,door to door 係呢度搭公交真係等死咁。冇第二個solution.

別墅

Lattle22 發表於 17-10-28 20:40
我就去sunny bank 買,久唔久去一次,盡量一次過買曬所需嘅野

想問Brisbane邊度可以買到齊全嘅煮食材料,你通常去邊度買呀~~thanks

首頁

尾頁

跳至