跳至

首頁

尾頁

別墅

我住係塔斯,呢邊ASIAN SHOP 有桑寄生同蓮子賣。基本上要用既材料都買到。係冇蠔豉賣,我好想食。。。

子爵府

親子王國15週年勳章

qc1220 發表於 17-10-30 07:03
哈哈,我而家都係咁。而家住系悉尼算好d,間唔中買d湯料煲下湯。我鍾意食魚,依度d魚大多數都係死的,d品種又唔好食。

所以我唔明來旅行既人成日話 Syd 好多海鮮,又新鮮又平 除非去 fish market,其他區真係麻麻。

大宅

-

/

伯爵府

Lower_Primary 發表於 17-11-8 07:06
所以我唔明來旅行既人成日話 Syd 好多海鮮,又新鮮又平 除非去 fish market,其他區真係麻麻。 ...

如果只係食生蠔和刺身,唔洗fish market都就係真係平和新鮮。

但呢d唔可以做餸。係去旅行和開party才食。

伯爵府

jump.jump 發表於 17-10-31 08:55
我初時都係掛住家鄉菜掛到想死,後來我開始自己學煮,而家已經一身好功夫,大部分廣東家常菜我都整得可以 ...

你都勁,需則我都識煮幾味,但一想起要咁大工程煮才有得食,一個月煮一次都頂唔順。
最後,一個星期幾餐都係簡單碟頭飯或單餸車仔面。

子爵府

親子王國15週年勳章

1mocha 發表於 17-11-18 03:28

如果只係食生蠔和刺身,唔洗fish market都就係真係平和新鮮 ...

對本地人講,去 fish market 路程唔講,未見官先打八十,停車場都唔平,我係有外國朋友探訪至去,平時一年都唔去到一次,我自己孤寒囉。

大宅

回覆樓主:

樓主住邊一個省呀?
如果以sydney黎講, 簡直no problem...
唔一定出city都有唐人區 (city反而仲少)。
現在有好多唐人超市都入左商場, 所以好方便。
仲成日有港式奶茶飲, 只不過唔會搵到間好食既雲吞麵魚旦河。

coles wollie 都有醬料 出前一丁 點心 豆腐賣。

去肉舖就真係會一次買多少少放冰格。但平時coles都有肉賣。
我係2016年9月準媽媽~ 多多指教!

別墅

回覆樓主

所謂「靠山吃山 靠水吃水」黎到澳洲買到乜就煮乜,中、西、日、韓、泰或fusion菜 都唔好太計較,煮下煮下就變廚神喇!

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

呢度多數自己煮

公爵府

qc1220 發表於 17-10-31 10:12
自己買書學嗎?但調味料澳洲未必有咁多。我都要學了睇黎。

基本上的調味料都買齊。我隻佬鐘意食中餐多。

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

Lower_Primary 發表於 17-11-8 07:06
所以我唔明來旅行既人成日話 Syd 好多海鮮,又新鮮又平 除非去 fish market,其他區真係麻麻。 ...

絕對認同

別墅

除左自煮真係無計. 出街食一來貴, 二來除左 Fish & Chips, hungry Jack, KFC , pizza, Super Sandwich, Charcoal chicken, 真係諗唔到食乜.

伯爵府

pat_kylie 發表於 17-12-3 14:21
除左自煮真係無計. 出街食一來貴, 二來除左 Fish & Chips, hungry Jack, KFC , pizza, Super Sandwich, Cha ...

真係要谷住自己煮。有時自己煮過出前一丁加條菜,都好過出街食。 出街食最大甜頭係唔洗煮和洗。 唔係出面的食物好食。

係呢度,買嘢食的地方不少,但啱食的嘢不多,你數咁多嘢真係冇樣啱。 聽到都唔想食。超市係大,但9成的嘢係唔會買的。

出街最多食吓韓燒,牛肉粉,中餐小菜晚飯或炒粉面飯。 再唔係就迴轉壽司,buffet.

但食來食去都係嗰幾間餐廳,更好食都頂唔順。

大宅

1mocha 發表於 17-12-3 19:18

真係要谷住自己煮。有時自己煮過出前一丁加條菜,都好過出街 ...
係,果d快餐聽到都唔想食,來來去去都係個十零間。 唔係Eastwood,就hurstville burwood.asfield. 不過burwood d海鮮都ok 好食架。澳洲更係煎牛扒,平靚正。
介紹你買架抄餸加切肉機。一星期切一次,分8舊包。用紙碟。一定平過出街

伯爵府

airforce1 發表於 17-12-3 23:08
係,果d快餐聽到都唔想食,來來去去都係個十零間。 唔係Eastwood,就hurstville burwood.asfield. 不過bur ...

切肉機是淘寶?有冇link? 切火鍋或韓燒的?

炒餸機又係點?入得洗碗機嗎?

洋房

qc1220 發表於 17-10-28 17:51
來到澳洲,發覺離開city之外,是一個個的small town,每個small town都好少華人,房價比city平好多,但買食 ...

突然覺得住Perth好幸福!我住係Perth, 去華人超市超方便揸車十分鐘內已經有幾間,基本上香港有咩依到就有咩。

大宅

ts_0808 發表於 18-1-4 07:28
突然覺得住Perth好幸福!我住係Perth, 去華人超市超方便揸車十分鐘內已經有幾間,基本上香港有咩 ...

買原材料應該syd平d!

洋房

去華人SUPERMARKET。

伯爵府

1mocha 發表於 17-12-3 19:18

真係要谷住自己煮。有時自己煮過出前一丁加條菜,都好過出街 ...

點解去超市會無野買?你係咪完全食唔慣外國野?

伯爵府

ilovemytwins 發表於 18-1-16 21:53
點解去超市會無野買?你係咪完全食唔慣外國野?

cheese, yogurt, 腸,叮叮食物,甜品,蛋糕 cold cut,西色面包,taco, can soup, cup soup嗰d都冇買。
已大半間超市嘢唔會買。

我通常只買方包,奶,扒,米,水果, 菜,果汁,campbell湯,意粉料,清潔用品。

首頁

尾頁

跳至